🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Счупена маслинова клонка

Международната общност трескаво търси как да помири Израел и Газа

Ракета прихващач от системата "Железен купол"
Ракета прихващач от системата "Железен купол"
Ракета прихващач от системата "Железен купол"    ©  Ройтерс
Ракета прихващач от системата "Железен купол"    ©  Ройтерс

Успех за "Железен купол"

По време на последната ескалация в близкоизточния конфликт Израел подлага на истинско изпитание противоракетната система местно производство "Железен купол". Предварителните оценки са, че тя е невероятен успех – до събота вечерта успешно са спрени 240 вражески ракети, което е повече от половината изстреляни от ивицата Газа. Агенция "Асошиейтед прес" разказва как работи тя.

"Железен купол" има възможност да унищожава ракети и артилерийски снаряди на разстояние до 70 километра и по официални данни има успеваемост от около 80%. Системата засича изстрелването на ракети и бързо определя траекторията им. След това се преценява дали ракетата лети към обитавани от хора райони или други важни мишени и ако това е така, се изстрелва ракета-прехващач. В момента функционират пет батареи от системата "Железен купол", като повечето от тях се намират близо до ивицата Газа и една до Тел Авив. Всяка ракета-прехващач струва около $40 000. "Железен купол" е част от многостепенната противоракетна защита на Израел. В действие е и системата за защита от далекобойни ракети "Стрела", а през 2014 г. се очаква да бъде въведена в експлоатация системата "Прашката на Давид", която е предназначена за спиране на ракети със среден обхват.

 

Трима израелци, 56 палестинци и стотици ракети от двете страни. Това е тъжната равносметка на продължаващата вече пети ден ескалация на конфликта между араби и евреи. Макар и по границата на ивицата Газа да се струпват танкове, артилерия и пехота, сякаш подготвяйки се за наземна операция, зад кулисите се водят интензивни разговори с подкрепата на международната общност за постигане на примирие.

Арабската инициатива

Първи сигнали за водените дискусии бяха дадени от египетския президент Мохамед Мурси, който заяви, че има "някои индикации" за примирие в Газа.

"Опитваме се с пълна сериозност да спрем тази агресия, да постигнем примирие. Призоваваме всички да спазват уговорките и се надяваме на едно съгласие за това при най-ранна възможност", заяви египетският президент в събота, след като проведе разговори с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган. Турция, която също се опитва да играе роля на ментор в арабския свят и е в лоши отношения с Израел, също се включи в опитите за постигане на примирие.

В Кайро на посещение бе и лидерът в изгнание на "Хамас" Халид Мешаал, който е провел разговори с началника на египетските тайни служби Мохамед Шехата, в които е станало дума за възможно примирие. Източник от организацията съобщава, че "Хамас" са получили редица предложения за примирие от различни чужди държави. Според израелския вестник Jerusalem Post условията на палестинската организация за примирие са: "спиране на всякакъв вид агресия, включително убийствата и вдигане на блокадата срещу ивицата Газа".

Наземна операция?

Едновременно с арабската инициатива в неделя сутрин по време на среща на израелския кабинет премиерът Бенямин Нетаняху заяви пред коалиционните си партньори, че е готов да предприеме "сериозно разширяване на операцията в Газа". Това може да включва наземна операция, за която са свикани 75 хиляди резервисти, които вече провеждат учения в Южен Израел.

През почивните дни нападенията срещу Газа продължиха по вода и въздух, като израелските удари бяха насочени срещу комуникационната инфраструктура на "Хамас" и удариха сградата на палестинската телевизия "Ал Акса", при което пострадаха местни журналисти. Израел обаче обвини намиращи се в сградата членове на "Хамас", че са използвали представителите на медиите за живи щитове.

За да приключи операция "Стълб на отбраната", Израел иска да изтощи оръжейния арсенал в Газа и да притисне "Хамас" да спре с ракетните нападения, които по време на ескалацията за пръв път застрашиха Тел Авив и Йерусалим. Зам.-премиерът Моше Аялон обобщи в Twitter: "Ако на юг е спокойно и няма ракети или снаряди срещу израелските граждани, нито се подготвят терористични нападения от ивицата Газа, ние няма да нападнем."

Променените правила

Макар и познат от операцията "Излято олово" през 2008 г. срещу ивицата Газа, сценарият на насилието този път се развива при различни обстоятелства, които могат да доведат до непредвидена развръзка. За пръв път палестинците успяха да изстрелят ракети, които задействаха сирените за въздушна тревога в Тел Авив и Йерусалим, което постави под заплаха близо 3.5 милиона души. Това може само да засили обществената подкрепа за по-остри действия срещу Газа. От друга страна, Арабската пролет доведе на власт в Египет хора, които не са покорни последователи на чужда политика, а са избрани от народа си и изразяват крайната му неприязън към еврейската държава. На тези нови сили сега предстои бързо да измислят как да спрат насилието, а след това – да изковат трайно и справедливо за всички решение на близкоизточния конфликт.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vesko_dechev avatar :-|
    Веселин Дечев
    • - 7
    • + 8

    Много е просто, но някой не иска да реши проблема
    1.Блокада по границата.Ако се наложи -на 10 метра войник
    2.Претърсване дом по дом, стая по стая.

    Каква е тази държава ли е, разграден двор ли е , в който може да се произведат или докарат 240 ракети без никой да забележи?!

    Нередност?
  • 2
    nockout avatar :-|
    nockout
    • + 5

    Капитал, последно '' ракета прЕхващач'' или ''ракета прИхващач'' ?

    Нередност?
  • 3
    tsyrvulan avatar :-|
    tsyrvulan
    • - 1
    • + 2

    Ей тия нямат да престанат да се дърлят и маризат. И до кога така?

    Нередност?
  • 4
    otnesenr avatar :-|
    хуz84О14722
    • - 1
    • + 2

    [quote#1:"vesko_dechev"]Много е просто, но някой не иска да реши проблема
    1.Блокада по границата.Ако се наложи -на 10 метра войник
    2.Претърсване дом по дом, стая по стая.[/quote]
    И какво ще постигнат така? Ще намерят няколкостотин ракети без собственик, ще ги конфискуват и след една седмица пак ще се появят ракети. После какво правим?

    Нередност?
  • 5
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 4
    • + 3

    "... Международната общност трескаво търси как да помири Израел и Газа ..." няма нужда да търси нищо трескаво за да спре тази война, достатъчно е да озапти ционетата, както обикновено....

    Ви ж за причините за войната работата е по дебела.....
    Ако великите сили "намерят" време, ще е добре и да преразгледат очевадно глупавото разпокъсване на Османската империя в 1920-22 от ингилизите, а и решението им от 1948 за създаване на държавата Израел, се нуждае от "пипване", щото откровено не работи.....
    Но не ги притискам, ако и когато намерят време...

    Нередност?
  • 6
    grund avatar :-|
    Йордан Халачев

    Въпреки положителните нотки от вън, Израел постави на Хамас 36-часов ултиматум за прекратяване на ракетния обстрел чрез изявление на министъра на финансите, че в случай че Хамас не прекрати обстрела, и не спре незаконното снабдяване с оръжие,ще се наложи изцяло военно решение на въпроса.
    Интересното е, че израелските военни получиха разрешение от правителството да мобилизира до 75 000 резервисти ,обаче до сега са мобилизирали само 16,000.
    Сериозно разминаване има между 36 часовия ултиматум и мнението на ръководството на страната, което признава,че за нахлуване в анклава Израел не е готов.
    Според The Daily Beast, по време на преговорите между президента на САЩ Барак Обама и израелския премиер Бенямин Нетаняху последния намекнал, че земна операция не е планирана.
    За еврейската държава съществува риск да се бори на няколко фронта, според руския "Комерсант".
    Крайно шиитския Иран започна да подкрепя и защитава сунитския Хамаз. Иран,който основно въоръжава палестинците, призова страните от близкоизточния регион да изпратят оръжия-„САЩ и Западът доставят оръжия на ционисткия режим. Защо тогава ние да не изпращаме оръжия на палестинците?”, добави дори и председателят на парламента.
    Хамас получи подкрепа и от Катар.
    Демонстрирайки досега безпрецедентна солидарност с "Хамас" срещу Израел може да застане преди всичко Египет, където след свалянето на президента Мубарак на власт са ислямистите от Мюсюлманските братя и тръгналата в подобна посока под ръководството на Ердоган Турция.
    А в произхождащия от ислямско семейство Барак Обама евреите и така и не вярват и не са много сигурни в подкрепата.
    http://yphalachev.blogspot.com/2012/11/blog-post_19.html

    Нередност?
  • 7
    pirocorp avatar :-|
    Piroman
    • - 2
    • + 2

    Там мир няма да има докато има араби и евреи на едно място. Така че дайте оръжие и на двете страни и ги оставете сами да се оправят рано или късно ще останат само едните!

    Нередност?
Нов коментар