🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Спасителният пакет за Кипър зависи от Берлин и Москва

Вътрешнополитическата ситуация в Германия и подкрепата на Русия могат да помогнат за избягване на фалита

За да прокара фиансновата помощ за Кипър в германския парламент, канцлера Анегела Меркел трябва да получи подкрепа както от коалиционните си партньори, така и от опозиционните социалдемократи
За да прокара фиансновата помощ за Кипър в германския парламент, канцлера Анегела Меркел трябва да получи подкрепа както от коалиционните си партньори, така и от опозиционните социалдемократи
За да прокара фиансновата помощ за Кипър в германския парламент, канцлера Анегела Меркел трябва да получи подкрепа както от коалиционните си партньори, така и от опозиционните социалдемократи    ©  reuters
За да прокара фиансновата помощ за Кипър в германския парламент, канцлера Анегела Меркел трябва да получи подкрепа както от коалиционните си партньори, така и от опозиционните социалдемократи    ©  reuters

През последните месеци облаците на кризата в еврозоната изглежда все повече се разсейват – бизнес доверието се подобрява, икономическият мотор на региона Германия дава признаци за ускоряване, а финансовите пазари доближават рекордни нива, успокоени от мащабните мерки на централните банки в Европа, САЩ и Азия за стимулиране на растежа. В препъни камък за валутния съюз обаче може да се превърне най-малкият му член – островната държава Кипър с население от 800 хил. души, чиято икономика представлява едва 0.2% от тази на еврозоната.

Икономиката и най-вече финансовият сектор в Кипър пострадаха тежко заради големите си експозиции към гръцките държавни облигации и имотен пазар. Ситуацията за местните банки се влоши след второто преструктуриране на гръцките дългове миналата година и през юни страната започна преговори с Европейския съюз (ЕС), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) за осигуряване на спасителен пакет.

Помощта за Кипър, която се изчислява на около 17.5 млрд. евро, изглежда дребна сума на фона на спасителните програми за Гърция, Португалия и Ирландия, и особено на фона на трилионите, налети за стабилизиране на финансовия сектор. В основна пречка за получаването й обаче не се превърна нежеланието на лявото управление да наложи тежки икономии и бърза приватизация а държавните предприятия, а това, което дълго време носеше финансов успех за острова – славата му на сигурно убежище за актовите на богаташи от цял свят.

Голяма част от медиите и политиците в в основния европейски кредитор – Германия, за които беше трудно да приемат помощта за Гърция, която представлява далеч по ясен риск за еврозоната, започнаха кампания против спасяването на кипърските банки, които са "убежище за парите на руски олигарси".

Системен риск или не

Скептицизъм относно важността на Кипър за стабилността на еврозоната изразяват както основни фигури от християн-демократическата партия на канцлера Ангела Меркел и коалиционните й партньори от партията на Свободните демократи, така и от опозиционните социалдемократи, с които Меркел ще трябва да се пребори на предстоящите избори през септември.

Германските политици настояват, че ще се съгласят на отпускане на финансовата помощ, само ако Никозия предприеме структурни реформи, осигуряващи повече прозрачност и прекратяване на възможностите за пране на пари чрез местните банки. "Ние сме обединени с европейските си партньори, но просто няма ясна процедура за финансова помощ от Европейския стабилизационен механизъм, която може да се приложи за Кипър", заяви Райнер Брюдерле, водещ член на Свободните демократи, цитиран от Reuters. Едно нещо е ясно - без представяне на ефективен контрол върху прането на пари и нужните спешни структурни реформи, няма защо изобщо да обсъждаме въпроса", добави той.

Членове на партията на Меркел също открито изразяват скептицизъм. Финансовият министър Волфганг Шойбле изтъкна, че Германия не трябва да бърза с решението, и че не е убеден, че Кипър е системно важен, което е основното предварително условие за осигуряване на помощ. Мнението му беше подкрепено и от изказвания на консерватора Майкъл Фукс. "Не мога да приема, че изведнъж Кипър се е превърнал в системен риск. Това определено не е вярно", заяви той пред телевизия Bloomberg.

Освен подкрепата на съпартийците и коалиционните си партньори, Меркел трябва да осигури и гласовете на социалдемократите в долната камара на Бундестага, за да бъде одобрена помощта за Кипър. Макар досега те да са подкрепяли европейската политика на Меркел, конкурентът й за канцлерското място и бивш финансов министър Пеер Щайнбрюк също зае твърда позиция по въпроса, заявявайки, че Никозия трябва да консолидира банките си и да изпълни стриктно всички условия.

"Кипърската икономика е основана на бизнес модел, който вреди на всички ни, и същевременно се очаква да бъде спасена от ЕС. Социалдемократите няма подкрепят това, всичко си има граници", коментира друг важен опозиционер – Йоханес Карс, цитиран от Die Welt.

Неглижирането на риска от фалит на Кипър обаче не се споделя от много други европейски и германски политици. "Кипърският проблем не трябва да се подценява. Ако не решим окончателно проблема там, има риск от зараза, дори и от тази много малка икономика. Времето ни притиска", предупреди миналата седмица  Жан-Клод Юнкер, който наскоро се оттегли от поста председател на Еврогрупата.

"Неконтролираният развой на събитията в Кипър може да подкопае напредъка, постигнат през 2012 г. за стабилизиране на еврозоната. В нормални обстоятелства бихме могли да очакваме директния ефект от фалита да бъде ограничен, но ситуацията не е нормална. А е очевидно, че без помощ страната ще фалира", коментира от своя страна Йорг Асмусен, член на ръководството на ЕЦБ и бивш заместник на Волфганг Шойбле.

Руска връзка

Особеното положение на финансовите институции в Кипър доведе до въвличане на един неочакван играч в преговорите спасяването на острова – Русия. В края на миналия месец руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че Москва ще предостави подкрепа за Кипър при определени условия, но островната държава и ЕС ще трябва да поемат по-големия дял от евентуалната спасителна помощ.

"Мислим, че основната тежест за решаването на тези проблеми трябва да бъде поета от Кипър и страните от ЕС. Ние обаче не отказваме да помогнем при определени условия. Първо трябва да се уговорят тези условия. Преди това не може да има пари от нас", заяви той, цитиран от Reuters. Средствата може да бъдат предоставени под формата на удължаване на заема от 2.5 милиарда евро, който Москва отпусна на Никозия през 2011 г.

По-рано Кипър заяви, че е поискал удължаване от пет години на срока за изплащане на кредита, чийто падеж е през 2016 г. Това ще представлява голямо облекчение за разходите по изплащане на държавните дългове, които ще скочат до 7 млрд. евро през следващите три години. "Макар разсрочването на заема няма да намали съотношението на дълга към БВП, то ше има позитивен ефект върху управлението на задълженията", коментира пред Financial Times Фиона Мулен от консултанстската фирма Sapienta Economics.

Според информация на FT руските капитали в кипърските банки достигат 25 млрд. евро, като евентуалната им "подстрижка" е част от преговорите с международните кредитори, наред с бързата приватизация на телекомуникационните и енергийни компании. Очаква се решението за спасителния пакет за Нокозия да бъде взето окончателно през март, след президентските избори на острова, на които сегашният държавен глава Димитрис Христофиас няма да се кандидатира.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pag avatar :-|
    pag
    • - 2
    • + 9

    Както е тръгнало, капиталите на руските (и не само) олигарси скоро ще си търсят друго тихо пристанище.
    Кипърците да свикват с мисълта, че вече няма да са "финансов център", а обикновени хотелиери/ресторантьори........

    Нередност?
  • 2
    dekster avatar :-P
    КЛЮЧАРЪ
    • - 3
    • + 6

    Руските олигарси да вземат да кихнат по някоя рубла за кипърските банки, за да не се налага да местят куфарчетата.

    Нередност?
  • 3
    motochristo avatar :-|
    motochristo
    • - 1
    • + 5

    И бре, курорте, кеф ти устойчиво развитие с руски капитали и ноу-хау.
    Както пеят The Specials - Enjoy yourself! Its later than you think.

    Нередност?
  • 4
    s.pavlov avatar :-|
    Tor
    • - 4

    Отдавна забравиха как се молеха да отпишат дългове на гърците , при новата ситуация обаче условия поставят, нещастници
    Кипър няма нужда от парите на Тройката, нито от схемите им. Освен това едва ли ще се моли.

    Нередност?
  • 5
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#4] от "s.pavlov": В дългопсрочен план и при постоянна подкрепа на Тел Авив - си напълно прав :-)

    Но идеални условия няма! :-) Така,че Никозия ще се принуди да плати цената за Федерацията, плюс отказът от Единен Кипър!

    Нередност?
  • 6
    s.pavlov avatar :-|
    Tor
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#5] от "kardinalat":

    Доколкото виждам самите кипърци са бесни на стария президент и не проумяват реалното състояние на нещата. Винят само него за всичко.
    Обаче въпреки доброто селско стопанство и работещите фирми , паразитните структури точат много.
    В момента боледуват намаляването на заплатите от 10 до 40 процента.
    И когато заплатата ти е 3 хиляди евра , боли много. Но голямата част от тях приемат това като необходимата отрова. Богатите просто станаха консервативни в харчовете си , но все така си карат поршетата.
    И чакат 2016 да тръгне добива на петрол и газ .

    Нередност?
  • 7
    kardinalat avatar :-|
    kardinalat
    • + 3

    До коментар [#6] от "s.pavlov": Съгласен. Макар,че освен земеделие и добра преработваща индустрия, туризъм и финансов сектор - друга индустрия няма.

    Нередност?
  • 8
    s.pavlov avatar :-|
    Tor
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#7] от "kardinalat":

    За какво им е "друга индустрия" ? Мислиш че ще работят от зори до мрак по фабрики ли ? Не ме спуквай от смях моля хахахаха...

    Нередност?
  • 9
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • + 4

    До коментар [#8] от "s.pavlov": Смехът идва последен :-) Преди това е келнерът със сметката :-)

    А запасите от нефт и газ няма да ги управлява Никозия.

    Нередност?
  • 10
    s.pavlov avatar :-P
    Tor
    • - 3

    До коментар [#9] от "kardinalat":

    Е много е рано да се правят тънки сметки. А що се отнася до добивите , в крайна сметка нека изчакаме поне да почнат.
    Щом руснаците плащат петцифрени заплати на пилоти да им карат джетовете , значи и Делойт и Праис/Купърс че и КПМДжи няма скоро да си затварят офисите

    Нередност?
Нов коментар