Съдът на ЕС задължи доставчиците да блокират сайтове, нарушаващи авторски права

Защитници на авторските права подкрепиха решението, според юристи обаче то може да ограничи свободата в мрежата

С решение от четвъртък Съдът на Европейския съюз постави прецедент, като постанови, че интернет доставчиците трябва да ограничават достъпа до сайтове, които не се съобразяват с авторските права. Повод за делото е запитване от Австрийския върховен съд, който се обърна към общоевропейската инстанция с въпрос дали местните интернет провайдъри могат да се смятат за посредници и дали могат да бъдат задължени да блокират достъпа на своите потребители до сайтове, които действат в разрез с авторските права.

Решението на съда доведе до разнопосочни коментари и мнения. Според защитници на авторските права решението е "историческо", защото е стъпка в борбата срещу пиратството. Юристи обаче изразяват опасения заради неясните тълкувания на съда, които могат да доведат до ограничаване на свободата на получаване на информация в интернет. Решението може да доведе и до масови дела срещу различни интернет сайтове, което да доведе до засилено филтриране на глобалната мрежа от интернет доставчиците.

Безплатният обяд

Обект на делото е сайтът kinox.to, който предоставя възможност на потребителите да гледат чрез стрийминг или директно да теглят филми. Жалбата е във връзка с качване на продукции, чиито права се държат от Constantin Film и на Wega, без те да са давали съгласие за това, а клиенти на интернет доставчика UPC Telekabel са се възползвали от услугата. Според Съда на ЕС европейските правила "допускат чрез прието от съда разпореждане да се забранява на доставчик да предоставя на своите клиенти достъп до уебсайт, който поставя онлайн закриляни обекти без съгласието на носителите на права, когато в това разпореждане не се уточнява какви мерки трябва да предприеме доставчикът на достъп и когато последният може да избегне налагането на изпълнителна глоба при нарушение на това разпореждане, като докаже, че е предприел всички разумни мерки".

Доставчиците съучастници

Така от решението се разбира, че европейски съдилища вече ще могат да разпореждат блокиране на сайтове, ако те използват чуждо съдържание без позволението на автора. Това ще се случва след проверка от "националните органи и юрисдикции". Съдът на ЕС не постановява как да се извърши блокирането. Това решение може да вземат съдилищата, в които постъпят такива искания, а ако не го направят, се очаква доставчикът да предприеме "всички разумни мерки". Освен това са неясни и границите на тези мерки, смятат юристи.

Наблюдатели изразяват притеснения, че решението може да доведе до проформа жалби в държавите членки, които да водят до затварянето на сайтове и чрез това - до ограничаване на свободата на изразяване и на достъпа до информация.

Според юриста Емил Георгиев Съдът на ЕС "буквално преряза вените на интернет свързаността и в този смисъл е на път да обезкърви информационното общество". Той е на мнение, че по този начин всички интернет доставчици стават нарушители. "Тежестта на вземане на решение се пренася върху посредниците. Някои са успели още в първите часове след решението да го нарекат  историческо, но други виждат нов риск за правата на гражданите", коментира в блога си и преподавателят по медийно право проф. Нели Огнянова.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    okk04315801 avatar :-|
    okk04315801
    • - 2
    • + 16

    Скоро ще ни сложат и чипове в главите, за по сигурно...

    Нередност?
  • 2
    kamatnaisura avatar :-|
    suroIkamatno
    • - 2
    • + 9

    Интересно....., АСТА я няма, но май се появи нещо още по-силно. Това решение улицата май няма да го бутне. И сега, тъй като принципът за пропорционалност на наказанията(от АСТА) липсва, всеки притежател на сайт, който нарушава авторски права може да се окаже с една присъда, ей така за разкош. Интересно ми е какво ще кажат по темата д.ю.н Георги Саракинов, адв.Велизар Соколов и адв.Атанас Костов по темата. Май ще е нещо различно от адв.Емил Георгиев....

    Нередност?
  • 3
    bluewater avatar :-P
    BlueWater
    • - 3
    • + 4

    [quote#2:"suroIkamatno"]всеки притежател на сайт, който нарушава авторски права може да се окаже с една присъда, ей така за разкош.[/quote]Не сте прочели внимателно.

    До сега има много осъдени притежатели на интернет страници за нарушаване на авторски права, но това е първи случай при който съда нарежда на интернет доставчика, който е само ПОСРЕДНИК, да блокира достъпа до тази интернет страница.

    Тази забрана може лесно да бъде заобиколена с използване на интернет директно от сателит, но това все още е скъпо.

    Нередност?
  • 4
    explorerv avatar :-|
    explorerv
    • - 1
    • + 8

    Поредното безумие и опит да си "заградиш" парченце от виртуалното пространство :(
    Единственото до което ще доведе е ограмотяването на потребителите и развитието на анонимни проксита и мрежи от типа ТОР.

    Нередност?
Нов коментар