Шотландия отива разделена на референдум за независимост

4.3 млн. гласоподаватели гласуват дали Единбург да прекрати 300-годишния съюз с Лондон

Последното проучване дава малка преднина на поддръжниците на статуквото - 52 срещу 48%.
Последното проучване дава малка преднина на поддръжниците на статуквото - 52 срещу 48%.
Последното проучване дава малка преднина на поддръжниците на статуквото - 52 срещу 48%.    ©  Reuters
Последното проучване дава малка преднина на поддръжниците на статуквото - 52 срещу 48%.    ©  Reuters

Населението на Шотландия гласува в четвъртък на съдбоносен референдум, който може да сложи началото на края на над 300-годишния съюз с Великобритания. 4.3 милиона имащи право на глас ще трябва да решат дали страната им да стане самостоятелна държава, или да продължи да бъде част от Обединеното кралство. Последният ден преди вота беше белязан от големи демонстрации от страна и на двете кампании. Най-актуалното социологическо проучване - на YouGov, публикувано ден преди вота - показа, че противниците на независимостта имат лека преднина - 52% за сметка на 48% за поддръжниците й. В това разпределение обаче не са включени нерешилите гласоподаватели, които вероятно в крайна сметка ще решат изхода от референдума.

Залогът

Кампанията преди вота, макар и много емоционална, така и не успя да отговори на ключови въпроси за валутата, приходите от петрол, членството в Европейския съюз. Въпреки многото неизвестни и ожесточения спор дали на Шотландия ще й е по-добре извън Обединеното кралство едно е сигурно - основната разлика между Шотландия и останалата част от Великобритания е петролът. Без голямата част от приходите от нефт шотландските публични финанси биха били сериозно застрашени, коментира британският всекидневник Financial Times. 

Шотландският премиер Алекс Салмънд твърди, че страната ще продължи да използва британския паунд, ако населението гласува в подкрепа на независимостта. Трите основни партии в Лондон обаче не са съгласни. Експерти съзират четири евентуални възможности: 1. запазване на паунда в рамките на формален валутен съюз; 2. запазване на паунда, но извън такъв съюз, познато като "стерлингизация"; 3. приемане на еврото; 4. създаване на нова валута. Лондон твърди, че първата опция е невъзможна, а партията на Салмънд твърди, че Лондон блъфира. Приемането на еврото ще отнеме време, а стерлингизацията означава, че ще липсва кредитор, който да гарантира, че няма да има финансови шокове. Създаването на нова валута би отнело много време, но предлага повече контрол над монетарната политика, обяснява агенция Reuters.

Въпроси има и за британския ядрен арсенал, който е базиран в Шотландия. Шотландската народна партия иска премахването на всички атомни оръжия, включително четирите ядрени подводници "Трайдънт", ракети и бойни глави, в рамките на първия мандат на парламента след евентуална независимост. Лондон казва, че цената на преместването, както и намирането на друго подходящо място, прави това предложение нереалистично и много опасно. Заради несигурното бъдеще на тези ядрени оръжия те се превръщат в ключова част от пазарлъка. 

След референдума, преди изборите

Вече има разгорещени дебати в редиците на британските консерватори дали да отговорят на евентуално решение за отделяне на Шотландия с отлагане на изборите през пролетта на 2015 г. Аргументът е, че няма да е правилно Шотландия да избира правителство на страна, която иска да напусне. Според плановете на Алекс Салмънд евентуалната независимост на Шотландия ще бъде обявена през март 2016 г. и тогава шотландските народни представители в парламента в Лондон ще трябва да го напуснат просто защото местата им спират да съществуват. Дотогава обаче правителството ще бъде формирано, въпросът е дали с гласовете на шотландци.

Какво ще стане с членството в ЕС

Ако шотландците гласуват с "Да" за независимост, отчасти това ще се дължи и на твърденията, че ще напуснат Обединеното кралство, но не и Европейския съюз. Но според Европейската комисия това не е така. Председателят й Жозе Мануел Барозу каза, че Шотландия автоматично ще отпадне от ЕС и завръщането й сред 28-те държави ще бъде "изключително трудно, ако не и невъзможно".

Между тези две тези обаче лежи една непозната правна територия и в крайна сметка може да надделеят не аргументите на юристите, а обърканата – но и по-гъвкава – политика на ЕС, разказва Reuters. Друг въпрос е дали може да бъде договорено нещо в рамките на 18 месеца – срокът, който шотландските националисти определят до формалното провъзгласяване на независимост през май 2016 г. 

"Ще отнеме доста повече време, отколкото си мислите", казва Джон Кър, привърженик на статуквото и бивш британски посланик в ЕС. Той препоръчва да се прилагат ad hoc споразумения, за да се избегне парализиране на живота на 5 милиони шотландци в дългите месеци на преговори с Лондон. По думите му Англия също няма интерес да се издига нова граница насред Острова.

Приемането на Шотландия в ЕС изисква единодушие на страните членки, а държави като Испания, Белгия, Италия и други се опасяват прецедентът да не раздуха сепаратизъм в собствените им граници и вероятно ще наложат вето. 

Барозу и Салмънд спорят коя част от Договора на Европейския съюз засяга появата на независима Шотландия. Според еврокомисията това е член 49, определящ как се приемат нови членове. Правителството в Единбург казва, че това е член 48, според който сегашните членове могат да променят отношенията си със съюза. Но има и аргументи, че завръщането в ЕС може да стане по ускорена процедура, понеже страната вече е била в него.

Една от пречките е условие, което не се изискваше от Великобритания при влизането й през 1973 г. Сега вече новите членове трябва да обещаят, че един ден ще приемат еврото и ще са част от шенгенското пространство за пътуване без паспорти. И за двете условия Алекс Салмънд казва, че не вижда "в обозримо бъдеще" да бъдат приети от Шотландия.
12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    haflinger avatar :-P
    Haflinger
    • - 7
    • + 96

    Wake up Bulgaria, настъпи момента.
    Сега или никога.
    Сядайте и пишете петиция до Н.В. Елизъбет II. Изкажете желание да заместите празнотата в сърцето и, ако Шотландия се отдели. Същата площ, почти същото население, и по брой и по манталитет. Мястото пасва, като стара обувка. Няма да имате шанса да се присъедините към Великата Британия втори път. Ирландия сме я проспали, за Уелс ще се кандидатира може би Македония.

    Успех :-)

    Нередност?
  • 2
    plamenhristov5 avatar :-?
    plamenhristov5
    • - 15
    • + 4

    А дали и нашите управляващи не вземат и си повярват, като провокират политическа криза, а после и процес в посока излизане от ЕС по модела на Шотландия!?

    Нередност?
  • 3
    xyha avatar :-P
    xyha
    • - 5
    • + 13

    До коментар [#1] от "Haflinger":

    Нито византийците , нито турците ни оправиха та някакви ингилизи ще успеят :-)

    https://www.youtube.com/watch?v=lLCEUpIg8rE

    Нередност?
  • 4
    bestbuy avatar :-|
    За да останат ХОРА в България.
    • + 15

    Ей, тия англичани... ако бяха паднали от Лудогорец, и не бяха се натискали за измислената дуспа, можеше и да спасят Шотландия..

    Но сега железният юмрук на българите на острова ще бъде решителен за утрешния Референдум.. :)

    Нередност?
  • 5
    bogry avatar :-|
    BoGry
    • - 5
    • + 17

    От триста години им бил договорът! Ми те са били 400 години владение на Римската империя! А 30-40 години, доколкото знам, са имали за крал викинг! 50% от лексиката им е от френски!
    Къде е оня селяк Чърчил, да обясни как всичко се дължи на българите?!

    Нередност?
  • 6
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 5
    • + 15

    До коментар [#5] от "BoGry":

    Англия в съвременния си административен вид по същество е създадена от Норманите, което си е синоним на викинг. Англичаните са преки наследници на викингите, живели в днешна Северна Франция. Преди това местните хора са получили и урок по цивилизация от Римската империя. Най-важното е, че северната част от Британските острови са били независими много по-дълго от южните.

    Нередност?
  • 7
    dragon_reborn avatar :-|
    The Dragon Reborn
    • - 5
    • + 20

    Аз лично предпочитам по-обединена Европа от по-независими държави.

    Нередност?
  • 8
    bai_john_petrov avatar :-|
    Ivan Pernev
    • - 2
    • + 30

    Хмм...повечето ми приятели и изобщо повечето хора в България, като че ли предпочитат Шотландия да се отдели. За съжаление, не мога да споделя техния ентусиазъм. Имайки предвид множеството сепаратистки движения в Европа и по света, този референдум може да нанесе тежък удар на света, който познаваме. Е, може би, светът, който не познаваме е по-добър, но всеки подобен преход е белязан от хаос в международната система, а хаосът вече е нещо лошо, поне според мен. И изобщо познатото зло винаги е по-хубаво от непознатото. Та предпочитам нещата да си стоят такива, каквито са и хората да си стоят на задника и в Шотландия, и в Каталуния, и навсякъде другаде. Нито са репресирани, нито са им налагани някакви ограничения, живеят 100 пъти по-добре от повечето хора по света. Лично според мен, тоя референдум го правят е така от скука.

    Нередност?
  • 9
    tsvetko_51 avatar :-|
    tsvetko_51
    • - 1
    • + 12

    По принцип сепаратизмът води до отслабване и влошаване на позициите. Но ако си на континента, все пак има някаква надежда, че ще смениш една метрополия с друга, но там на острова, какви ще ги дъвчат, те да му мислят.
    Иначе, популисти политици и партии с лопата да ги ринеш. Има ги навсякъде, има ги и там. Питателната среда за популизма е необразовоното и/или не искащо да мисли население - неща които също се намират в изоблие по света.
    Ясно е кой ще спечели, ако все пак резултата е отделяне - една шепа нови/стари политически командири, които ще могат да играят копаница на главата на тези, дето са им дали властта.
    Иначе Велика Шотландия, ще може на воля да си пие уискито, да се фръцка с поличките и да надува гайдата - май ще трябва да си внесат овчари отвън:)).

    Нередност?
  • 10
    romolus avatar :-|
    Додо
    • - 2
    • + 4

    Няма да се отделят!

    Нередност?
Нов коментар