🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Голямата европейска игра с данъчната основа на компаниите

Много от големите корпорации не плащат почти нищо и го правят съвсем законно

Европейската централа на Amazon.com се намира в Люксембург и отчита 29 млн. евро печалба при над 9 млрд. евро оборот
Европейската централа на Amazon.com се намира в Люксембург и отчита 29 млн. евро печалба при над 9 млрд. евро оборот
Европейската централа на Amazon.com се намира в Люксембург и отчита 29 млн. евро печалба при над 9 млрд. евро оборот    ©  Reuters
Европейската централа на Amazon.com се намира в Люксембург и отчита 29 млн. евро печалба при над 9 млрд. евро оборот    ©  Reuters
1 трлн. евро са данъците, които всяка година се избягват, смята ЕК

В края на ноември членове на Американската търговска камара се събират в хотел Four Seasons на обяд за Деня на благодарността със задължителните за менюто пуйка и тиква. Това е жест на гостоприемство от ирландския финансов министър. "Ние сме приятелска страна за инвеститорите и един от ключовите елементи на това отношение е данъчната ни ставка от 12.5%. Искам още веднъж да ви заявя, че това не подлежи на дебати и промени", заявява Майкъл Нуунън.

Думите му са свързани с опитите на някои държави от ЕС да убедят Ирландия да увеличи ставката на корпоративния си данък, която е една от най-ниските в развития свят, разказва Reuters в специален репортаж по темата. Политиците на островната държава обичат да изтъкват, че тези 12.5% са във фундамента на брандирането на Ирландия като примамливо място за инвестиции.

Но ниските данъци са само една от причините, поради които компаниите идват в страната. При това не е най-важната причина. Много от мултинационалните корпорации, чиито представители са се събрали в този ден във Four Seasons, плащат още по-малко, сочат счетоводните им отчети. Властите в Дъблин им помагат, като доста щедро спрямо бизнеса дефинират коя печалба да се облага и коя да не се пипа.

Свиването на основата

Такова е положението не само в Ирландия. От десетина години размерът на облаганите приходи - обикновено известни като данъчна основа - се свива за международните компании в много от европейските държави и на този факт не се обръща много внимание покрай говоренето за размера на ставките. Правителствата установиха, че могат да привличат инвеститори (с надежда да открият и работни места), като намаляват данъчната основа. Но протестите напоследък срещу неплащането на данъци като всички останали насочи вниманието към тази тактика. Ако данъкоплатците преценят, че правителството помага на корпорациите да избягват плащането на данъци, това ще накърни способността на властите да облагат когото и да било.

Това е и акцентът, поставен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в доклада й от миналата седмица. В него се призоваваше за цялостен ремонт на международната система за корпоративно облагане. Повечето национални данъчни правила са от времето преди възхода на мултинационалните корпорации и това положение отчайващо се нуждае от промяна, посочват от ОИСР.

Корекцията в данъчната основа е вероятно най-горещият проблем. "Това очевидно е по-важно от данъчната ставка", казва Свен Гиголд, германски евродепутат от Партията на зелените и член на парламентарната комисия по икономическите и валутните въпроси. "Интересно е, че общественият дебат се води в точно обратното направление."

Една Европа, много данъчни системи

Ситуацията е особено сложна в Европа, защото правилата на ЕС забраняват на страните членки да възпрепятстват свободното движение на капитали в рамките на пазара за 500 милиона души. Мултинационалните корпорации се регистрират в малки държави като Ирландия, Люксембург или Холандия, където могат да плащат ниски данъци - не само върху спечеленото там, но и от много по-големи пазари като Великобритания или Германия. Понякога дори могат да не платят нищо върху спечеленото в чужбина, защото могат да го изпращат в офшорни сметки. "Проблемът за ЕС е огромен, защото имате единен пазар, но с 27 различни данъчни системи за корпоративно облагане", коментира Кимбърли Клозинг, преподавател по икономика в американския Reed College.

Измамната стабилност

Ако гледате само данъчната ставка, може да си помислите, че конкуренцията между данъчните системи в Европа не съществува. Между 1980 г. и 2007 г. ставките паднаха от над 45% до почти 25%, сочат данни на ЕС и ОИСР. След това обаче с избухването на кризата тази ставка е намаляла само с един процентен пункт. Тази стабилност не ни казва почти нищо за това как всяка страна дефинира данъчната основа за фирмите. Да вземем Холандия с почти 120-годишната й история на данъчни облекчения. Днес корпоративният данък е 25% - малко над средното за ЕС, но в действителност бизнесът плаща по доста по-ниска ставка в зависимост от това кое се определя като облагаем приход. Този приход може да се намалява чрез плащане на заеми, взети от дъщерни дружества, посочва Кийс ван Рад, преподавател по международно данъчно право в Университета на Лейден. Други държави облагат подобни плащания, но не и Холандия.

Иновативните ниши

В конкуренцията за привличане на такива имена се включват и по-големи държави. Един от методите е въвеждането на т.нар. патентна или иновативна ниша, предлагаща данъци със ставки, стигащи до едва 5%. Такава система действа във Франция, Испания, Холандия и Белгия, а през април трябва да заработи и във Великобритания. Тя позволява на компаниите да плащат по-ниски данъци върху печалби, свързани с патентовани иновации. Според властите така се подпомагат иновациите и работните места с голяма добавена стойност, според критиците това си е живо избягване на данъци - при това санкционирано от правителствата. В тази схема обикновено се пренебрегва като данъчно интересна огромна част от приходите, носени от патентования продукт. Критици на този подход твърдят, че той окуражава комерсиализирането на вече съществуващи патенти вместо разработването на нови.

През декември Европейската комисия изчисли, че всяка година от избягване на данъчното облагане се губят около 1 трилион евро и призова страните членки да си сътрудничат по-добре по този проблем. Европарламентът гласува през септември радикално ново решение - въвеждане на обща консолидирана корпоративна данъчна основа. Така страните ще виждат печалбите на компанията на базата на продажбите и наетия от тях персонал, разбити страна по страна, и така да преценяват как е подходящо да я обложат у дома. Предполага се, че така за фирмите ще е много трудно и почти невъзможно да изнасят печалба. Европарламентът обаче има само консултативна роля по този въпрос и трябва 27-те страни членки да се споразумеят, преди идеята да стане директива на ЕС. Ирландия, Холандия и Великобритания вече изказаха неодобрението си. Проблемът е, че тази надпревара коя страна ще предложи по-ниска данъчна основа, за да привлече инвеститори, накрая ще включва толкова много играчи, че няма да може да бъде прекратена, казва Гиголд.

Три примера

Обикновено подобни данъчни облаги се калкулират още преди международната корпорация да стъпи в съответната страна, за да е ясно при какви точно ставки ще работи. Такъв е случаят с веригата кафенета Starbucks, чиято европейска централа от 2002 г. е в Амстердам. През 2011 г. тук е отчетена печалба от едва 500 000 евро (преди облагането с данъци) при продажби за 73 милиона евро. Някои технологични компании местят значително по-големи суми. Основният оперативен център на Amazon.com например е в Люксембург, където корпоративният данък е 30%. Но през 2011 г. тя успява да отчете облагаема печалба от само 29 милиона евро при продажби от 9.1 милиарда евро. Разликата от стотици милиони евро за данъци е преведена като освободено от облагане дъщерно дружество в Люксембург. Подобни практики означават, че корпорации, наемащи хиляди служители в Западна Европа и с продажби за милиарди евро на големите пазари, не трябва да декларират никакви приходи и печалби във Франция, Германия или Великобритания. Вместо това почти всички печалби от Европа се прехвърлят на централния офис в Люксембург с 200 служители.

Същото е и с Google - международната й централа в Дъблин е направила освободени от облагане плащания на дъщерно поделение на Бермудските острови чрез базирано в Холандия свързано дружество. Схемата е известна като "двоен ирландско-холандски сандвич" и тя разчита на факта, че в Холандия подобни преводи са необлагаеми. През 2011 г. от Google Ireland отчитат облагаема печалба от 24 млн. евро при оборот от 12.5 милиарда евро. В отчетите е записано, че огромна част - 8 млрд. долара, от печалбата на групата преди облагането се пада на дружеството на Бермудите. И трите компании отговарят, че спазват законите на съответните страни, а според проф. Майкъл Деверьо от Оксфордския университет няма доказателства Ирландия и Холандия да нарушават международното данъчно право.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pzashev avatar :-|
    pzashev
    • + 16

    Според мен правдата не е на страната на корпорациите. Има прекалено вратички, начини и системи. Една по-проста и по-унифицирана система (например с долен и горен праг) на 27 страни членки с много по-малко вратички и изключения би била приемливо решение за всички.

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 29

    Много просвещаваща статия, за да не се мислим за велики с нашите 10% плосък данък по ЗКПО и ДОД. Истината е, че в Западна Европа високите ставки са съчетани с всевъзможни изключения и привилегии, чрез които можеш да си приспаднеш от данъците всевъзможни разходи - от бензина до работата и очилата, до ремонта на къщата. Само че подобна система се крепи на желязна администрация и многотомна съдебна практика, ошлайфани в продължение на 100 - 150 и повече даже години. Такова нещо тук у нас е напълно немислимо. Тръгне ли някой да вдига данъците, за да "прави политики", ще срути приходите в бюджета по начин такъв, че да се обяснява както Бойко Борисов днес на пресконференцията. Дори си мисля, че настоящата данъчна система има няколко много сериозни пробойни (облекченията за лихвите по жилищни кредити, ваучерите за храна, облекченията за пенсионни застраховки-прикрити борсови схеми, облекченията за 60% от печалбата на селските стопани (които и иначе правят милиони от субсидии)).

    Нередност?
  • 3
    geoimg avatar :-?
    Geoimg
    • - 1
    • + 14

    Откриха Америка!? Щом аз го виждах, а и големите световни медии го пишат отдавна!? В САЩ гражданите плащат около 30%, а банкстерите(Ромни бая си кри декларациите) 7-15%!?

    Нередност?
  • 4
    hi_hi avatar :-|
    Хи-хи
    • + 2

    Ми направете ги 0, може и да им плащате даже.
    Ония на запад поне ги дават срещу облекчения, т.е. могат да определят на кои отрасли да въздействат. А не като наш'те 10% - за всички тарикати...

    Нередност?
  • 5
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • + 5

    Брюкселските зелки пак плачкат да разпределят чуждите парета, за начинания с благи намерения и неясен край!
    Въпросът с данъцитепри капитализЪма отдавна е решен, например:

    "... "... Всеки е в пълното си право да урежда финансовите си дела така, че да плаща колкото се може по-ниски данъци; никой не е длъжен да планира печалбите и загубите си по най-изгодния за Министерството на финансите начин; плащането на по-високи данъци не е въпрос на патриотичен дълг..."
    Резолюция на Върховния съд на САЩ върху решението на Федералния съд в Хенд по делото Хенверинг срещу Грегъри от 1934г.
    ..."

    Нередност?
  • 6
    haftor avatar :-|
    Haftor
    • + 4

    До коментар [#2] от "cinik":

    Циник, много си прав. В ЕС има много данъчни стимули. Те са реални инструменти за развитие на различни икономически политики. Любимият ми пример е Белгия, в която данъчната ставка от 34% пада до 3% за компании с развойна дейност. Целта - да се привличат инвестиции в разработване на интелектуална собственост и бъдещи производства с висока добавена стойност.
    У нас няма икономически политики, няма идеи и програми накъде да се развиваме, караме го ден за ден. Така че 10% плосък (реално не вярвам, че по настоящия ЗКПО редовен корпоративен данъкоплатец плаща по-малко от 16-20%) и да се оправяме, който както намери за добре...

    Нередност?
  • 7
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 8

    [quote#6:"Haftor"]ЕС има много данъчни стимули. Те са реални инструменти за развитие на различни икономически политики. [/quote]

    Това, което на запад се нарича "стимули", тук спокойно може да се нарече "пробойни за източване на бюджета". Ако става за въпрос, в Германия и дебитните карти се отчитат по веднъж на ден, а не както у нас - в реално време. Просто са си направили сметката, че гладните, мошениците, недобросъвестните и т.н. са нищожно малък процент от общата клиентела и 1 на 1000 шашми могат да се прежалят, още повече че и полиция+съдебна система работят добре, ако се опре до тях. Мисля, че направих добра аналогия с този пример, до какво ще доведе подобен кредит на доверие в една бизнес среда с необичаен процент изгладнели, задлъжнели и полу-фалирали, отделно от прослойката бизнесмени от прехода, които са полу-криминали по дефиниция.

    Нередност?
  • 8
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 10

    А, още нещо. Досегашният опит показва уникалната неспособност на държавата да предвиди на кой отрасъл трябва да се заложи в конкретния момент. В средата на '90 имаше Държавен фонд за реконструкция и развитие. Същият закопа сума държавна пара, да финансира Химко, Плама и Кремиковци. В това време частникът заложи на текстила и така цели градове се спасиха от глад. После тръгнаха да раздават микрокредити за леката индустрия, но всъщност избуя туризмът. После почнаха да раздават първите субсидии за фермерите и тутуна, а бум направиха хотелите. После почнаха да правят държавни индустриални зони, а бум направи строителството и международният транспорт. После заговориха за високи технологии, а то взе че се възроди селското стопанство вкл. тютюнът, за който сега няма ама баш никакви субсидии, освен подпомагането на площ. Както пише Адам Смит, информацията е разпределена между отделните индивиди и стопански субекти. Няма как правителството да я събере на едно място, за вземе правилно решение.

    Нередност?
  • 9
    haftor avatar :-|
    Haftor
    • + 2

    :) Циник, много си прав.
    Голям проблем на България е тоталното подценяване на информацията, пълната липса на адекватното и анализиране, и съответно прогнозиране на тенденциите.
    Друг обаче не по-малък проблем е, че бизнеса у нас е мода. Точно тези полу-фалирали бизнесмени рядко откриват в какво са добри и да го развиват, ами следват тредновете. Днес сме строители, утре хотелиери с дялове в зелената енергия, преди имахме шивашки цех, ама и тирове...
    Малко са предприемачите, които могат и правят едно нещо и стават все по-добри в него. Тези малкото, по-често успяват да оцелеят в безумната среда, направлявана от полу-криминалите и биха могли наистина да са "гръбнака на икономиката"...

    Нередност?
  • 10
    m17 avatar :-P
    m17
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#9] от "Haftor":

    Абсолютно вярно но не забравяйте и че закона на естествения отбор е неумолим и безмилостен. И постепенно по-добрите ще надделеят. За съжаление този процес е бавен, ще са нужни десетилетия докато професионалистите почнат да доминират.

    Нередност?
Нов коментар