Лавров в София - здравеопазване, филателия и "Южен поток"

Руският външен министър отново заяви руското искане газопроводът да бъде изключен от правилата на ЕС

Сергей Лавров    ©  Надежда Чипева

Новината, че България спира дейностите по изграждането на "Южен поток", дойде срещата на премиера Пламен Орешарски с Джон Маккейн и още двама американски сенатори в началото на юни. Днес, по време на визитата на руския външен министър Сергей Лавров в София, съобщение за размразяване на проекта за газопровод нямаше.

Но гостът от Москва поиска в прав текст "Южен поток" да бъде изключен от правилата на Третия енергиен пакет на ЕС. А българските му домакини се надпреварваха да уверяват, че София има "достатъчно добри аргументи", с които ще успее да убеди Брюксел, че строителството на газопровода трябва да продължи.

Газ и пощенски марки

Според анонса от българското Министерство на външните работи, визитата на Лавров, по време на която той се срещна с президента Росен Плевнелиев, с премиера Орешарски и с външния министър Кристиан Вигенин (имаше планирана и среща с председателя на парламента Михаил Миков, но тя отпадна и бе заменена от официална вечеря), "е по повод отбелязването през 2014 г. на 135-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Русия". И единственият документ, който бе подписан, е споразумение между София и Москва за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицинската наука (по повод на което от Министерството на здравеопазването отбелязаха, че "България и Русия имат сходни интереси и приоритети в здравната сфера"). Вигенин и Лавров участваха и в "церемония по валидиране на съвместно пощенско филателно издание", посветено на годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

В дните преди визитата, от българска страна внимателно се избягваше споменаването на газопровода. Първа го направи ИТАР-ТАСС, която, позовавайки се на руското външно министерство, съобщи, че Лавров пристига в София с мисията да обсъжда "Южен поток".

Искаме, но не можем

В София го посрещнаха уверения колко важен е проектът за страната и как България прави всичко възможно да убеди Брюксел, че изграждането му трябва да бъде подновено. Но дори и много да им се иска да продължат да строят, управляващите няма как да го обявят, без да изчистят противоречията с Европейската комисия. Защото в противен случай София е заплашена от санкции както от страна на Брюксел, така и на Вашингтон (причината е, че Генадий Тимченко, собственикът на основния изпълнител на проекта в България - руската "Стройтрансгаз", е в списъка на САЩ с лица, на които са наложени санкции заради украинската криза).

Според съобщение на правителствената пресслужба, Орешарски е заявил пред госта си, че "страната ни е представила коментари по повдигнатите от Комисията въпроси. Смятам, че разполагаме с достатъчно добри аргументи и оставам оптимист, че те ще бъдат приети." Премиерът освен това е посочил, че спирането на проекта е заради започнатата процедура от Европейската комисия срещу България.

Същото бе посланието и в президентството и във външно министерство. Преди дни в интервю за тв "Блумбърг" Росен Плевнелиев заяви по повод на "Южен поток", че "ако Европейската комисия ни даде зелена светлина за по-нататъшна работа, ще бъде извършена по-нататъшна работа. Но за момента топката е в Европейската комисия. Българското правителство трябва да работи усилено и когато се разрешат проблемите, работата трябва да продължи." Днес пред госта си президентът е подчертал, че "в отношенията си с Русия, България изхожда от ясната позиция на своята европейска и евроатлантическа принадлежност". Което означава, че София няма как да не съобрази с възраженията на Брюксел.

Външният министър Вигенин от своя страна подчерта след срещата си с Лавров, че "Южен поток" е от интерес както за България, така и за региона на Югоизточна Европа и за ЕС. София "подкрепя неговото реализиране в съответствие с европейското законодателство и норми" и се надява диалогът с ЕК да позволи "в най-скоро време да бъде възобновено строителството му на българска територия." Този път, за разлика от изявленията си в Белград, когато каза, че надеждата е това да се случи в следващите седмици, Вигенин не конкретизира какво означава "в най-скоро време".

Изключения ни дайте

Посланието на Лавров беше недвусмислено - той поиска "Южен поток" да бъде изключен от правилата на ЕС и заяви, че Москва разчита на "разумен подход" от Брюксел. Руският първи дипломат повтори аргумента, че междуправителствените споразумения по проекта са били подписани преди да влезе в сила Третият енергиен пакет на ЕС и неговите разпоредби няма как да бъдат въведени със задна дата. "Още повече, че пред очите ни има много примери, когато Европейската комисия прави изключения по изискванията по Третия енергиен пакет, както е с Трансадриатическия газопровод", припомни Лавров. В отговор на въпрос той заяви също така, че замразените проекти за АЕЦ "Белене" и петролопровода "Бургас-Александруполис" все още "стоят на масата" и коментира, че подобни въпроси трябва да се решават на базата на взаимна изгода, а не на политически съображения.

Дали визитата на Лавров в София е имала ефект и какъв е той, ще стане ясно в следващите дни. Утре депутатите от БСП в енергийната комисия вероятно ще опитат да прокарат поправките в Закона за енергетиката, които биха изключили морския участък на "Южен поток" от обхвата на европейското законодателство. Същевременно според информация на "Капитал" "Газпром" е предложил "Стройтрансгаз" да бъде заменен с друга компания без обявяването на нов търг, с надеждата това да смекчи възраженията на Брюксел и Вашингтон. Същевременно някои от българските участници в консорциума за строежа на "Южен поток" настояват от тази седмица да започне "временно строителство" - изграждането на съпътстващата инфраструктура, която може да се осъществи и без разрешително за целия проект. Ако тези неща се случат, това ще означава, че Лавров не си е изгубил времето в София.

27 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 35
    • + 13

    Еврокомисарят по енергетиката има за утре планирано заседание с Газпром. Това е логично следствие от доклада му миналата седмица че дори с новите газови ресурси от фракинг Европа ще бъде в състояние да задоволи едва 10% от потребностите си. Така че най-вероятно Южен Поток ще се строи, но като координиран Европейски проект. Интересен момент се набелязва и по съществуващият тръбопрвод през Украйна. Украинците искат преговори само с Европа която да инестира в модернизацията и експлоатацията на тръбопровода. Газпром иска дялово участие за да пълни тръбите. Май интересите ще надделеят над емоциите, жалко за загиналите.

    Нередност?
  • 2
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 6
    • + 57

    До коментар [#1] от "daskal1":

    Европа внасяше 39% от газа от Русия, след 2009-та вече внася 25%.

    Нередност?
  • 3
    _tsiki_ avatar :-|
    _tsiki_ (otvratitelen nov sait)
    • - 11
    • + 50

    Какво виждаме?
    На снимката Васил Кунчев не може да издържи да гледа престъпникът лавров да тъпче гроба му с калните си ботуши. Или наследниците му забравихме името лобирало в цариград Левски да бъде ликвидиран?

    Нередност?
  • 4
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 16
    • + 9

    До коментар [#2] от "today":

    Правилно, диверсификацията на доставките от 2007 насам сочи намаляване на относителния дял на руския газ. Малки количества (30-40 ММТ) се доставят в Европа дори от Тринидад и Египет, плюс Алжир и останалите неевропейски страни. И все пак за 2013 доставките от Русия са покривали 29%, а от Норвегия 24% от природния газ в Европа. Страните богати на въглища като Полша лобират за съкращаване на доставките на газ от Русия с една четвърт до 2020. С отказа на Германия да строи АЕЦ този процес (намаляване на доставките от Русия) няма да е лесен.

    Нередност?
  • 5
    tulsa avatar :-|
    тулса
    • - 15
    • + 8

    Интересно ми е как отделни страни се договориха с Газпром за намаляване цените на газа.Германците например са получили специално намаление и плащат по 387$,а литовците са си издействали 20% намаление от 1 юли и ще плащат по 370$ за 1000 кубометра.
    Доскоро гърците плащаха най-много,но и с тях са се договорили през февруари да плащат по..399$.Средната цена за 2014 е с 4% по-ниска от миналата година е и около 372$.За нас не знам какво е положението сега,но ако не проявим гъвкавост за потока,с 90% внос на руски газ,няма да има шансове за преференциални цени.

    Нередност?
  • 6
    woi avatar :-?
    WOI
    • - 6
    • + 56

    Защо на всички снимки на Лаврор при Орешарски и Вигенин знамето на ЕС отсъства, вместо да бъде окачено редом до знамето на страната-домакин, според дипломатическия протокол?

    Нередност?
  • 7
    koralsky avatar :-|
    koralsky
    • - 2
    • + 31

    товариш кагебист дошъл на оглед :) С нашата външна политика дето сме с всички,и не сме никой реално - много ще има да патим

    Нередност?
  • 8
    edin131 avatar :-|
    Nikoi
    • - 5
    • + 32

    не знам какво са беседвали другарите ,но фактите сочат ,че руснака първо трябваше да уреди здравния статут на руските граждани живеещи тук ,защото сега това е основен проблем за тях ,те нямат право да ползват нашата здравна система безплатно ,не са европейски граждани и нямат еврокарти за осигуровки и така се оказва ,че хиляди закупили жилища в България руски пенсионери висят и не могат да влязат дори в болница безплатно ,което си е голям проблем ,трябваше Лавров да се занимава първо с това ,а след това с всички други проводи ,газови ,нефтени ,аеци и тем подобни ,дано са се сетили за тези неща ,защото проблема за обикновените руснаци тук във Варна е много голям,не всички са с големи възможности

    Нередност?
  • 9
    tsvetko_51 avatar :-|
    tsvetko_51
    • - 8
    • + 42

    Ясно е като бял ден, че Лавров е продължител на 135-годишната традиция на руската външна политика, на груб и често господарски тон и намеса в работите на тези страни, за които те считат, че са им васали. Това че, не сме само ние, по никакъв начин не променя факта, че ние сме в първите редици на това подчинено положение. Естонските държави, въпреки много по-мощната руска пета колона и физическо руско присъствие, успяват да поддържат много по-самостоятелна линия, докато ние сме почти на дереджето на Украйна, Грузия, Армения и други, уж бивши соцстрани.
    Ако нещо ни спасява от пълното им дерибейство, това е членството в ЕС и НАТО и дори само това да е ползата от тези членства, пак е достатъчно.

    Нередност?
  • 10
    plamen_hristov avatar :-|
    plamen_hristov
    • - 3
    • + 35

    цитат от статията: "Същевременно някои от българските участници в консорциума за строежа на "Южен поток" настояват от тази седмица да започне "временно строителство".
    Това по никакъв начин не следва да се допуска. Заради интереса на няколко безпардонни души, ще изгорим всички.

    Нередност?
Нов коментар