Кандидат CEO-то на Америка

Като вече официална номинация за президент на Републиканската партия Мит Ромни има шанса да рестартира кампанията си

Всичко за борбата: традиционно затвореният Ромни започна да показва многочленното си семейство и внуци като опит да покаже на избирателите, че е повече от просто богаташ
Всичко за борбата: традиционно затвореният Ромни започна да показва многочленното си семейство и внуци като опит да покаже на избирателите, че е повече от просто богаташ
Всичко за борбата: традиционно затвореният Ромни започна да показва многочленното си семейство и внуци като опит да покаже на избирателите, че е повече от просто богаташ    ©  reuters
Всичко за борбата: традиционно затвореният Ромни започна да показва многочленното си семейство и внуци като опит да покаже на избирателите, че е повече от просто богаташ    ©  reuters

За американците Мит Ромни прилича на теорията на относителността. Така както всеки завършил гимназия може да издекламира E=mc2, без да е много сигурен какво точно означава, така и избирателите познават лицето на републиканския кандидат за президент, без да знаят особено много за него. Това е учудващо за човек, похарчил 200 млн. долара от 2007 г. насам заради мечтата си да влезе в Белия дом. За такъв период от време и толкова солидна сума пари не би трябвало на партийния конвент на републиканците през изминалата седмица съпругата на Ромни Ан да отправя посланието: "Можете да вярвате на Мит!"

Въпреки уверенията на Ан Ромни обаче до избирателите засега така и не стига представата за истинския лидер Ромни. Причините за това са както в самия кандидат, така и в противоречията, раздиращи Републиканска партия.

Този симпатичен богат непознат

Мнозинството избиратели наред с експертите имат проблем да определят характера му и да предрекат каква посока ще поеме, ако някога влезе в Белия дом. Ромни, както е известно, е сменял толкова често позициите си, че сега любимият спорт на коментаторите е да предричат дали ще бъде новият Дуайт Айзенхауер (умерен президент с агресивна предизборна кампания), новият Ричард Никсън (шокирал външнополитическите ястреби с отварянето към Китай) или пък новият Роналд Рейгън (игнорирал консервативните религиозни избиратели). "Всеки има мнение за президента Барак Обама – хората го харесват или не. С Ромни е различно. Много хора нямат мнение за него", обяснява пред "Капитал" Питър Браун, заместник-директор на Института за изследване на общественото мнение към Quinnipiac University.

На пръв поглед Ромни има правилната биография, за да бъде президент на САЩ – успешен мениджър и CEO (изпълнителен директор) на корпорация, спасител на раздираните от корупция Зимни олимпийски игри в Солт Лейк сити през 2002 г., губернатор на щата Масачузетс (2003 - 2007 г.), прокарал здравна реформа, от 43 години женен за любовта си от гимназията и любящ баща на пет добре възпитани синове. Да не пропускаме, разбира се, че изглежда като Дон Дрейпър от "Момчетата от Медисън авеню" (Mad Men), но не пие и не пуши, редовно посещава църква и е дарил милиони за благотворителност.

В същото време номинацията му е белязана от премълчавани и нежелани теми, неловкост при срещите с избиратели и въпреки безкрайните реверанси към дясното популистко движение на т.нар. Чаена партия (или може би точно заради тях) едва прикрито недоверие от твърдия електорат. Нежеланието на Ромни да бъде напълно открит е разбираемо – принадлежността му към Църквата на Исус Христос на светиите от последния ден (мормоните) бе атакувана по време на вътрешнопартийните избори, а кариерата му на финансова акула не печели особени симпатии по време на криза. Шестте къщи, няколкото кадилака и сметките в швейцарски банки пък със сигурност не го правят много симпатичен за избирателите от предградията.

Американците обаче, както обяснява пред "Капитал" професорът от Принстънския университет Джулиан Зелицър, отдавна не очакват кандидатите да са от средната класа. Даже напротив – обитателите на Белия дом с умерени доходи са по-скоро изключение, отколкото правило. Това, което избирателите търсят, е усещането, че бъдещият лидер на нацията разбира истинските им проблеми и е човек, на когото могат да разчитат. "Гласоподавателите решават дали някой ще бъде компетентен президент, като преценяват що за личност е. Ако кандидатът създава впечатление на отчужденост и изглежда, че хората не могат да го разберат, тогава е и трудно да му дадат положителна оценка. Затова харесването и компетентността са взаимно свързани в представите на избирателите", обяснява проф. Зелицър, който изследва ролята на президентите в историята на САЩ.

Търговец или политик

Парадоксално, но прагматичният бизнес ум на Ромни е както неговата най-силна страна, така и слабост. Миналото му на успешен CEO обяснява много от проблемите в предизборната му кампания, но и му дава реален шанс да спечели независимите избиратели. Едновременно завършил магистратура по бизнес администрация и докторат по право в "Харвард", той е нает във водещата консултантска фирма Bain & Company и само шест години по-късно му е поверено ръководството на новото начинание Bain Capital, фонд за дялови инвестиции (private equity). В основната задача на Bain Capital Ромни се справя чудесно – когато официално напуска през 1999 г., фондът е един от най-печелившите в САЩ и управлява 4 млрд. дорала. Това му създава проблеми сега, тъй като наред с успехите като Domino’s Pizza и канцеларския гигант Staples зад гърба му има достатъчно други предприятия, затворили врати. Целите на един шеф на фонд и на един политик са различни - първият се грижи за печалбата, вторият - за повишаването на заетостта. 

Самият Ромни обича да подчертава, че не е професионален политик, и заради рекордната непопулярност на Вашингтон това би трябвало да му носи дивиденти. Но дори близките му като сина му Таг признават, че опитът на инвестиционна акула е оставил известна безочливост в поведението на Ромни. Липсата на такива политически инстинкти редовно води до гафове като преди олимпийските игри в Лондон. Попитан какво мисли да подготовката им, вместо да отговори дипломатично, Ромни се впусна да обяснява в детайли какви са проблемите според него и естествено обиди жестоко домакините. Извадената от контекста фраза "Корпорациите са хора, приятелю", казана по повод нежеланието му да увеличава данъците, го направи да изглежда безскрупулен. Още по-неловка бе шегата към шепа безработни във Флорида, че и той е безработен в момента.

Странното чувство за хумор и някои изцепки могат да бъдат игнорирани (кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг има още по-големи гафове). Въпросът с непубликуваните данъчни декларации и офшорните сметки на Ромни обаче няма как да останат необсъден. За журналисти и политически стратези още е необяснимо как и защо някой, който започва изтощителната битка за Белия дом, не е подготвил собствените си финанси за неизбежния критичен поглед на обществеността. Офшорните банкови сметки на Ромни на места като Швейцария, Бахамските и Кайманските острови заслужиха критиката дори на крайните консерватори ("Не знам за американски президент, който има банкова сметка в Швейцария", заяви партийният съперник на Ромни Нют Гингрич).

Откритото нежелание да публикува платените данъците за повече от две години назад (по ирония на съдбата именно баща му Джордж Ромни започва традицията, когато като кандидат-президент през 1968 г. предоставя документите от цели дванайсет години) остави много догадки защо ги крие. Факт е, че Ромни плаща ставка от малко над 13%, което е значително под тази на мнозинството американци. Но това не е особено ново. Друг мотив може да е, че разкриването на огромните дарения на Ромни за мормонската църква няма да се хареса особено на консервативно настроените християни. Като човек от бизнеса той може и да вярва, че само успехът има значение и личните му финанси трябва да си останат такива, но в политиката реалностите са други. Ромни и жена му Ан дори заявиха, че непубликуването е начин да се предпазят от още журналистически атаки и така повдигнаха сериозни въпроси за разбирането им за ролята на публичността в демократичния процес.

Критиците на Ромни смятат, че той спечели републиканската номинация с тактика на продавач на стари коли - с непрекъснати отстъпки към Чаената партия и това остави неприятен вкус и много съмнения в искреността на убежденията му. C’mon, Mitt…! ("Хайде бе, Мит..") - така бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл най-добре формулира учудването от агресивния и краен тон на Ромни. Икономическият му план пък бе истинско упражнение по избягване на дебата за предизвикателствата пред Америка. Сп. Economist го нарече "петдесет нюанса на сивото без секса" (по едноименната книга). В документа се обещават едновременно намаляване на дефицита и сваляне на данъците; свиване на ролята на държавата и увеличаване на разходите за отбраната.

Един центрист в ъгъла

Същият този прагматичен бизнес дух обаче може и да се окаже спасителен за Ромни в предизборната кампания. Дори крайните консерватори, заради чието благоволение той направи рязък десен завой и избра за вице по-крайния Пол Райън, не вярват, че Ромни ще е радикален президент. Зад гърба си той има мандат като умерен губернатор на Масачузетс, а за да успее да въведе универсалната здравна застраховка, сключва сделка дори със стария си съперник демократ Тед Кенеди (той неуспешно се опитва да му отнеме сенаторското място през 1994 г.)

Ромни се отказа публично от центристките си идеи едва след като борбата за номинацията влезе в жестока фаза - например публичното денoнсиране на собствената му здравна реформа. Това, разбира се, е знак за слабост, но и за реализъм - тези дни е невъзможно умерен кандидат да спечели републиканската номинация. Сега кандидат-президентът по израза на сп. Economist трябва най-после да води и да престане да бъде воден от крайните републикански крила.

До ноември вече като официален кандидат Ромни има шанса да разбие вакуума в образа си, създаден от неестествения остър завой надясно по време на вътрешнопартийните избори. Това, че е богат и недипломатичен, няма задължително да отблъсне американците. Но опитът да жонглира с твърде много и противоречиви идеи може да доведе дотам гласоподавателите да решат, че не си струва да разбират коя точно е наистина важна за него.  

Професорът по история в Принстън Джулиян Зелицър: Избирателите не познават истинския Ромни

Кое е по-важно за американските избиратели – компетентен лидер или някой, когото харесват като личност?

Не мисля, че двете си противоречат. Избирателите решават дали някой ще бъде компетентен президент, като преценяват що за личност е. Това не значи, че те очакват президентът да има техния социален статус. Даже напротив – много от най-състрадателните обитатели на Белия дом като Франклин Д. Рузвелт са били много богати. Въпросът е избирателите да се индентифицират с кандидата и да смятат, че е човек на място.

Възстановяването на американската икономика е слабо, безработицата е 8.3% и въпреки всичко Мит Ромни с неговия опит от бизнеса не води в надпреварата за Белия дом?

Причината е, че Барак Обама все още има висока лична популярност, а Ромни не е толкова харесван. Радикализмът на републиканците в долната камара на Конгреса в последната година и постоянните заплахи, че ще блокират държавната администрация, също доведоха до спадането на популярността на партията. Много хора нямат положително мнение за републиканците сега и Ромни е изправен пред голямо предизвикателство. Той трябва да изгради отново доверието в партията, която го е излъчила. Така че Ромни има предизвикателства както на лично като кандидат-президент, така и на партийно ниво. Нека не забравяме, че Обама е добър политик и няма да го улесни в тази задача.

Коя според вас е най-голямата слабост на Ромни?

Най-голямата слабост на Ромни е, че още не е показал на избирателите кой е. Явно е, че не се чувства комфортно да се отвори към хората и това е проблем. Задачата на републиканския конвент бе да го представи. Не мисля, че хората не харесват Ромни, те просто не знаят кой точно е той. Ако не се представи сам на избирателите, демократите ще го дефинират.

А коя е силната му страна?

Определено икономиката, която е в тежко състояние. Всички изследвания на общественото мнение показват, че американците са недоволни и това е нещо, което лесно може да доведе до смяна на администрацията. Ако Ромни успее да запази фокуса си върху икономиката, той ще спечели. Въпросът наистина е да дисциплинира Републиканската партия да не го изненадва с повече скандали (както този с изказванията на конгресмена Тод Ейкън преди десетина дни за "истинските изнасилвания" и възможността жените да блокират забременяването от тях – бел.авт.)

  
45 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ganii avatar :-|
    Ганий
    • - 12
    • + 6

    Мдааааааааааааааа.........
    Човек вече да го е страх да включи компютъра, защото става неволен читател на дневниците на борците за Белия дом... За техните близки, какво обичат да похапват, кои са им любимите спортове и пр. Капиталистическа идилия...
    Че и много отрано се започна...
    Нявга, при соца, конгресите продължаваха десетина дни - хората бяха обръгнали и си отпочиваха от пропагандата, като не включваха телевизорите (и ютиите) и не четяха вестници...
    Ма сега - мноооооооооого месеци наред...

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 7
    • + 6

    Определено нещо трябва да се прави в Света, кризата в западния свят продължава прекалено дълго и елементарни проблеми не се решават с години...
    Историите като арабската пролет да не говорим, нещо като нищо и безкрайна война.... Кафа....

    Нередност?
  • 3
    jiggy avatar :-P
    jiggy
    • - 5
    • + 14

    До коментар [#1] от "Ганий":

    Капитализмът е много гаден нали? Трябва да мислиш, да избираш, не е зле да се заслушваш кой какво говори, че после трябва и да им гласуваш.
    Нявга беше кеф, от теб нищо не се искаше освен да слушкаш, пък бащицата крадваше ама и на народа даваше.

    Нередност?
  • 4
    jiggy avatar :-|
    jiggy
    • - 2
    • + 9

    До коментар [#2] от "boby1945":

    Аз отдавна съм поклонник на проницателните ви коментарии. Благодаря отново за поредния дъбоко обмислен анализ на президентската кампания в САЩ. С нетърпение очаквам продължение.

    Нередност?
  • 5
    tarator9 avatar :-|
    tarator9
    • - 7
    • + 11

    САЩ са имали двама президенти с минало на бизнесмени -- Хувър и Буш младши. Резултатът за икономиката и от двамата е плачевен.

    Нередност?
  • 6
    jiggy avatar :-?
    jiggy
    • - 10
    • + 9

    До коментар [#5] от "|":

    Верно?
    Искаш да кажеш че при Буш имаше ужасните 5% безработица, невероятно ниския 3% разтеж и 2006 преди демократите да спечелят конгреса разорителните 100 милиарда годишен дефицит?
    Добре че е Обама че фундаментално да промени икономиката.

    Нередност?
  • 7
    tarator9 avatar :-|
    tarator9
    • - 8
    • + 6

    До коментар [#6] от "jiggy":

    Слаба памет ли имаш? Не мога да ти помогна :)

    Нередност?
  • 8
    jiggy avatar :-P
    jiggy
    • - 3
    • + 11

    Помня как Обама каза че просто е непатриотично да вземеш за 8 години 4 милиарда назаем. Гледам той взе 5 за четири години.

    Нередност?
  • 9
    tarator9 avatar :-|
    tarator9
    • - 4
    • + 7

    До коментар [#8] от "jiggy":

    Да, по време на най-голямата криза след Голямата Депресия. За какво точно изхарчи парите Дубия? :)

    Нередност?
  • 10
    jiggy avatar :-|
    jiggy
    • - 8
    • + 7

    Нещо от рода:
    Трилион за войни за които всички демократи гласуваха.
    Нещо като трилион за медикеар за която всички демократи гласуваха.
    Бейл аут за банките - май всички демократи гласуваха.
    Останалото сигурно ги е изпил с Чейни.

    Стимулът на Обама беше само 800 милиарда. Къде ли са останалите 4.2 трилиона?:)

    Нередност?
Нов коментар