🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

И все пак те искат да строят

"Газпром" и фирми, свързани Делян Пеевски, планират подмолен рестарт на проекта за газопровод

Само два месеца след като строителят на "Южен поток" в България беше избран със съмнителна процедура, сега с още по-съмнителни действия той може да бъде подменен. <br>
Само два месеца след като строителят на "Южен поток" в България беше избран със съмнителна процедура, сега с още по-съмнителни действия той може да бъде подменен. <br>
Само два месеца след като строителят на "Южен поток" в България беше избран със съмнителна процедура, сега с още по-съмнителни действия той може да бъде подменен. <br>    ©  Надежда Чипева
Само два месеца след като строителят на "Южен поток" в България беше избран със съмнителна процедура, сега с още по-съмнителни действия той може да бъде подменен. <br>    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Само месец след като премиерът Пламен Орешарски обяви спиране на действията по изграждането на газопровода "Южен поток", вече има сигнали, че строежът ще бъде подновен. Руската "Газпром" вече е информирала Българския енергиен холдинг, че предлага подмяната на основния изпълнител на проекта в България - руската "Стройтрансгаз". Руската фирма в партньорство с "Газпроект юг" (с акционери пет български компании) образуваха консорциума "Стройтрансгаз" ДЗЗД, който беше избран в края на април да строи струващия 3.8 млрд. евро газопровод. Целта на тези стъпки е да се заобиколи възражението на САЩ и Европейската комисия в строежа да участва "Стройтрансгаз". Собственикът й Генадий Тимченко е сред лицата, спрямо които Вашингтон наложи санкции поради съпричастността им към кризата в Украйна.

В същото време някои от българските участници в консорциума настояват от следващата седмица да започне "временно строителство", т.е. изграждането на съпътстващата инфраструктура, която може да се осъществи и без разрешително за целия проект. Задействането на строежа на "Южен поток" пък цели следващото правителство да не може да развали търга, организиран от "Южен поток България", който заобикаляше Закона за обществените поръчки и беше формалната причина Европейската комисия да започне процедура по нарушение срещу България. 

И за да е ясно, че това не са случайни действия, във вторник депутатите от БСП в енергийната комисия се надяват да прокарат поправките в закона за енергетиката, които биха изключили морския участък на "Южен поток" (който навлиза на 24 км в териториалните води и сушата на България) от обхвата на европейското законодателство. 

Така, вместо да се използва ситуацията проектът да бъде направен по-изгоден за България, това скандално развитие на проекта "Южен поток" може отново да постави България пред опасността от санкции от страна както на Брюксел, така и на Вашингтон (и обещанията за сделки с американски компании няма да помогнат).

"Газпром" в офанзива

Информацията за възможната подмяна на строителя на газопровода в България се появи веднага след като стана ясно, че Брюксел твърдо възразява срещу участието на "Стройтрансгаз", а Вашингтон ще наложи санкции на всяка фирма, която сътрудничи на руската компания. Конкретна информация за пръв  път се появи в руските "Форбс" и "Ведомости". Според вестника на мястото на компанията, собственост на Тимченко, ще влезе дъщерната на "Газпром" - "Центргаз", която била избрана като основен строител на сръбския участък на "Южен поток". Засега обаче не било ясно дали това ще се случи с нов търг, или ще стане с промяна на акционерите в "Стройтрансгаз" ДЗЗД.

От БЕХ, който държи 50% от проектната компанията "Южен поток България" (която ще бъде собственик и оператор на газопровода) обаче за пореден път отказаха коментар. От свои източници "Капитал" научи, че БЕХ вече е бил уведомен за намерението на своя партньор "Газпром" (който притежава другите 50% в проектната компания) да се смени "Стройтрансгаз" с "Центргаз". Това не трябвало да става с обявяването на нов търг, а чрез преструктуриране на собствеността в консорциума "Стройтрансгаз" ДЗЗД.

За това може да се използва и очакваното преразпределение на силите в българския участник в обединението - "Газпроект юг". В него членуват  "Главболгарстрой", "Понсстройинженеринг",  "ПСТ холдинг", "Промишлено строителство холдинг" и "Техноекспортстрой". Последните две компании, които се свързват с депутата от ДПС Делян Пеевски, се очаква да напуснат. Предполагаемата причина за рокадата са кредитите, които двете фирми имат към КТБ, с чийто собственик Цветан Василев е в открита война Пеевски. Така участието на неуспелия кандидат за шеф на ДАСН може да се консолидира само в "ПСТ холдинг". След смяната на част от ръководството на холдинга през пролетта в строителния сектор се заговори, че част от собствеността може да е преминала към фирми, част от строителното съзвездие на Делян Пеевски.

Подмяната на акционери в сдружение е спорна практика, тъй като обезсмисля провеждането на търгове и конкурси. Тя обаче е била прилагана и преди. Например при строежа на лот 4 от магистрала "Тракия". Месеци след спечелването на търга стана ясно, че водещият партньор в сдружението "Тракия IV" "Холдинг Пътища" има сериозни финансови проблеми. Изграждането на отсечката беше поето от "ПСТ холдинг", която беше 100% собственост на "Холдинг Пътища", но след поредица увеличения на капитала компанията майка изгуби контрола над нея и така реално беше подменен изпълнителят. Това предизвика проверки и от финансовия надзор, но без последствия. В случая това може да се окаже ценен опит за партньорите в "Стройтрансгаз" ДЗЗД.

Подмяната едва ли ще е достатъчна Брюксел да си затвори очите, дори напротив, това само ще подсили съмненията в умишлена манипулация на процедурата. На 2 юни Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България по повод конкурса за избор на строител на газопровода "Южен поток. "Ние имаме основание да вярваме, че и други правила на вътрешния пазар, в частност тези за обществените поръчки, са били нарушени", коментира тогава за "Капитал" говорителката на ГД "Вътрешен пазар и услуги" Шантал Хюз. Тя обясни, че целият проект трябва да се спре, докато той не бъде приведен към изискванията на европейското законодателство.

И няколко местни хватки

Вероятно по тази причина нараства натискът от част от българските партньори в "Стройтрансгаз" ДЗЗД те да започнат т.нар. временно строителство. При него се извършва изграждане на съпътстващата инфраструктура, която след това се премахва. Поради тази причина няма нужда от разрешение за строеж на основния обект, в случая газопроводът "Южен поток". Отделни дейности в момента се възлагат директно от "Южен поток България" на различни български компании, но целта на партньорите в "Стройтрансгаз" ДЗЗД е те да поемат част от тях. След това този факт може да бъде използван като доказателство, че договорът им е влязъл в сила, и да претендират за компенсации при евентуалното му прекратяване.

Засега пречка за това е страхът в българския мениджмънт на "Южен поток България". Преди време бившият министър на икономиката в кабинета на ГЕРБ Делян Добрев заплаши с прокуратурата българските представители в борда на дружеството, а премиерът Пламен Орешарски е дал изрична заповед за спиране на дейностите. Това е довело до отказ от подписване на каквито и да е документи. Но в предстоящото междувластие един подпис винаги може да се прокрадне.

Междувременно министърът на външните работи Кристиан Вигенин по време на посещението си в Сърбия, където основа тема се оказа "Южен поток", каза, че се надява в следващите седмици да има повече яснота и да бъде възобновена работата по проекта на територията на България. За това изявление няма други фактори освен маневрите с акционерите в "Стройтрансгаз" ДЗЗД. Към момента нито е прекратен търгът за строежа на газопровода, заради което България е заплашена с глоба, нито е изяснен правният статут на "Южен поток България". В същото време твърденията на "Газпром", че е готова да спазва европейското законодателство, не са подплатени с реални действия, дори напротив, депутати от БСП ще се опитат да прокарат поправки в полза на руската компания, които заобикалят европейското законодателство.

47 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 16
    • + 160

    Аз колко пъти ви писах - целта е само и единствено да се усвоят едни дебели суми покрай строителството на големи проекти - Белене, Южен Поток, ще измислят и нещо друго. Никому не е нужен новия газопровод, в момента има предостатъчно свободен капацитет, няма никаква логика да се строи нова тръба, освен за да се олешперят големите пари. Пък после народа да плаща.

    Нередност?
  • 2
    tisia avatar :-|
    многодобре
    • - 127
    • + 28

    В Украйна ще се разрешат инвестиции на САЩ и ЕС в газопреностната им система.Там се води война,за която тук малко се говори."Южен поток" прави Украйна не чак толкова важна в играта и целият шул на западната пропаганда е насочен срещу този проект."Демократите" от САЩ запалиха Украйна само и само да се доберат до тръбата.

    Нередност?
  • 3
    hkt27350725 avatar :-?
    hkt27350725
    • - 4
    • + 123

    Ако мине поправката в парламента, поне ще знаем, че и бат бойко е в играта!

    Нередност?
  • 4
    tanazius avatar :-|
    tanazius
    • - 8
    • + 75

    До коментар [#3] от "hkt27350725":

    "Ако мине поправката в парламента, поне ще знаем, че и бат бойко е в играта!"

    Поправка - ако го подкрепи. Предложението могат да си го прокарат със златния пръст на Бялата Златка, както си мина цялото им "управление " досега...

    Нередност?
  • 5
    zdra4 avatar :-|
    Здрач
    • - 2
    • + 44

    "...депутатите от БСП в енергийната комисия се надяват да прокарат поправките в закона за енергетиката, които биха изключили морския участък на "Южен поток" (който навлиза на 24 км в териториалните води и сушата на България) от обхвата на европейското законодателство. "

    тцъ-тцъ, а пустите гербаджии, противоконституционно (по Миков) отказват да осигурят кворума.

    Нередност?
  • 6
    krastitel avatar :-(
    krastitel
    • + 56

    газовите крадци се прегрупират и стискат химерния "кокал"

    мисля - да не им се получи този път ...

    Нередност?
  • 7
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 5
    • + 88

    Фактът че целия проект е подмолен, както и евентуалния му рестарт говори само за едно - КОРУПЦИОНЕН Е. Всяка политическа сила и/или човек които подкрепят тръбата в този момент, без проекта да е публично обявен и договора - подписан според законите на БГ и ЕС, за мен лично са крумпета. Фактът че ББ също мълчи ме навява на мисълта че сключва или е сключил сделка. С дявола. Ще го преживеем, но няма да простим. Аз лично имам добра политическа памет и поне досега няма политическа сила, дето да ми е избягала. Очевидно и други като мен помнят.
    Хора, тръбата не е някаква си детска площадка в село Н. Тук се разиграват доста пари, както и геополитика. Не знам дали нещо можем да направим точно днес, но съм сигурен че можем да си го запишем и в удобен момент да унищожим политиците, участвали в тази кална история. При определени обстоятелства, могат да бъдат въдворени и във Врачанския затвор. Тиквичко да си мисли по въпроса. Другите са ясни.

    Нередност?
  • 8
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 10
    • + 75

    До коментар [#2] от "многодобре":


    [quote#2:"многодобре"]"Демократите&quot; от САЩ запалиха Украйна само и само да се доберат до тръбата.[/quote]

    Опорна точка, Made in Kremlin, Imported by BKP (swine commies). Изказана от човек, който не е стъпвал в Украйна.
    Подкрепата на Путин в конфликта му с Украйна говори че не сте нито православни, нито славянофили, дори не и русофили, а обикновени ибрикчии. Глупави, разбира се. Но пък нахални.
    Един въпрос - какъв е на вкус г... на Владимир Владимирович? Не че ме интересува :-) И един съвет - рублата тепърва ще пада, поне си обърнете хонорарите в стабилни валути. В случай че ви плащат, което за руснаци винаги е съмнително.

    Нередност?
  • 9
    tsvetko_51 avatar :-|
    tsvetko_51
    • - 5
    • + 54

    Операцията Южен поток е чиста проба продължение на руската политика за поставяне на Украйна в уязвимо положение. Като странични ефекти са допълнителното обвързване на европейски страни (България,Унгария Австрия, Италия) и "разцепване" на ЕС и не на последно място добри корупционни практики и резултати.
    За нас конкретно, ползите са крайно неясни, отдалечени в някакво неясно бъдеще. За сметка на това загубите са ясни - губим таксите за пренос от съществуващата мрежа, възможност да попаднем под санкции от ЕС и за пореден път да се демаскираме като троянското магаре на Путин.
    Така че радетелите за този проект също ясно се обозначиха, а ние трябва да не им позволим да постигнат целите си, ако искаме най-после да се разбере на къде ще върви страната - към ЕС или в евразия.

    Нередност?
  • 10
    inspektorstrezov avatar :-|
    Инспектор Стрезов
    • - 2
    • + 50

    Абе още три седмици ще сме на тръни. Тия не само няма да мирясат, ами ако трябва и военно положение ще обявят, само и само да ни вкарат кремълския вирус.

    Нередност?
Нов коментар