Оловните войници на Новорусия

Лидерите на сепаратистите в Източна Украйна водят битка в измислена от самите тях реалност

Игор Стрелков - народен опълченец или кукла на конци на Кремъл
Игор Стрелков - народен опълченец или кукла на конци на Кремъл
Игор Стрелков - народен опълченец или кукла на конци на Кремъл    ©  reuters
Игор Стрелков - народен опълченец или кукла на конци на Кремъл    ©  reuters

Когато полет MH17 на Malaysia Airlines бе ударен от ракета земя-въздух на 17 юли и падна в околностите на село Грабово, Донецка област, първите пристигнали на мястото на трагедията бяха бойци от самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР).

До момента няма безспорни доказателства дали те са изстреляли фаталната ракета, но действията им в първите така важни за разследването моменти след катастрофата сериозно ще попречат на установяването на виновника. Сепаратистите не допуснаха разследващи екипи и плячкосаха багажа на загиналите за всичко ценно. След това задържаха почти седмица черните кутии на сваления боинг, преди да ги предадат на международните експерти, които изразиха съмнение дали с тях не са били извършвани манипулации.

Командващите на тази систематизирана операция са военният министър на ДНР Игор Стрелков и премиерът Александър Бородай. За едни те са сепаратисти и кукли на конци от Кремъл, а за други - народни опълченци, защитници на руснаците и руското. Мотивацията на Стрелков и Бородай е въображаемият идеал за Новорусия – странна смесица от носталгия едновременно и по СССР, и по царска Русия, поръсена обилно с руско православие. Действията и биографиите им хвърлят светлина върху развитието на конфликта и показват доколко Владимир Путин може да бъде обвиняван за случващото се в Украйна.

Един православен бизнесмен

За пръв път тандемът с руски паспорти се появява в Украйна в началото на тази година като част от делегация на руската православна църква, носеща реликвата "Даровете на влъхвите" на поклоннически тур. Тази мисия посещава Симферопол на Кримския полуостров. Скоро след делегацията Бородай и Стрелков се появяват на същото място в антуража на Сергей Аксьонов, избран за премиер на Кримската автономна република след превземането на местния парламент от проруски сепаратисти през февруари. Тогава Стрелков е един от служителите по сигурността на Аксьонов (който днес продължава да бъде главен представител на Крим в рамките на Руската федерация – бел. ред.), а Бородай е негов съветник по политически въпроси.

По време на религиозната мисия Бородай като охрана и Стрелков като консултант съпровождат реликвата в качеството им на служители на олигарха Константин Малофеев, собственик на инвестиционния фонд "Маршал капитал". Бизнесменът е известен със силната си подкрепа за руското православие и идеята за общо културно пространство, доминирано от Русия. Под егидата на Малофеев съществува фондът "Св. Василий Велики", чиято официална мисия е "подпомагане на възраждането на Русия като велика православна държава", а дейността му се изразява в организиране на лекции, семинари и срещи на съмишленици. Така през юни Малофеев събра във Виена симпатизиращи крайнодесни европейски политици, сред които и лидерът на българската партия "Атака" Волен Сидеров.

Има обаче съмнения, че ревностната подкрепа за православните ценности служи за прикритие на схема за пране на пари. В края на 2012 г. в дома на Малофеев и офисите на "Маршал капитал" руските власти провеждат обиски заради образувано дело за мошеничество. Тогава държавната банка ВТБ обвинява бизнесмена, че не е върнал кредит в размер на 200 млн. долара, но той успява да обжалва в Лондон и в крайна сметка двете страни сключват извънсъдебно споразумение. "Тогава Бородай добре защити интересите ни", спомня си Малофеев в интервю за изданието РБК.

Развитието на идеята за "онази държава, която изгубихме", както гласи популярната фраза сред руските ултранационалисти, започва за Игор Стрелков и Александър Бородай далеч преди работата при Константин Малофеев.

И едни православни националисти

Първият си боен опит Стрелков получава по време на Приднестровския конфликт през 1992 г., където се бие като доброволец на страната на сепаратистите заедно с Александър Бородай. "Бяхме там, за да защитим руснаците и правата им", спомня си в интервю за в. The New York Times Бородай, но уточнява, че тогава не е видял Стрелков лично. След края на кратката гражданска война в Молдова Стрелков продължава към Босна и Херцеговина, където като доброволец встъпва в бойните редици на Република Сръпска. По същото време 19-годишният тогава Бородай е на барикадите в Москва в защита на Белия дом, където танковете на Борис Елцин смачкват опита за преврат.

По признания и на двамата в ултранационалистическия вестник "Завтра", където те са автори, тези моменти са повратни точки в живота им. Стрелков завършва история в Москва и заминава на два пъти като наемник да се бие в първата и втората чеченска война. Там той се засича с Александър Бородай, който работи като журналист за агенция "Новости", и двамата правят редица репортажи за действията на руската армия. Междувременно Стрелков развива и интерес към военни възстановки, предимно посветени на войната между болшевиките и Бялата гвардия, и активно участва в измислените бойни сражения заедно със съмишленици около Москва.

Всичко това сформира особения им светоглед, който към онзи момент е непопулярен и маргинален. "В дългосрочен план двамата искат да създадат "патриотичен режим" в Русия, подобен на онзи, който не успя да дойде на власт в Москва през 1993 г.", посочва в свой анализ за Carnegie Europe политологът Томас де Ваал.

Носталгията към този идеализиран момент в действията на Стрелков и Бородай може дава насоки какво точно си представят двамата мъже. Военният министър прилича по облеклото и мустаците си и се държи като офицер от Бялата гвардия, в най-добрите традиции на съветското кино. Близките му от Москва го описват като сдържан и тих човек, който винаги е носил униформа. След като издава военен декрет в ДНР през май, Стрелков копира едно към едно части от военновременното право на СССР от периода на Втората световна война, като дори цитира отдавна несъществуващи членове от съветския наказателен кодекс. В подобна странна смесица от минало и настояще Стрелков награждава отличилите се сепаратисти с Георгиевски кръст за храброст, един от основните почетни знаци в царска Русия.

Приключването на събитията в Чечения и идването на власт на Владимир Путин изваждат двамата мъже от горещите точки, но не намаляват споделения им интерес към военната история и мечтите за една друга Русия. Стрелков продължава да работи в руските силови структури (според различни източници той е бил във ФСБ, но описанието в списъка с европейски санкции го посочва за член на военното разузнаване ГРУ), а Бородай се занимава с частен бизнес като социолог и политически анализатор. Но стабилизирането на страната по времето на Путин създава и почва за допълнително развитие на националистическата идеология.

"По време на управлението му маргиналният наратив за обвиняване на Запада в конспирация срещу Русия първо се превърна в приемлив, а след това и в основен", пише Томас де Ваал. Тази среда заедно със събитията в Украйна дава възможност на Стрелков и Бородай отново да опитат да осъществят мечтите си.

От Симферопол до Славянск

"Докато в Крим те работеха заедно с руската армия, отиването им в Източна Украйна не беше съгласувано с Кремъл", казва пред "Капитал" руският журналист Иля Азар, който присъства на мястото на събитията през април. Това потвърждава и колегата му Олег Кашин, известен с добрите си връзки сред руския елит и критичния тон към Кремъл.

Разкрита кореспонденция от личната поща на Стрелков, публикувана в интернет, показва, че той просто е събрал двайсетина бойни другари от миналите му авантюри и групата за военни възстановки и заедно с няколко местни момчета е превзел областната администрация на град Славянск на 12 април. Скоро след това в новоизлюпената Донецка народна република се осъществява малък вътрешен преврат, който показва, че събитията не се развиват по предварително подготвен план. "Народният кмет" на Славянск Вячеслав Пономарьов, избран с подкрепата на местния олигарх Ринат Ахметов преди идването на Стрелков, е арестуван от украинските служби и прекарва два месеца в ареста в Киев, след което е заменен за пленени украински войници. След връщането му в Славянск Пономарьов решава да проговори за действията на Стрелков, но бързо е поставен под домашен арест с формална причина употребяване на алкохол. "Вероятно Пономарьов е бил предаден на украинските служби, а Стрелков след това е решил да му затвори устата", смята Иля Азар.

Колко е дълга ръката на Кремъл?

Действията на Стрелков и Бородай, които днес заемат отбранителни позиции в областния център Донецк, не приличат на прецизната операция по анексирането на Крим. В Източна Украйна няма "вежливи зелени човечета", които да блокират ключови стратегически обекти, нито организирана структура на властта, осигуряваща нормално функциониране на държавни услуги като осигуряване на електричество и вода, поддържане на чистотата, изплащане на пенсии и т.н.

Трудно е да се прецени до каква степен двамата националисти получават подкрепа от Кремъл и доколко действат самостоятелно. "За мен отговорът е някъде по средата. Не виждам руската политика (по отношение на конфликта - бел. ред.) да произлиза от коварен, дълго планиран и безскрупулно централизиран процес по взимане на решения", казва професор Марк Галеоти, експерт по Русия от New York University, пред сайта ReadRussia. "Нито пък Кремъл е изгубил значение", добавя той. Примерите, сочещи към този извод, не са малко.

От една страна, Стрелков не се притеснява да критикува многократно Русия за липса на по-голяма подкрепа за самопровъзгласените сепаратистки републики в Украйна. В началото на май контролирани от него хора дори арестуват наблюдателите на ОССЕ, което е удар по имиджа на Москва. Освен това сепаратистите си навличат силна международна критика заради стотиците изчезнали и отвлечени, описани в доклад на правозащитната организация Amnesty International. Блокирането на международното разследване за свалянето на MH17 е още един щрих към хаотичното поведение на сепаратистите.

В същото време обаче вече е установено, че в редиците на ДНР се бият стотици доброволци, дошли обучени и въоръжени от територията на Русия. В интервю за руската секция на радио "Свободна Европа" 24-годишният арменец Артур Гаспарян описва как е отговорил на запитване в руска социална мрежа, след което е заминал за двуседмичен тренировъчен лагер близо до град Ростов на Дон. "Събуждахме се, веднага отивахме да тичаме, закусвахме, тренировки, ориентиране в полетата, в гората. Научиха ни как да използваме сигнали с ръце", посочва Гаспарян. Описвайки мотивацията си за сражения в чужда държава той казва: "Аз съм с манталитета на съветски човек. Дядовците ми са се били за СССР, това правя и аз."

Тази разнопосочна смес от носталгия по СССР, православие и идеализиране на царска Русия, изглежда, работи в умовете на Игор Стрелков и Александър Бородай, които всяват хаос в Източна Украйна. Но наблюдаването на действията им създава усещането, че двамата изживяват мечтите си в конструирана от самите тях през годините реалност.

Смъртта на 298 пътници и екипаж на MH17, нямащи нищо общо с конфликта, показа, че играта на война отдавна е прекрачила всякакви граници. Иска или не, единственият човек, имащ влияние отвън върху ситуацията, е Владимир Путин. Ако той не каже "стоп", Русия не само рискува да изпадне в още по-дълбока международна изолация, но и да създаде трайна среда за развитие на хора с разбиранията на Стрелков и Бородай. И може би ще е само въпрос на време те да насочат погледи и към Кремъл.

73 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    timskey avatar :-|
    Timur Ulyamov
    • - 235
    • + 90

    Руснаците се бият за руските интереси и за защита на собствените си граждани, какво лошо има?
    Кога българките са се бъхти ли за Македония и Одринска Тракия не бе проблем за патриотизма на българите. Защо се съди с различен аршин?
    И не ми обяснявай те за новите реалности, ЕС и теч подобни, всичко е интерес пари и геополитика.
    Аз съм на станата на Русия и мисля, че каузата им е по-справедлива от всяка друга в региона.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 3
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 7
    • + 135

    В "измислената реалност" умират стотици живи хора...

    Нередност?
  • 4
    kamatnaisura avatar :-|
    suroIkamatno
    • - 55
    • + 122

    До коментар [#1] от "jorosrabskia":Пияни психопати...май е по-правилно. В 21 век да убиеш 260 души, само защото си тъпак, на който някой му е наврял в ръцете пушка, защото не ставаш за друго и защото снощи си заспал с етилов алкохол....нямам друми! Това е трагедията на руската нация...велика и низка, изградени от титани на духа и от титани на малоумието! Някой беше казал, че агресията е най-голяма там, където културата е най-ниска...за съжеление в Русия на 21 век няма нищо човешко, камо ли културно...

    Нередност?
  • 5
    jorosrabskia avatar :-|
    jorosrabskia
    • - 39
    • + 153

    До коментар [#2] от "timskey":

    А ако утре многоброините руски туристи у нас които си накупиха имоти поискат "4ерноморска руска република" , пак ли ще си на страната на Русия?

    Нередност?
  • 6
    judjuk avatar :-|
    Judjuk
    • - 62
    • + 30

    Дрън-дрън!

    Нередност?
  • 7
    zarco avatar :-|
    zarco
    • - 34
    • + 113

    До коментар [#2] от "timskey":

    Българите са се били в открити войни. Руските мишки пращат тайно войници и оръжия през граница и отричат да го правят!

    Нередност?
  • 8
    mirohero avatar :-|
    mirohero
    • - 63
    • + 65

    До коментар [#5] от "jorosrabskia":

    А защо им продадохте имотите? Да позная - от лакомия. Продажна пасмина, продавате си задниците, после викате "ама защо ме таковат?".

    Нередност?
  • 9
    meh avatar :-|
    meh
    • - 22
    • + 76

    Целият този обширен портрет на тези "интересни" личности може да се обощи с една единствена дума. Само заменете православие с ислям и СССР с халифат и ще се сетите коя е тя.

    Нередност?
  • 10
    pinoccio avatar :-@
    pinoccio
    • - 30
    • + 115

    Днес е открит първи масов гроб в район държан от тия уроди. Поне 4 от жертвите са цивилни, изразили открито несъгласието си с действията им. Отвлечени, измъчвани и после застрелаяни в най-добрите традиции на НКВД. Гнусни убийци са тези така наречени сепаратисти, те както се вижда в статията не са и украински граждани, а отрепки воювали и воюващи само за пари, удобно маскирайки се зад налудничави идеали за Велика Русия...

    Нередност?
Нов коментар