🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Индустрията в еврозоната набира скорост

Франция продължава да изостава от възстановяването в региона

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Януари е бил най-добрият месец за индустриалните производители от средата на 2011 г., като нарастването на поръчките е довело до първото увеличение на персонала от две години. Подобрението е водено от рязък ръст в Германия и възстановяване в много от периферните членки на валутния съюз. Втората по големина икономика в региона - Франция, обаче продължава да показва влошаващи се резултати, което забавя цялостното възстановяване на региона.

Ускорено възстановяване

Изготвяният от Markit индекс на мениджърските поръчки (PMI) в производствения сектор на еврозоната е нараснал до 54 пункта през миналия месец. Това представлява повишение както спрямо предварителните оценки, така и спрямо 52.7 пункта, отчетени през декември. Ниво над 50 пункта обозначава ръст на бизнес активността в сектора, като през изминалия месец показателят е достигнал най-високото си ниво от май 2011 г. Подиндексът на индустриалната продукция е нараснал до 56.7 пункта, което е най-високото отчитане от април 2011 г.

"Възстановяването на производствения сектор в еврозоната набира значителна инерция през януари, като финалните данни за региона надвишиха предварителните оценки. Вероятно най-същественото развитие е продължаващото възстановяване в периферията", коментира главният икономист на Markit Крис Уилямсън. Производственият PMI индекс на Германия е достигнал 32-месечен връх. Във Франция показателят е достигнал най-високото си ниво от 23 месеца, но остава под линията на растежа от 50 пункта.

Подиндексът на новите поръчки е нараснал с най-бързия си темп от близо три години, като предприятията са започнали да увеличават персонала си, за да посрещнат търсенето. Показателят на заетостта се е покачил до 51 пункта спрямо 49.9 през декември, като това е първото му повишаване над 50 пункта от две години. Това трябва да даде надежди за региона, след като отчетената през декември безработица остава на рекордно високото ниво от 12%. Производителите обаче са повишили цените на продукцията си по-малко, отколкото в последния месец на миналата година. Това може да подхрани страховете от дефлация, които се появиха след изненадващия спад на инфлацията, отчетен от статистиката през януари.

Свиване на дефицита

В понеделник бяха публикувани и данни от Евростат, според които бюджетният дефицит на страните от еврозоната е продължил да се свива през третото тримесечие на миналата година, като вече доближава официалните изисквания на Европейския съюз от 3% от БВП. Според сезонно изгладените данни дефицитът е спаднал до 3.1% от БВП за трите месеца до септември спрямо 3.3% през второто тримесечие и 3.4% през първото.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    birdman avatar :-|
    birdman
    • - 2
    • + 4

    франция не само ще продължи да изостава ами и с анти-пазарн-социалистическо правителство ще "расте" с 0-0,5% годишно а държавния и дълг ще достига нови висоти .... до момента в който не и сринат рейтинга и се окаже че царят (Франция) е гол !

    Нередност?
  • 2
    bvsc avatar :-P
    Да, ама не
    • - 6
    • + 2

    Забележете, дефицитът във валутния съюз е над 3 на сто, т.е. тези за които са писани маастрихтските критерии. А разни неуки мутри правят заключения за 1.8 % дефицит на базата на две страници от Винету

    Нередност?
  • 3
    izabell avatar :-|
    izabell
    • - 2
    • + 1

    Това не е изненадващо.Подобно разширяване на производството е очаквано и трябва да е първа стъпка от усилията за реформи.

    Нередност?
Нов коментар