НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Светиите от днешния ден

Възходът на мормоните и кандидатурата на Мит Ромни за президент карат американците да се питат какво прави религиозното течение толкова успешно

Хълмът Кумора в градчето Палмайра - от тук през 1823 г. тръгва мормонската религия
Хълмът Кумора в градчето Палмайра - от тук през 1823 г. тръгва мормонската религия
Хълмът Кумора в градчето Палмайра - от тук през 1823 г. тръгва мормонската религия    ©  reuters
Хълмът Кумора в градчето Палмайра - от тук през 1823 г. тръгва мормонската религия    ©  reuters

С абаносовата си кожа и широката колкото цяла Полинезия усмивка сестра Фитула е необичайно явление в едно от най-свещените места за мормонизма. В ролята си на мисионер тя посреща посетителите на хълма Кумора край градчето Палмайра в северозападната част на щата Ню Йорк, където основателят на религията Джоузеф Смит твърди, че е намерил златни плочи с "Книгата на Мормон". Присъствието на сестра Фитула, която е родом от полинезийското кралство Тонга, трябва да демонстрира отварянето на църквата. За външния наблюдател тя е нагледно доказателство как в рамките на по-малко от двеста години мормонизмът успя да извърви пътя от малко известна и преследвана секта до мощна организация с глобален обхват. Kъм Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни (както е официалното название религиозното течение) днес принадлежат петнадесет членове на американския Конгрес, най-известният от които е председателят на демократическото мнозинство в горната камара Хари Рийд. Друг мормон – коментаторът Глен Бек, събира огромна аудитория сред най-консервативните. Стефани Майър и нейната сага "Здрач" се продава в милионни копия по света, а холивудските звезди Райън Гослинг и Катрин Хейгъл, както Брендън Флауърс от групата The Killers се гордеят, че са израснали в мормонски семейства. Според официалното преброяване над три милиона американци принадлежат към това малцинство, в международен мащаб са около 13.5 млн. души. Дори в малка Тонга, откъдето е сестра Фитула, мормоните са третата по големина религиозна група. Според консервативни оценки през 2080 г. те ще наброяват 60 млн. души в света.

Най-видимият знак, че някога преследваното от американската държава религиозно течение вече е част от мейнстрийма, е реалният шанс мормонът Мит Ромни да спечели републиканската номинация за Белия дом. В същото време той като че ли не се харесва на немалко от консерваторите. И фактът, че е член на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, е една от причините за липсата на ентусиазъм. Самият Ромни отказва да обсъжда публично вярата си, защото, както е установил екипът му, всеки път когато се заговори за нея, рейтингът му спада с няколко процента. Това поставя под съмнение доколко мормоните наистина са приети от редовите американци и какво се знае за учението им. А също така и дали част от избирателите ще се чувстват комфортно с президент, вярващ в пророчества, опровергаващи много от изконните християнски догми.

За външния свят, свързващ американското религиозно течение главно с младите мисионери с къси подстрижки и бели ризи, възможността мормон един ден да обитава Белия дом поражда любопитство и едва прикрита несигурност. Дори Ромни да не спечели тази есен, популярността, престижът и богатството на църквата неизбежно ще продължават да се трансформират в глобално политическо влияние. Бившият посланик в Китай и наследник на друга известна фамилия от Солт лейк сити Джон Хънтсман например е готов да поеме щафетата за Белия дом през 2016 г. Затова Америка и светът си задават въпроса с какво мормоните са по-различни и дали тази различност е в

Основата на безпрецедентния им възход

"Хората, които познават лично мормони, казват, че те са вежливи, добронамерени и мили. От друга страна, на национално ниво съществува представата, че сме култ с радикални идеи за управлението на държавата и личния живот", обяснява пред "Капитал" Лия Райтсън. Тя е 21-годишна студентка по геология в Университета на Северна Аризона и като много представители на най-новото поколение мормони живее извън доминирания от тях щат Юта. "До голяма степен мога да разбера несигурността, защото полигамията, заради която сме били преследвани, и идеята, че имаме истински пророк, живеещ сред нас, са радикални в модерния свят. Ще ми се обаче хората да прочетат повече и да разберат, че не сме заплаха", допълва тя.

За да бъде разбран успехът на мормонизма в днешния глобален свят, човек трябва да забрави поне за малко предразсъдъците си. Лия се съгласява да пропътува с мен дългата пресечка до второто най-свещено място за мормоните след храма в Солт лейк сити в щата Юта. На около шест часа път от Ню Йорк сити в околностите на градчето Палмайра се е намирала семейната ферма на Джоузеф Смит. Днес тук има информационен център и храм, а на хълма Кумора се издига красив позлатен ангел. Годишно хиляди поклонници се стичат тук, но като знак колко оспорвана продължава да е историята на религиозното течение мемориалът дори не е отбелязан в официалния пътеводител на щата Ню Йорк.

Мормонизмът се ражда в първите десетилетия на XIX век, когато индустриализацията и либерализацията на обществото разрушават вековните традиции, а с откритията в науката, археологията и техниката християнските доктрини изглеждат все по-остарели и неадекватни. В Америка, където се надига вълната на т.нар. Второ голямо религиозно пробуждане, харизматичният Джоузеф Смит стига по-далеч от пътуващите проповедници и започва да говори за откровения и пророчества, изпратени му от Господ.

През 1823 г. той разказва, че ангел на име Мороний му е показал къде на хълма Кумора е била заровена записаната на златни плочи "Книга на Мормон", съдържаща откровения на древни пороци, живели в Америка много преди откриването й от Христофор Колумб. Една от главите дори съдържа историята, че след възкресението си Исус е посетил новия континент. Обявил се за пророк, Смит смесва теологията с американския фолклор, масонските ритуали и популярни обяснения за открития в астрономията, биологията и историята. В следващите 15 години новата религиозна общност е гонена от щат на щат, а през 1844 г. Смит е убит от тълпата в щата Илинойс. Новият лидер Бригъм Янг повежда останалите привърженици на изтощителен поход към територията Юта, все още непринадлежаща към САЩ.

В ранните години нищо не подсказва, че мормонизмът ще надживее религиозното пробуждане. През XIX век последователите му практикуват полигамия и живеят в комуни, където всичко е общо (и до днес църквата събира данъци членовете си и оперира с бюджет от 30 млрд. долара). Но за разлика от останалите радикални проповедници теологията на Смит

Улавя предизвикателствата на модерния свят

Вярата, че всеки може да получи откровения, а живият пророк начело на църквата говори директно с Бога, прави мормонизма невероятно жизнен и гъвкав. Новият филм за живота на Смит, показван в информационния център, нагледно показва как църквата усеща предизвикателствата на съвременността. Продукцията подчертава важната роля на първата му съпруга Ема в движението и противопоставянето на пророка срещу робството. Другите по-нелицеприятни факти за останалите поне 36 жени на Смит и за отказа до 1978 г. афроамериканци да бъдат кръщавани сега са старателно изтрити. Полигамията също е забранена през 1890 г., когато точно в пика на конфронтацията между Вашингтон и Солт лейк сити църковният президент Уилфърд Удръф изведнъж получава божествено откровение, отричащо практиката.

В Америка, където успехът е национална религия, мормоните не просто се стремят към личен и професионален възход. Те вярват, че ако се доближат до съвършенството, един ден могат да бъдат богоравни, защото Господ, както твърди "Книгата на Мормон", някога също е бил човешко същество. За традиционните християни идеята е богохулна, но бившият директор на Harvard Business School и мормон Ким Кларк коментира пред сп. Тime, че тя е в основата на икономическия и социален просперитет на малцинството. Към това се прибавят и насаденото от историческите гонения желание на мормоните да разчитат на себе си и здравите политико-икономически връзки на общността.

"Мормоните вярват, че Америка е Обетованата земя, на която Господ Бог ни е довел като избраните хора и наше задължение пред него е да бъдем ангажирани с управлението на държавата. Да бъдеш активен гражданин е част от това да бъдеш добър мормон, също толкова важно, колкото да изградиш щастливо семейство и да се трудиш упорито," обяснява Лия необичайно големия им интерес към политиката. Близо 90% от мормоните например са регистрирани гласоподаватели в САЩ. Тази логика обяснява и вниманието на църквата към подготовката и образованието на подрастващите за външния свят – от знаенето на чужд език, през това как да общуват с немормони, до умението да разбират чуждата гледна точка. За разлика от мнозинството кандидат-президенти в Америка например благодарение на мисионерството си на младини Ромни говори френски, а Хънтсман – китайски.

Създадена около една харизматична личност, мормонската църква и до днес си остава непрозрачна и авторитарна организация. Но в епохата на интернет и свободната комуникация тя все по-трудно може да овладее призивите за реформа. Много млади хора като Лия изтъкват нужда от отваряне. А финансирането на яростната кампания срещу гей браковете в Калифорния и Аризона отблъсна много от 18-30-годишните, чието членство спада в последните години. Може би най-влиятелният колумнист по въпросите на мормонизма Джоана Брукс дори смята, че в момента върви тиха културна революция, защото младото поколение има достъп до информация и мнения, които доскоро църквата успешно заглушаваше. Повишеният обществен интерес днес, допълва тя, е шансът на мормоните най-после да излязат начисто с миналото си. И правейки го, да докажат на Америка, че са неотделима част от нейното пъстро и жизнено общество.  

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    donio avatar :-|
    donio
    • - 6
    • + 12

    В Германия президент пастор в САЩ мормон ха сега обяснете ми разликата между аятоласите и тези двамата- а бе хора в кой век живеем и къде ни тикат тези мандибури.Впрочем Господ да ни е на помощ.

    Нередност?
  • 2
    oziris7 avatar :-|
    oziris
    • - 2
    • + 9

    Направо ме изненадахте с тази новина за Ромни. Отчасти дава отговор откъде иде огромната му финансова мощ. Но и другия кандидат за президент на републиканците Санторум ги плещи едни групости, за да се хареса на евангелистите и католиците май. Направо прикрита религиозна война в тази иначе либерална държава.

    Нередност?
Нов коментар