Републиканци на ръба на нервна криза

Скандалите сред консервативните в Конгреса са симптом за по-дълбоки проблеми

"Господ ли прокле републиканците?", съвсем сериозно попита тази седмица вестник Washington Post. Еретично звучащият въпрос не е свързан само с урагана Айзък, който заплашва да помете започващата в понеделник републиканска конвенция в Тампа, Флорида.

Тези дни всичко върви наопаки за дясната партия в САЩ -  първо група консервативни конгресмени скачаха пияни и голи в Галилейското езеро в Израел по време на командировка, а после кандидатът за сенатор Тод Ейкън заяви в интервю, че при "истинско изнасилване" женското тяло можело да блокира забременяване. Коментарите на Ейкън предизвикаха такъв фурор, че вече е под въпрос изобщо подкрепата сред женската част от населението. Всичко това може би обяснява факта, че президентът Барак Обама продължава да води в проучванията преди изборите, независимо че безработицата е 8.3%.

Единственият светъл лъч за републиканския национален комитет, чиято конвенция ще струва 20 млн. долара според изчисления на "Блумбърг", е, че медиите не успяват да отразят повече от един голям скандал наведнъж.

Изнасилени думи

Един от големите проблеми около позицията на Тод Ейкън, който досега представляваше щата Мисури в долната камара и през ноември иска да се бори за място в горната, е, че тя съвсем не е изключение. Редица републикански представители са на мнение, че прекъсването на бременността трябва да бъде забранено без изключения дори при кръвосмешение, опасност за живота на майката и изнасилване. Най-известният от тях е номинираният за вицепрезидент Пол Райън  - заедно с Ейкън двамата дори са подкрепили законопроект за ограничаване на финансирането на абортите. Неудобно сега изглежда и предложението ембрионите да бъдат защитени и да получат човешки права (т.е. да се сложи край на абортите), което е включено в платформата на партията и трябва да бъде гласувано в Тампа.

Въпреки че Ейкън се извини за думите си, в интервюто личи неговото убеждение, че има "истински" и не съвсем истински изнасилвания, както и че в резултат на стреса и травмата за жените е почти невъзможно да забременеят от подобен акт. И двете са абсурдни, но както списание Economist написа, вярата в псевдонаучни идеи не е новост за партия, която отрича климатичните промени и иска в училищата да се преподава креационизъм заедно с теорията за еволюцията.

Екстремността на тази черно-бяла рамка привлича хиляди християнконсерватори, но отблъсква онези, които републиканците искат да привлекат - независимите гласоподаватели. Разбира се, да запишеш нещо в политическа платформа и да го изпълниш, са две различни неща (Роналд Рейгън е най-известният пример). Сегашният случай обаче е по-различен, защото в разгара на предизборната кампания кандидатът за президент Мит Ромни или трябва да отрече крайната риторика и така да убие и без това слабия ентусиазъм на християнконсервативните към него, или да рискува загубата на вероятно стотици хиляди жени избиратели. Бившият губернатор на Масачузетс се опита да потуши скандала с кратко изказване, че твърдението на Ейкън е обидно и непростимо. Не изглежда обаче, че медиите и избирателите са доволни от отговора.

Проблемът се задълбочи още повече и защото въпреки натиска на партийния елит Ейкън засега не е дал индикация, че ще се оттегли от надпреварата. Отказът му да напусне тихомълком вероятно се дължи на вярата, че най-твърдият електорат е зад него. Това само подчертава колко по-дълбоки са проблемите на Републиканската партия, която остава широко разкрачена между представителите на т.нар. Чаена партия и онези републиканци, които са склонни на компромиси. Този неразрешен вътрешен конфликт може да коства на партията мнозинството в Сената, ако Ейкън загуби състезанието за доскоро смятаното за сигурно място в Мисури.

Голата истина

В сянката на абортите потъна другият скандал от тази седмица - за двайсетина консервативни конгресмени, изкъпали се подпийнали в Галилейското езеро (един от тях - Кевин Йодър от Канзас, е бил чисто гол) по време на командировка в Израел миналата година. Историята щеше да си остане само забавна, ако не ставаше дума за хора, които бяха избрани от вълната на протестния вот през 2010 г. с пламенни обещания да сложат край на разврата и неморалността на политическия Вашингтон. "При всичката критиката срещу професионалните политици не може да се отрече, че те поне знаят как да се държат", коментира известният републикански политически съветник Майк Мърфи пред сайта Politico.

Покрай пикантните детайли изплува и истинската причина нощното къпане да стане публично достояние. То е било проследено от агенти на ФБР, които разследват връзките на консервативния конгресмен Майкъл Грим с арестувания по подозрения в корупция кипърско-американски бизнесмен Питър Папаниколау.

Всичко това би било само политическа екзотика за живеещите от другата страна на Атлантическия океан, ако задълбочаването на проблемите на десните в САЩ не вещаеха мрачна картина и за бюджета на страната. След късащия нервите скандал между Белия дом и Конгреса през 2011 г., когато Чаената партия до последно блокира споразумението за вдигане на тавана за бюджетни разходи и така намали кредитния рейтинг на САЩ, сега и демократи и републиканци имат срок до 1 януари 2013 г. да решат откъде да изрежат публични разходи. В противен случай в сила влизат автоматични намаления на редица области - от образование до отбрана, и заедно с изтичащите данъчни облекчения ще означават 560 млрд. долара по-малко в икономиката. Това според бюрото по бюджета на Конгреса ще доведе безработицата до над 9%, а БВП ще спадне с половин процент. Във време, в което европейската икономика се влачи, забавянето на американската може да означава още една рецесия за света. 

Ако Републиканската партия не овладее редиците си, споразумение най-вероятно няма да има, а този сценарий обещава да е напълно реалистичен.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tarator9 avatar :-|
    tarator9
    • - 3
    • + 8

    Така става когато една партия бива превзета от екстремистите си.

    Нередност?
  • 2
    jiggy avatar :-|
    jiggy
    • - 9
    • + 6

    Това не е целта на статията, но тя показва най-важната разлика между републиканците и лявото крило на демократите.
    Ние десните знаем че партията ни бъка от идиоти, знаем че често избираме на власт неподходящи хора. Ние сме хора и човешката природа води на власт властолюбци. За това философията на дясното е да се ограничи, раздели и обезпаричи правителството, а хората да разчитат на себе си а не господарите си.
    Левите си въобразяват, че един възглупав корумпиран бивш партиен организатор е месията, добрият цар, надеждата и промяната. Ако признаят че са вкарали олигофрен в Белият Дом обаче означава край на идеологията им че тоталният контрол на неомарксистките генийчета над тъпите маси е за тяхно собствено добро.

    Нередност?
  • 3
    jiggy avatar :-|
    jiggy
    • - 12
    • + 3

    Я пак за екстремистите?
    При хилядите протести на Чаеното Парти нямаше един арестуван, нямаше един инцидент.
    Окупантите ос.аха де що имаше градинки, изнасилваха се, убиваха се, биеха се с профсъюзните членове и накрая бяха изметени от кметове и губернатори принадлежащи на Демократите.
    А, едни даже се опитаха да взривят някакъв мост, но за това се иска акъл.
    Окупирай Уолстрийт бяха трогателни в протестите си: Дайте повече власт и пари на нашият велик лидер Обама.
    Ох какви екстремисти сме че искаме да свалим геният от власт, направо сме за Сибир.

    Нередност?
  • 4
    tarator9 avatar :-|
    tarator9
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#3] от "jiggy":

    Не се тревожи jiggy, ще квичите още 4 години :)

    Нередност?
  • 5
    tarator9 avatar :-|
    tarator9
    • + 4

    Ето в тази статия са описани други републикански конгресмени, луди поне колкото Akin:

    http://opinionator.blogs.nytimes.com/2012/08/23/the-crackpot-caucus

    The Crackpot Caucus it is! :)

    Нередност?
  • 6
    venzie avatar :-|
    venzie
    • - 2
    • + 7

    Какъв "ръб" бре Капитал? Тези са в бездната на безумието поне от 94-та насам и потъват все по-дълбоко.

    Нередност?
  • 7
    mirohero avatar :-P
    mirohero
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#2] от "jiggy":

    :):) Джиги, аз разчитах на себе си в БГ и живях ама мноооого добре. Сега живея като по-скромен американец, щот има твърде много озаптяващи закони в Америка. Даже и ми харесва така. Ако разчитам на себе си в САЩ, малееее - е тогава ще бъде страната на неограничените възможности, особено както с увеличението на възраста ми намалява съвестта :). Обаче, не разбирам вие обикновените хорица защо си мислите, че тогава ще живеете по-добре, като няма кой да Ви спасява от такива като мен? :)

    п.п. съвсем съм сериозен, това съвсем не беше сарказъм

    Нередност?
  • 8
    sagacious avatar :-P
    Eternal Barabarian
    • + 2

    [quote#0:"capital"]Тези дни всичко върви наопаки за дясната партия в САЩ[/quote]
    Вероятно е заразно и са го прихванали от нашенската „десница“, където всичко върви наопаки от доста време.
    :)

    Нередност?
  • 9
    the_shadow avatar :-|
    The Shadow
    • + 2

    Нали знаете, че в САЩ всъщност има две десни партии. Републиканците просто се водят по-дясната.

    Нередност?
  • 10
    2.5 avatar :-P
    2.5
    • - 1
    • + 1

    "Покрай пикантните детайли изплува и истинската причина нощното къпане да стане публично достояние. То е било проследено от агенти на ФБР, които разследват връзките на консервативния конгресмен Майкъл Грим с арестувания по подозрения в корупция кипърско-американски бизнесмен Питър Папаниколау."

    Момент. ФБР какво е търсило да дебне 'мерикански граждани в Израел. Нали правомощията му се свеждат до територията на Щатите.

    Нередност?
Нов коментар