Италианско утро над Европа

С изненадващата победа на партията си в европейските избори Матео Ренци дава силна заявка за реформи в Рим и Брюксел

Матео Ренци бе единственият премиер, усмихващ се пред камерите след политическото земетресение, предизвикано от популисткия възход на изборите за Европейски парламент. По време на срещата на върха в Брюксел два дни след вота, лицето на 39-годишния италиански политик не просто излъчваше предпазлив оптимизъм, а направо грееше. И имаше защо.

С изненадващата победа с 41% на водената от Ренци Демократическа партия, Италия е светло изключение в иначе помрачения от евроскептици и радикали европейски пейзаж. При това резултатът дойде след нажежена предизборна кампания, в която мнозинството наблюдатели предричаха главоломен успех на протестното "Движение Пет звезди", водено от бившия комик Бепе Грило, и кратък политически живот на младия премиер и неговия кабинет. Фактът, че сега италианската Демократическа партия ще има повече места в Партията на европейските социалисти (ПЕС), отколкото традиционно доминиращите левицата в европарламента германски социалдемократи, прави победата още по-сладка.

Затова местната преса и италианските политолози, с които "Капитал" разговаря, едва прикриват задоволството си, че след години на застой и неприкрит присмех от страна на другите европейски лидери, сега амбициозното младо правителство в Рим дава заявка не само да преобрази страната, но да бъде моторът на реформите и в Брюксел. Водещото заглавие на в. Corriere Della Sera например нескромно гласеше "Ренци на Срещата на върха на ЕС: "Промяната ще е спасението на Европа". Самият премиер, дошъл на власт преди три месеца не чрез избори, а с вътрешнопартиен преврат, очевидно също приема победата си като мандат да прокара програмата си.

Европа, преведена на италиански     

Успехът на лявоцентристката Демократическа партия и нейния лидер е достатъчно знаменателен, за да заслужава внимателно вглеждане. Матео Ренци всъщност демонстрира фундаменталното, но отчайващо често изплъзващо се на мнозинството политици в ЕС умение – той обясни на италианците как точно вотът за парламента в Брюксел ще се отрази на живота им.

"Избирателите почувстваха, че той знае какво се случва на европейската сцена и какво може реално да постигне. За разлика от Бепе Грило и Силвио Берлускони, които дебатираха предимно италианската политика"q казва пред "Капитал" проф. Джанфранко Паскуино, преподавател във Факултета по международна политика на университета Johns Hopkins в Болоня. Той допълва, че сравнително непознатият за много италианци Ренци освен това е обиколил страната с предизборни срещи и така се е самопредставил на електората. Данъчният бонус от 80 евро за нископлатените работници, макар и силно критикуван от опозицията ход, според проф. Паскуино също е засилил представата, че премиерът сериозно мисли как да раздвижи анемичната икономика.   

"Ренци преди всичко успя да улови желанието на италианците за промяна. Той използва позицията си на премиер, за да контактува отблизо с електората и така да се представи като алтернатива на статуквото, лицето на промяната. Докато Грило изглеждаше като тъмен субект, обърнат към миналото", смята професорът по политология в Университета в Перуджа Франческо Клементи. Той допълва пред "Капитал", че идеята на Ренци за новата роля на Италия в Европа му е спечелила гласове извън традиционния електорат на Демократическата партия, като тези на дясноцентриските избиратели и разочарованите от популиста Грило.  

Бил Клинтън в Брюксел

 

Когато Ренци заяви след обявяването на резултатите, че сега той е готов да работи за Италия, която ще промени Европа, дори иначе критичното сп. Economist коментира, че гръмките думи не са чак толкова далеч от реалността. През юли страната поема председателството на ЕС и това заедно с доминацията на италианските евродепутати в ПЕС обещава гласът на Рим да се чува силно. "Това са две големи възможности за Ренци да убеди останалите европейски лидери, особено германският канцлер Ангела Меркел и колегите й, предпочитащи политика на затягане на коланите вместо тази за насърчаване на създаването на работни места", обяснява проф. Паскуино. И допълва: "Твърде възможно е желаните промени да бъдат прокарани, особено защото италианският премиер не е единственият, настояващ за нов европейски фокус."

Самият Ренци определя идеите си като търсене на баланс между двете крайности - недисциплинираното раздуване на бюджетите и поголовните съкращения. Или накратко - прословутият "трети път" на Бил Клинтън. В европейски мащаб това би означавало Брюксел оттук нататък да се съсредоточи върху създаването на нови работни места и икономическия растеж като начин за излизане от фискалната криза. Естествено Рим има нескрит интерес към пренасочване на ЕС към "третия път". Заради обещанията към еврозоната да намали бюджетния си дефицит правителството на Ренци няма голям избор от мерки, с които може да стимулира италианската икономика. Но евентуално раздвижване на европейския пазар може да рестартира италианския растеж.

Воля за промяна

Неочакваната победа на Демократическата партия съвсем не означава, че младия италиански премиер го чакат само светли дни. Вътре в страната амбициозните планове на Ренци за свиване на бюрократичния апарат, намаляване на данъците за бизнеса и домакинствата и дълбоки политически реформи няма как да бъдат прокарани без проблеми и яростна опозиция. Още повече че "Пет звезди" може и да понесе тежка политическа загуба, но популизмът в Италия далеч не е умрял. Резултатът от 21% е разочарование за движението (при националните избори миналата година то взе 25.5%), но това все още е една пета от подадените гласове. Хората на Грило също така продължават да имат значително присъствие в парламента в Рим и възможност да саботират Ренци.

Премиерът се нуждае и от подкрепата на партиите в дясно като преименуваната на "Народ на свободата" партия на Берлускони и отцепилото се крило "Нов десен център", за да прокара идеите си за модернизиране на политическата система. Слабите резултати в евроизборите и на двете обаче карат наблюдателите да се съмняват дали те ще гласуват "за" промени в изборните закони, които спират разпиляването на вота и така де факто елиминират по-малките партии.

"В последните два месеца Ренци показа, че има воля да прокара промени", категоричен е проф. Франческо Клементи. А сега с картбланша, даден му от избирателите, възможностите пред 39-годишния премиер да преобрази Италия са широко отворени. 

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 3
    • + 3

    реалността кара и фантазиите да се приземяват :-)

    Нередност?
  • 2
    kolchev avatar :-|
    Kolchev
    • - 4
    • + 5

    Аве то и ГЕРБ взеха 40% на парламентарни избори, ама после управлението беше провал. Дано Ренци да е прочел повече от една книга ("Винету" при Бойко Борисов).

    Нередност?
  • 3
    vgw15316065 avatar :-|
    Filipo

    Статията е анонсирана в съботния вестник на 2-ра страница. Но никъде не я открих във следващите страници. Изглежда е паднала в последния момент ...

    Нередност?
  • 4
    schopenberg avatar :-|
    Schopenberg
    • + 8

    Резултатите от евроизборите в Италия, Холандия, Германия и България са доста оптимистични за бъдещето на евроинтеграцията. Забележителното при Ренци е, че от ниво успешен кмет (на Флоренция) показа успешна визия за Европа. Това според мен е бъдещето. Доказани успешни проекти в обозначима общност да намират приложение за цяла Европа. Сигурен съм, че кметът на Лондон - Борис забравих му фамилията ще е много по-успешен за Европа от Камерън. Както и поляците Туск и Сикорски. Тук бих добавил и Плевнелиев.

    Нередност?
  • 5
    glutnicaku4eta avatar :-P
    glutnicaku4eta
    • + 1

    До коментар [#2] от "Kolchev":

    Много моля! "Винету" са три книги :D

    Нередност?
  • 6
    kolchev avatar :-P
    Kolchev

    До коментар [#5] от "glutnicaku4eta":

    Четири са, четвъртата е "Наследниците на Винету". Някои я водят част от поредицата, други не, но май е правилно да влиза вътре. Не изпаднах в подробности, тъй като преди съм писал по въпроса тук във форума ( http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/08/13/2121175_ne_sum_prochel_nito_edna_kniga_ili_koi_e_biser/?ref=id#comment-135 (също и 136)). Тогава и проверих в интернет, тъй като имаме някои от томовете и знаех, че не е само една книга. Дори преди време, когато един месец продавах книги на улицата, продадох втори том май беше, от когото имахме две бройки, на една леля.

    Нередност?
  • 7
    kolchev avatar :-P
    Kolchev

    До коментар [#5] от "glutnicaku4eta":

    [quote#6:"Kolchev"]продадох втори том май беше, от когото имахме две бройки,[/quote]

    В смисъл, тома, който продадох, със сигурност го имахме в два броя; май беше втори, но не съм 100% сигурен.

    Нередност?
Нов коментар