🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новите икономически реформи във Франция бяха посрещнати с протести

Според германския канцлер Ангела Меркел те са стъпка в правилната посока, но не са достатъчни

Адвокати, нотариуси и съдия-изпълнители демонстрират против плана на икономическия министър Еманюел Макрон за дерегулиране на професиите им
Адвокати, нотариуси и съдия-изпълнители демонстрират против плана на икономическия министър Еманюел Макрон за дерегулиране на професиите им
Адвокати, нотариуси и съдия-изпълнители демонстрират против плана на икономическия министър Еманюел Макрон за дерегулиране на професиите им    ©  Reuters
Адвокати, нотариуси и съдия-изпълнители демонстрират против плана на икономическия министър Еманюел Макрон за дерегулиране на професиите им    ©  Reuters
Макрон е обвиняван, че е прекалено десен за социалист.

Франция е в хватката на икономическа криза от години, но хората са разделени по отношение на действията на политиците за справяне с проблема, пише британската ВВС. През седмицата икономическият министър Еманюел Макрон, който е бивш банкер в Rothschild Bank и бивш икономически съветник на президента Франсоа Оланд, обяви серия от реформи, насочени към задвижване на икономиката и намаляване на безработицата.

Някои французи смятат, че те са точно това, от което се нуждае страната, докато други се обявяват категорично против и излязоха по улиците на Париж да протестират. Трийсет и шест годишният Макрон е най-младият член в правителството на премиера Манюел Валс и в момента е изправен пред голямо предизвикателство. Сред ключовите мерки, които предлага, са планове да се либерализира автобусният транспорт и да се отворят за конкуренция по-строго регулирани професии. Адвокати, нотариуси и съдия-изпълнители организираха протести, на които издигнаха лозунги в защита на професиите си. Но Макрон демонстрира твърдост, като заяви, че "като прекалено защитаваме някои сектори, се оказва, че нищо не защитаваме".   

Необходими мерки

Друга предложена реформа е да се увеличи броят на неделите, в които да могат да работят бизнесите, до 12 в годината, като това важи особено за "зони със силен туристически и икономически потенциал". Но много французи смятат, че тези мерки не съответстват на левите идеи на правителството. Валс призна, че срещу тези планове има твърда опозиция и в самата управляваща социалистическа партия. Той отбеляза, че предложените реформи са "по-популярни сред френските гласоподаватели, отколкото сред някои представители на обществения живот". Но подчерта, че "това е закон, който ще премахне по един прагматичен начин съществуващите препятствия в няколко сектора и ще разкрие потенциала за растеж и активност".

Някои магазини и сега работят в неделите преди коледните празници и украсените им витрини привличат тълпи от клиенти. Но броят на лицензите за работа в неделя е стриктно лимитиран до пет дена в годината, което е в унисон с традиционните социалистически ценности в страната. Местните власти в момента могат да забранят напълно всякаква търговска дейност в неделя. Според плана на Макрон всичко това ще се промени, което е стъпка назад в очите на много членове на лявото крило на социалистическата партия. Но това не важи за Валс, който е смятан за центрист и попита по френската телевизия: "Искаме ли китайските туристи да отидат да пазаруват в Лондон в неделя вместо тук?"  

Макрон, който има пробизнес ориентация, е обвиняван от някои, че е прекалено десен за социалист. За съпартийката му Сандрин Дусе пазаруването в неделя означава да не се дава на хората правото да почиват. "Не трябва да изоставяме тази традиция. Почивката в неделя е постижение на социалистите. Това е нещо, за което сме се борили дълго. Ако изгубим това право, ще изгубим и други права, защото не вярвам, че на служителите ще се плаща адекватно за това, че работят в неделя", казва тя.   

Но според анализаторите предложените реформи може да помогнат на Франция да избегне глобите, с които я заплашва Брюксел за това, че нарушава правилата на ЕС за размера на бюджетния дефицит. Освен това общественото мнение в страната започва да се променя. Според социолога Гаел Слиман традиционната опозиция срещу работата в неделя е започнала да намалява: "Седемдесет процента от хората, които анкетирахме, казват, че подкрепят това. А опозицията към други реформи също намалява", обяснява Слиман.

Икономика в застой

"Това е добра възможност за хората, които работят цяла седмица и в неделя могат да излязат със семейството си и да пазаруват", твърди пожелал анонимност парижанин. Студент пък допълва, че много служители ще се радват да работят в неделя, тъй като ще получават двойно заплащане, но те не трябва да бъдат карани насила.

Според скорошно социологическо изследване 86% от анкетираните смятат, че действията на правителството в сферата на икономиката са незадоволителни. "Гласоподавателите не се интересуват от политика в момента. Те са по-прагматични и по-малко идеологически настроени. И искат промяна", обяснява Слиман.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че френските реформи не са достатъчни. И Макрон е изправен пред трудната задача дали да угоди на нея или на лявото крило в партията си. Но ако той, премиерът Валс и държавният глава Оланд успеят да задвижат икономиката на страната, ще се окажат в много по-добра позиция от сегашната преди президентските избори през 2017 г. | Капитал Daily

22 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    napukist avatar :-|
    Филанкишията
    • - 6
    • + 22

    Добре де, откъде-накъде някакви смотани регулации ще забраняват да са работи в неделя, ако и работникът, и работодателят са съгласни?! Ако заплащането е адекватно, ако това се компенсира с допълнителен почивен ден - защо не? Защо разни бюрократи ще ми отнемат възможността да управлявам времето си както аз намеря за добре? Аз пък може да искам да работя 3 месеца без прекъсване и после да почивам 3 седмици примерно.
    Всъщност човекът го е казал съвсем точно:
    "Студент пък допълва, че много служители ще се радват да работят в неделя, тъй като ще получават двойно заплащане, но те не трябва да бъдат карани насила."
    Но да не забравяме, че преди кризата тамошните цоциалисти призоваваха да се премине към 32-часова работна седмица, 4-дневна. Трудно сега ще склонят да има някава гъвкавост на трудовия пазар, дори и тя да е в полза на цялото общество. Чугунените кратуни са над тези неща - тях ги интересува само да се докопат до властта с популистки лозунги и после лениво да се почесват по шкембака.

    Нередност?
  • 2
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 13
    • + 5

    До коментар [#1] от "Филанкишията": по нищо не се различаваш от представителите на лявото крило на социалистите - простотия и инатлък :-) както те зяпат назад и реват за него,така и ти раздаваш оценки за обстествен живот който непознаваш :-)

    затова се съсредоточи върху нашенската реалност и аплодирай загробването на финансовото дередже на страната от сегашното пишман дЕсно правителство и болшевишките промени в пенсионната система,които въвежда.

    Нередност?
  • 3
    napukist avatar :-|
    Филанкишията
    • - 5
    • + 18

    До коментар [#2] от "kardinalat":

    Познавачо на "обстествения" живот, аз от 10 години не живея в България и подозирам, че съм бил във Франция повече пъти и че познавам повече французи отколкото ти. В държавата, в която живея, има силна опозиция срещу изискванията на ЕС за максимално еди-колко-си-часова седмица, защото в края на краищата не говорим за принудителна екполоатация ала индустриалната революция.
    Ако аз самият искам да работя по 10 часа 7 дни в седмицата, защото примерно съм сингъл и искам да натрупам повече спестявания преди да си създам семсйство, защо някоя брюкселска зелка ще ми забранява? Или пък да работя 6 месеца на 2 работи, за да отида за 6 месеца в Индия? Или да работя и в неделя, за да се пенсионирам с 10 години по-рано? Откъде накъде някой ще ми отнема правото да работя, респективно почивам, когато аз самият намеря за добре? Всъщност мнозина го правят и сега така или иначе, но те не са гласоподаватели на цоциалистите.
    Всъщност ти по темата имаш ли какво да споделиш или просто искаш да изразиш мнение за друг участник във форума? Да не се обиждаш на чугун?
    Добре, че в нормалния свят правилата не се определят от цоциалистически марди, че нямаше как да мога след малко да изпия една неделна биричка в бара.

    Нередност?
  • 4
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 8
    • + 5

    До коментар [#3] от "Филанкишията": трудно се впечатлявам от типаж определил сам себе си със подобен ник :-)

    а лафовете от острова са готини, чувството за хумор - епохално. но не се предават на новодомци :-)

    затова - НАЗДРАВЕ с биричката. дереджето ти е същото,като на левите френски социалисти :-)

    Нередност?
  • 5
    napukist avatar :-|
    Филанкишията
    • - 6
    • + 4

    Както и подозирах, няма какво да кажеш по темата. Защо ли си губя времето с индивид, който реагира на собствените си глупотевини си с емотикони!?

    Нередност?
  • 6
    tge11308171 avatar :-|
    Avalanche
    • + 12

    Най-готиното е че промените се правят дори от левите.Дори те виждат че така повече не може.Ама идиотите си знаят едно протести.

    Нередност?
  • 7
    finland avatar :-|
    Finland
    • - 8
    • + 4

    Днес е неделя. Всички квартални магазинчета в квартала ми работят. С какво това помага на икономиката?

    Нередност?
  • 9
    millen76 avatar :-|
    batMilen
    • + 12

    До коментар [#7] от "Finland":
    Ами като работят, значи имат печалба, като имат печалба ще платят данък, като в същото време ще са платили и раб.заплата на служителите, и поне част от тази заплата ще отиде отово в икономиката( работника заслужено ще се почерпи да речем в кръчмата :-) .
    Аз съм в Париж и при толкова хиляди туристи прииждащи ежедневно ми е странно как френските работници масово не говорят никакви чужди езици ( дори и английски). За сметка на това служители като продавачи, шофьори, охранители и др. обикновенни длъжности са заети в над 90% от случаите от нефранцузи - араби, цветнокожи и т.н. Един "французин" не може да работи на такава позиция- ще получава помощи за безработен, докато си намери "френска работа". Което за мен идва от е глупава държавна политика - ако французина работи и на такива позиции, няма да тежи на бюджета с разходи, няма да има толкова емигранти ( които също точат държавата по различни схеми) .
    А относно работата в неделя - до нас има Карфур сити, който е доста скъп хранителен магазин, но в неделя е пълен с народ и опашки. Не знам как го правят но си работи 7 дена в седмицата.

    Нередност?
  • 10
    mavricii.plovdiv avatar :-|
    mavricii.plovdiv
    • + 1

    До коментар [#1] от "Филанкишията":

    Много е трудно да се регулира работодателят да плаща двойно и тройно в неделя,можеш да питаш тук служителите в магазините.Там е решен кардинално въпросът и аз съм ок.Миналата година бях в Париж на 1-ви май(сряда),по улиците беше паднала бомба,а за нас като туристи това си беше туристическа атракция.Не мисля,че туристите пазаруват кой знае колко,освен сувенири и други джаджи,които винаги има откъде да си купиш :)

    Нередност?
Нов коментар