🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ОИСР призова да се затворят данъчните вратички по света

Организацията предлага промяна на международната система за облагане

Мултинационалните компании все по-често отчитат печалбите си в различни страни от тези, в които генерират приходите си, за да избегнат плащането на данъци, което се превръща в сериозен проблем за правителствата.
Мултинационалните компании все по-често отчитат печалбите си в различни страни от тези, в които генерират приходите си, за да избегнат плащането на данъци, което се превръща в сериозен проблем за правителствата.
Мултинационалните компании все по-често отчитат печалбите си в различни страни от тези, в които генерират приходите си, за да избегнат плащането на данъци, което се превръща в сериозен проблем за правителствата.    ©  YOU SUNG-HO
Мултинационалните компании все по-често отчитат печалбите си в различни страни от тези, в които генерират приходите си, за да избегнат плащането на данъци, което се превръща в сериозен проблем за правителствата.    ©  YOU SUNG-HO
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Има спешна необходимост от цялостна промяна на международните корпоративни данъчни правила, за да се спре практиката, прилагана от големите мултинационални компании, да "изнасят" печалбата си, възползвайки се от вратички в данъчното законодателство. По този начин те избягват плащането на милиарди евро, които са особено важни за закъсалите правителства. Призивът е на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която обединява над 30 от най-развитите държави в света.

Компаниите да плащат данъците си там, където имат бизнес

Политиците са изправени пред все по-голямо недоволство от страна на гласоподавателите си, които искат правителствата да принудят големите компании, развиващи международен бизнес, да плащат повече данъци, още повече че постоянно се увеличават доказателствата как те използват разликите в данъчните правила между държавите, за да намалят те данъчната си тежест, пише Reuters.

Базираната в Париж ОИСР заяви, че мултинационалните компании все по-често отчитат печалбите си в различни страни от тези, в които генерират приходите си, за да избегнат плащането на данъци, така че нараства необходимостта да се преразгледат някои данъчни правила, за да се принудят компаниите да плащат данъците си там, където имат бизнес.

При това тази тенденция за засилване използването на международните данъчни вратички идва на фона на падащото облагане за бизнеса, твърдят от ОИСР, като правителствата са намалили ставките на корпоративния данък до средно 25.4% през 2011 г. спрямо 32.6% през 2000 г. Въпреки че ефективната данъчна ставка, която плащат фирмите, често е далеч по-ниска заради удръжки, данъчни преференции или набор от мерки, които фирмите използват, за да се намалят крайната си сметка към данъчните власти.

Губи не само правителството, но и местният бизнес

В свой доклад, изготвен по повод срещата на финансовите министри в Москва за Г-20 в края на тази седмица, ОИСР предупреждава още, че не само правителствата губят от това, но и местният бизнес. "Ако сте мултинационална компания, за вас ще бъде сравнително лесно да намалите значително данъците си, защото структурата на международната данъчна система е напълно остаряла", коментира Паскал Сейнт Аманс, директор данъчна политика в ОИСР. "От друга страна, ако имате бизнес само в една страна, тогава ще ви бъде трудно да използвате дупки в международните данъчни системи и по този начин се оказвате в неизгодна конкурентна позиция", добавя той.

Проучването на ОИСР идва след един не кратък период на остра критика на корпоративните данъчни практики и е отговор на призивите от страна на финансовите министри на Германия, Великобритания и Франция за координирани действия, чрез които да се засилят и уеднаквят международните данъчни стандарти, пише Finacial Times.

До две години нови правила

В доклада на ОИСР се набляга на нуждата от налагането на еднакви данъчни стандарти в глобален мащаб, за да не се подхранва и за в бъдеще възприятието, че "данъци плащат само наивниците".

ОИСР призова правителствата да обединят силите си в решаването на въпроси, вариращи от данъчно облагане на финансовите транзакции до намаляването на злоупотребите на мултинационалните компании, възползващи се от дисбалансите между местните и международните данъчни правила. Организацията предложи да изготви план през следващите шест месеца и да даде предложения за справяне с проблема, така че правителствата да могат да работят за въвеждането на нови международни правила в рамките на две години. 

Засега всеки се спасява поединично

Отделните страни в момента търсят начини сами да решат тези проблеми. Британските депутати обмислят промяна в закона след разкрития за това как компании като Starbucks, Apple, Google и Amazon използват сложни междуфирмени сделки, за да намалят данъчната си тежест. Освен това законодателите влязоха в конфликт с водещите счетоводни фирми PricewaterhouseCoopers, Deloitte, KPMG и Ernst & Young миналия месец заради ролята им в подпомагането на големите компании да избягват данъците.

Франция също се мъчи да намери начини да събира повече данъци от световни интернет компании, които често обслужват потребители в страни с високи данъци, но чрез дъщерни дружества в страни с ниски данъци успяват да намалят плащаните суми.

Изправени пред предизвикателствата на онлайн търговията, от ОИСР призовават за преосмисляне на международните правила, които датират от 1920 г. "Идеята е да се излезе с предложения, които могат бързо да бъдат приложени, като например да бъде подписана една многостранна конвенция, която да замени 3000 двустранни такива", каза още Аманс.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • + 3

    Вопли и стенания,когато балтията стигна и до Г-7 :-)

    Нередност?
  • 2
    daskal1 avatar :-|
    daskal1

    OECD практически засяга регулациите на 42-те развити страни. Те са една от най-стегнатите и обективни системи. Можете да прочетете доклада на http://www.oecd.org/tax/fightingtaxevasion.htm

    Нередност?
  • 3
    febra avatar :-|
    febra
    • - 1

    "тази тенденция за засилване използването на международните данъчни вратички идва на фона на падащото облагане за бизнеса, твърдят от ОИСР, като правителствата са намалили ставките на корпоративния данък до средно 25.4% през 2011 г. спрямо 32.6% през 2000 г. "
    Решението е или всички надолу до дъно
    Или всичко нагоре колкото може и още малко
    Обзалагам се ОИСР ще предпочете второто. Все пак социалните разходи са част от тяхното "културното наследство" и няма да се откажат... затова ще измислят всякакви скъпи и тежки схеми да накарат някой да плати това което според тях е уместно...
    С Доха работят за намаляване на търговските и нетърговските бариери но паралелно започват да рисуват схеми за @справедливо и социално@ (може би) данъчно облагане....
    един Скункс за ОИСР от мен

    Нередност?
  • 4
    karni avatar :-|
    karni
    • + 1

    До коментар [#3] от "febra":
    Проблема е, че корпорациите и тези 25% не плащат. Имаше предаване по темата примерно Apple прави милиярди в Германия врътки ала бала междуфирмени плащания през пет държави и накрая данък 5%.
    На теб като нормален работник 40%-50% данък.
    Ти ако това го намираш за нормално аз не.
    Условията да са равни за всички икономически субекти.

    Нередност?
Нов коментар