Смърт и разруха в Новороссия

Въпреки подписаното примирие боевете между проруските сепаратисти и украинските части в Донецк продължават. Най-пострадали от войната са мирните жители

Николай Василиевич е допивал поредната си чаша чай, когато снарядът пада върху кухнята му. "Аз вече си бях легнала в съседната стая. Изведнъж чухме едно голямо "туп", точно над нас. Докато се изправя, покривът вече беше паднал. След това настъпи тишина", разказва съпругата му Валя Петровна, докато на следващия ден разчиства отломките от някогашния си дом. Изведнъж се навежда към купчина тухли, изкривени газови тръби и парчета мебели и изважда стенния часовник, спрял точно на 21:45 ч. "Както си седеше мъжът ми на стола в ъгъла, така го и намерихме", въздъхва пенсионерка. Лицето й излъчва смесица от тъга, шок и гняв.

Възрастната двойка живее на улица "Руставели", която се намира на по-малко от два километра от стратегическото летище в Донецк. Мъжът й е един от 20-те загинали в града от 5 септември насам, когато между силите на сепаратистката Донецка народна република (ДНР) и украинските власти бе подписано примирие.

Въпреки това битката за летището в Донецк не спира вече повече от три месеца. ДНР-овците, както местните наричат сепаратистите, не успяват да изтласкат украинците и да получат достъп до единствената голяма самолетна писта в района, тъй като строеното по времето на СССР летище има голям подземен бункер, направен да устои на ядрен удар. Двете страни водят позиционна война, разменяйки си ежедневни артилерийски, минометни и ракетни удари. Бомбите обаче често не долитат до противниковата позиция и падат върху десетките жилищни квартали по средата.

Новият свят на ДНР

Преди конфликта в Донецк са живеели над един милион жители. Днес са останали едва около половин милион. В центъра на града се издигат високите стъклени централи на някои от най-големите украински компании и построеният през 2009 г. модерен стадион на местния отбор "Шахтьор". Малката река Калмюс е изкуствено разширена и образува голямо водохранилище по подобие на това в Женева, около което е построен приятен парк за разходки. Но с изключение на десетките въоръжени мъже в различни камуфлажни униформи широките улици от времето на СССР са пусти.

ДНР-овците са учтиви хора, ако спазваш правилата им. В града е наложен вечерен час от 22 до 6 сутринта, като в този отрязък от време никой не може да се придвижва без специално разрешение. На изходите от града има постоянно дежурство от въоръжени мъже, които спират и проверяват всички влизащи и излизащи. Чужденците трябва да имат ясна цел, за да влязат на територията на ДНР, а украинците трябва да са регистрирани в Донецк или Донецка област, за да бъдат допуснати.

Предвидливите местни жители закриват украинското знаме на регистрационните номера на колите си с черно-синя-червена лепенка в цветовете на новото знаме на самопровъзгласилата се народна република. Полезно е, ако при спиране от сепаратисти бъде споменато нещо за "зверствата на украинската армия". Ако бъдат спрени от украински военни, местните не пропускат да охулят сепаратистите.

В самия град единствената активност на намалелите наполовина местни граждани може да бъде видяна рано сутрин около административните сгради, където се раздава хуманитарна помощ. Тя идва или от благотворителния фонд на родения в Донецк олигарх Ринат Ахметов (най-богатият украинец със състояние 16 млрд. долара според Forbes) или новите власти на ДНР. "Право на хуманитарна помощ имат пенсионерите и инвалидите", разказва Алексей, който се реди на опашката вместо възрастните си роднини. "Дават ни по няколко килограма брашно и някакви консерви", описва младият украинец съдържанието на пакетите, докато се опитва да заеме по-предно място пред малкия вход на кварталното кметство с още стотици други.

Заплатите на държавните служители, които са значителна част от заетите в града, не са плащани от два месеца. Понякога, но без каквато и да било закономерност, властите на ДНР раздават еднократни помощи в размер на 2000-3000 гривни (150-230 долара). Мнозинството от жителите на Донецк обаче са миньори и не работят от още по-дълго време, защото първите боеве разрушават намиращите се наблизо мини и спират производството.

Много бомби и един въпрос

Един от тях е 64-годишният Иван Денисов. Той живее в квартал "Красний пахар", който се състои предимно от еднофамилни къщи от селски тип. И има нещастието да се намира точно между позициите на ДНР и украинската армия. Някъде около 23 ч. на 21 септември войната достига и дотам.

"Бяхме вкъщи със сина ми, снаха ми и малкото им дете. Чуваха се глухи тупкания някъде откъм летището, но вече сме свикнали с тях и не им обръщахме внимание. Изведнъж обаче чухме удар по-близо, след това още по-близо и накрая върху нас", разказва мъжът, като сочи разрушенията. Ръцете му са целите в мехури. "Гаражът се запали като слама. Тук нямаме вода и тръгнахме да гасим с каквото намерим. Пожарната закъсня с два часа и също дойде без вода. Но и без това вече беше прекалено късно", описва зловещата нощ Иван Денисов. "Вътре имахме едно малко паленце, при него спеше и котката", спомня си той за загиналите животни.

Съседът му Виктор Николаевич е още по-пострадал. Огънят от гаража на Денисов се пренася върху къщата му, която наскоро е била изолирана със стиропор и пламва като факла. "Успях само да грабна двете ми деца и жената, за да ги изведа на улицата. Докато се обърна, всичко беше в пламъци", сочи все още покритият със сажди Николаевич овъглената купчина на бившия си дом.

Всичко това, но с обстрел от обратната посока, се случва от другата страна на летището в Донецк, където се намира град Авдеевка. Той е отдалечен едва на 10 минути път от Донецк, но сега пряка връзка между двете населени места не съществува. Малкото градче, някога с 25 хиляди души население, днес е най-предният пост на украинската армия и редовно бива подлагано на обстрел от сепаратистите въпреки подписаното примирие.

В един от най-лошите дни в средата на септември над 20 местни жители са ранени от шрапнели при пряк удар по жилищни райони и местната болница. Първата атака се случва около 15 ч. в района на жп гарата. "Явно целта им беше да разрушат релсите, защото не спираха да обстрелват от няколко дни. Докараха ни много ранени, но повечето хора успяха да се скрият в мазетата си и бяха леко пострадали", спомня си за случилото се лекарят Антон Александрович. Към 19 ч. обаче идва втора атака, която уцелва болницата. Бомбата пробива огромна дупка в първа зала на третия етаж и ударната вълна изпочупва всички прозорци. "Една от жените, ранена по-рано през деня, беше дошла да я превържем. Докато седеше в коридора обаче, получи второ, по-сериозно нараняване. Почина няколко часа по-късно на операционната маса", спомня си лекарят. Сега украинските власти обмислят дали да евакуират болницата напълно, или да направят спешен ремонт, за да се подготвят за наближаващата зима. Докато Антон Александрович разказва това, наблизо се чуват глухи тупкания, които подсказват, че следващото нападение може да се случи всеки момент.

Въпросът, който пострадалите и от двете страни си задават, е "Защо". "Аз съм трета степен заслужил миньор, знаете ли колко малко такива има в Украйна? И сега, след 45 години в мините, така ли ми се отблагодарява президентът Порошенко", пита Иван Денисов от квартал "Красний пахар". Той, както и повечето от хората в Донецк, с които "Капитал" разговаря, са убедени във вината на украинските власти, които обстрелват позициите на ДНР. Жителите на Авдеевка пък са сигурни, че по тях стрелят части на руската армия. Тези настроения са удобни пропагандни инструменти в ръцете и на двете страни, които ги увеличават през призмата на собствените си медии.

Междувременно властите на ДНР обявиха, че на 2 ноември ще проведат парламентарни избори. Украинската страна не спира със заявления, че ще си върне региона. И докато риторичната битка по високите етажи на властта продължава, загубилите домовете и близките си се чудят какво ще правят след няколко месеца, когато температурите паднат много под нулата и зимата ще прегърне с пълна сила конфликтната зона. За по-надалече и за по-големи въпроси като какво изобщо ще се случва с т.нар. Новороссия, никой тук няма време и сили да се притеснява.

179 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jorosrabskia avatar :-|
    jorosrabskia
    • - 70
    • + 124

    " Въпросът, който пострадалите и от двете страни си задават, е "Защо"."

    Питайте Путя, той запо4на вси4ко това...

    Нередност?
  • 2
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 22
    • + 64

    Не е много коректно да се употребява терминът Новороссия ако се критикува политиката на Русия. Украйна не приема този термин. Има нужда от корекция и на изрази като "чужденците трябва да имат ясна цел" - не , искат се документи; украинските военни днес направиха опит да излязат от обкръжението около летишето в Донецк, не е решаващо но е важно като линия на обективност и т.н.. Пожелавам успех

    Нередност?
  • 3
    gorgozil avatar :-|
    Gorgozil
    • - 58
    • + 107

    Путинофилите запалиха един мирен район с идиотията си. Няма никакво логично обяснение, защо Путин организира "ДНР". Никакво. Нито някой ги подтискаше, нито имаха някакви искания.

    Нередност?
  • 4
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • - 52
    • + 106

    Путин е престъпник.Той е виновен за всичко.Той им праща оръжие,той им дава пари.

    Нередност?
  • 5
    zmuz avatar :-|
    zmuz
    • - 73
    • + 95

    Пишете глупости - горните коментари, не знаете за какво става дума. Това, което се случва в източна Украина е трагедия, по същество - война. Същевременно, следва да се помни, че половината от населението на Донбас са етнически руснаци и се възприемат като такива. До 1917 г. тези територии са част от руската империя. Културните, етническите, езиковите и икономическите взаимовръзки с Русия са ключови и определящи. Хич не е черно и бяло - миротворците в Киев и бандитът Путин. Още от разпадането на СССР (1991) - Украйна (всички правителства) започва да оказва силен натиск върху етническите руснаци (половината население) да се отказва от етническото си самосъзнание или да се маха. Икономически Донбас е напълно занемарен от Киев - корупция, престъпност, беззаконие. Така че, всичко, което се случва сега има предистория и не е случайно. На Путин - добър или лош - ръцете са му вързани. Може ли някой да си представи президентът на Русия да каже: "Добре, няма да поддържаме руските сепаратисти, нека Киев прави каквото намери за добре"? Аз не мога, в голямата политика няма такава игра. В случая - струва ми се, двама хищника - Киев и Москва са се хванали за гушите и играят своя игра. Добри актьори тук няма, няма да има и победители, само победени.

    Нередност?
  • 6
    onufrii avatar :-|
    onufrii
    • - 103
    • + 56

    а още Путин е виновен и за озоновата дупка и за глобалното затопляне и за глада в африка също

    Нередност?
  • 7
    engineer2004 avatar :-|
    Krasimir Petrov
    • - 39
    • + 159

    До коментар [#5] от "zmuz":

    До 1878 година цялата територия на днешна България е била част от Турската империя. Половината от населението в Кърджали са етнически турци и днес. Културните, етническите, езиковите и икономически връзки с Турция са ключови за населението в Югоизточна България....Странджа Сакар и Източните Родопи са напълно занемарени от правителството ни ... И сега, според вашата логика следва, че ако някоя платена банда (независимо от кого ще бъде платена) извърши серия безчинства в тези български земи, и ако всички турци гракнат, че българите са фашисти... по примера на Путин, Турското правителство ще има право да започне да въоръжава самопровъзгласилите се Новотурци...а турските военни да прекарват отпуската си в Източните Родопи и да свалят български военни самолети и вертолети...
    Евала, логично мислене...няма черно и бяло...и Путин е абсолютно невинен...
    Не мисля, че войната в Украйна е предизвикана от украинския или руския народ, а от страховете на руските олигарси, да не загубят сферата си на влияние...А те ще я загубят, защото вместо да инвестират във високи технологии, разчитат на военната си сила и природни ресурси...Ако Русия беше високо развита и привлекателна страна, украинците никога нямаше да искат да се отделят - нито западните, нито източните от Русия. Ако Русия беше привлекателна за живот, руснаците нямаше да бягат от родината си...нямаше да изпращат децата си в ненавистните САЩ и Европа
    Ако Украйна е суверенна държава, руснаците нямат право да се месят...а иначе утре, ще започнат да освобождават и нашето Черноморие - я колко етнически руснаци вече живеят у нас... и отгоре на всичко вече не изучаваме руски в училище...

    Нередност?
  • 8
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 39
    • + 40

    До коментар [#7] от "engineer2004":

    Като стой та гледай мое да се случи описания от тебе сценарии, ако България продълава да е най-бедната страна в Европа, много по бедна от Турция и ако, не дай Боже, някой пак се заеме да побългарява турците, както Тато и три правителства преди него....
    Като стой та гледай ще се случи....

    Нередност?
  • 9
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 32
    • + 19

    До коментар [#6] от "onufrii":

    Пропускаш Ебола и СПИН..... болестта, имам предвид....

    Нередност?
  • 10
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 74
    • + 39

    До коментар [#1] от "jorosrabskia":

    Трябва да питат Нюланд, тя раздаваше курабийки на Майдана по Родество 2013, тя изхарчи 5 млрд.доларес за разбишкване на Украйна, според нейните думи....

    Нередност?
Нов коментар