🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как Меркел загуби доверие в Путин

Берлин преосмисли отношението си към Москва след едно телефонно обаждане

Двама лидери, разделяни от пропаст    ©  Reuters

Една неделя в началото на март, след като руският президент Владимир Путин получава одобрението на парламента за инвазия в Украйна, германският канцлер Ангела Меркел му се обажда, за да иска обяснение. Но тя е разтърсена от това, което чува, казват източници от партията й пред Reuters.  

От седмици в серия телефонни разговори Путин уверява Меркел, че ще уважи териториалната цялост на своя западен съсед и че няма планове да се намесва с военни средства. Германският канцлер пък настоява за по-меки мерки срещу Русия в разговорите си със САЩ, надявайки се, че руският президент накрая ще отстъпи и ще приеме техните предложения за решаване на кризата.

Но в телефонното обаждане от 2 март Путин сваля маската и признава, че е пратил руски войски в Крим. Разговорът води до загуба на малкото останало доверие на Меркел в руския президент, твърдят висши представители в Берлин и Вашингтон. Канцлерът се убеждава, че Путин я е заблуждавал, за да спечели време да затегне хватката си върху Крим, и повече не може да му се вярва. Тя се обажда на американския президент Барак Обама, за да даде израз на разочарованието си.

Краят на илюзиите

"Не че имахме някакви илюзии по отношение на Путин, но преди това поне бяхме с впечатлението, че има някаква степен на уважение", заявява пред Reuters пожелал анонимност германски източник. Според няколко висши немски представители телефонното обаждане е било повратната точка в отношението на Берлин към кризата.

Въпреки голямата зависимост на Германия от руския петрол и газ, значителните бизнес интереси и позицията, че Москва е стратегически партньор, Меркел решава да прибегне до наказателните мерки, за които предупреждава от седмици. Четири дни по-късно на среща на ЕС в Брюксел тя е сред поддръжниците на втвърдяването на тона към Москва. Същевременно в реч пред парламента канцлерът предупреждава, че Европа е готова да предприеме санкции, включително икономически, ако Русия не отстъпи.

Идващите седмици ще покажат дали Западът е готов да изпълни заплахите си и дали Меркел може да опази 28-те еврочленки, които имат различни икономически и политически интереси, обединени и безкомпромисни в техния подход към Москва. "Ако тя тропне с крак, малцина ще й се противопоставят", смята висш представител от ЕС.

Подходът "стъпка по стъпка" на канцлера в украинската криза не бива да бъде бъркан с липса на решителност. След разговора й с Путин Меркел изпраща множество сигнали, че не би се притеснила от конфронтация с Русия въпреки натиска от страна на немската индустрия и на социологическите проучвания, показващи, че мнозина германци са срещу пълни икономически санкции.  

Миналата седмица на среща на нейната консервативна партия при затворени врати канцлерът показва рядка емоция при критикуването на Путин и дава знак, че Берлин трябва да е готов да приеме икономическите последици от по-строги санкции. Някои от съветниците й, запитани за последиците за немските компании от икономическа война с Русия, отговарят, че политическите принципи са по-важни от печалбите.

Преломен момент

"Това може да е моментът на Меркел, времето, когато тя показва необичайна дързост. Конфронтацията с Русия би била дръзка стъпка и досега тя правеше всичко възможно да я избегне. Но може да направи тази стъпка", твърди пред Reuters Улрих Шпек от Carnegie Europe.  

Независимо как реагира Европа, Германия вече преосмисля двустранните си отношения с Москва. Берлинската политика за промяна на Русия чрез сближаване с нея вече се пропуква при управлението на Меркел, която предприе по-твърда линия към Путин от своя предшественик Герхард Шрьодер. Дори Германската социалдемократическа партия променя мнението си. Външният министър Франк Валтер Щайнмайер, който е социалдемократ и зае поста преди три месеца с обещания за по-близко партньорство с Москва, се превърна в един от най-гласовитите критици на Русия през последните седмици. В недалечно бъдеще водещи представители на Германската социалдемократическа партия признават, че връзките между двете държави ще бъдат сведени до основни икономически отношения.

В Германия вече започна дебат за това как страната, която получава над една трета от петрола и газа си от Русия, може да намали своята зависимост. Според експерти това, което наистина ще нарани Москва, е, ако Германия започне да купува по-малко газ и петрол. Дори ако вносът се намали с малко, това ще изпрати силен сигнал. Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер твърди, че Европа може да взема синьо гориво от страни като Норвегия, Алжир, Нигерия, Либия и САЩ, дори да е на по-високи цени.

В момента Германия е по-уверена в собствените си сили и настроенията на много анализатори са, че Русия ще пострада много повече от една икономическа студена война, отколкото Берлин и Европа. Меркел, изглежда, пресмята, че Путин има много повече да губи.

51 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bluewater avatar :-P
    BlueWater
    • - 6
    • + 107

    " Според експерти това, което наистина ще нарани Москва, е, ако Германия започне да купува по-малко газ и петрол. Дори ако вносът се намали с малко, това ще изпрати силен сигнал. "

    Много точно казано.

    Русия е колос на нефтени и газови крака.

    Икономическия растеж на Русия продължава да бъде движен от износа на енергия, поради голямото производството на петрол и газ, и повишените цени на тези стоки. Над 52% от приходите на федералния бюджет и над 70% от общия износ за 2012 г. са от нефт и природен газ, според "PFC Energy".

    Russia's economic growth continues to be driven by energy exports, given its high oil and gas production and the elevated prices for those commodities. Oil and gas revenues accounted for 52% of federal budget revenues and over 70% of total exports in 2012, according to PFC Energy.

    http://www.eia.gov/countries/cab.cfm?fips=rs

    Нередност?
  • 2
    bluewater avatar :-P
    BlueWater
    • - 4
    • + 93

    Ангела Меркел, която отлично говори руски език и е израстнала в ГДР, е имала някакво доверие на подполковника от КГБ Путин, който отлично владее немски език и е бил шпионин в гр. Дрезден Източна Германия от 1985 до 1990г. Задачата на Путин тогава е била да вербува за КГБ чужденци, които учат в Дрезденския Технологичен Университет.

    Очевидно вече няма доверие.

    Нередност?
  • 3
    hans_christian avatar :-|
    ХДС(CDU)
    • - 92
    • + 22

    Голямата немска икономика ще се справи някак си с кризата, все пак е мотора на ЕС. Какво ще стане с малка България обаче след разрива в отношенията с Русия, направо не ми се мисли - пушечно месо.

    Нередност?
  • 4
    dicon avatar :-|
    Димитър Димитров
    • - 7
    • + 77

    Според мен запада ще си мълчи докато не си построи достатъчно пристанища за втечнен газ и други алтертанивни трасета за доставки на петрол и газ. Едва тогава ще спре кранчето на Русия.

    Нередност?
  • 5
    petar_georgiev avatar :-|
    petar_georgiev
    • - 10
    • + 76

    Единственото, което може да свали на земята цар Пу Първи и целият му антураж от кагебистки милиардери и милионери, е Русия поне за един месец да се върне във времето на "развитият социализъм" - например 1988, но без Горбачов и Перестройка, а с чекисти навсякъде и във всичко. Пропагандната им машина вече е точно ТАМ и здраво "дърпа" всички...
    Ако наистина го поиска, Западът може да го направи - има достатъчно икономически лостове, въпреки многото си Троянски кончета (България...) и здраво оядените с руски пари "бизнесмени."
    Както и да се развиват нещата, цар Пу изгуби Втората гражданска война в Руската империя. Краят е само въпрос на време...

    Нередност?
  • 6
    troll123 avatar :-|
    .!.
    • - 4
    • + 67

    До коментар [#3] от "ХДС(CDU)":

    Ами като правиш бизнес винаги трябва да имаш едно наум с кого.

    Фирмите, които разчитат на руския пазар ще се преориентират, бавно и болезнено, но в дългосрочен план за добро.

    Още по-добре ще е, че от немай къде ще трябва да се правят стъпки към намаляване на енергийната зависимост от Русиия.

    Нередност?
  • 7
    kapitalcho avatar :-|
    kapitalcho
    • - 57
    • + 13

    До коментар [#2] от "BlueWater":

    Или да си го кажем с две думи-Меркел си е комунистически кадър(продукт на ГДР),само,че когато е изгодно това бързо,бързо се забравя(както БКП миналото на Тиквони велики и неговото обкръжение,така и мафиотското му минало/настояще).

    Иначе,какви са настроенията в Германия
    http://www.youtube.com/watch?v=QGOUoPSIa4s (на немски с англ. субтитрии)
    http://www.youtube.com/watch?v=j--ww6yIRpI (на немски с бг субтитрии
    Страхотна реч-изпълнена с факти , фактология и аргументи..................а не като в нашия парламент да се карат,викат,обиждат,замерят.

    Нередност?
  • 8
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • - 3
    • + 85

    Мечтая за деня,когато по същия начин ще разсъждава българско правителство.

    Нередност?
  • 9
    bluewater avatar :-P
    BlueWater
    • - 6
    • + 71

    [quote#8:"rosiraycheva50._"]Мечтая за деня,когато по същия начин ще разсъждава българско правителство.[/quote]Мечтата ви вече е сбъдната по отношение на Президента на Република България Росен Плевнелиев.

    BBC HARDtalk - Rosen Plevneliev - President of Bulgaria
    https://www.youtube.com/watch?v=CNae0gNUg40

    Нередност?
  • 10
    derekbg avatar :-?
    derekbg
    • - 5
    • + 46

    Германия неможе да прекъсне всички икономически проекти с Русия, но ще ограничи всичко от стратегическо естество доколкото може да си го позволи. В Русия ще се почувства осезаемо резултатът от тези стъпки, след около година.
    …Това може и да е добра възможност от която да се възползваме максимално чрез Българската агенция за инвестиции…

    Нередност?
Нов коментар