Ставрос Теодоракис: Ние сме в центъра на промяната

Лидерът на "Потами" пред "Капитал"

Какво е "Потами" - гражданско движение или либерална партия?

Това е движение за промяна, което иска да поправи всички грешки, без да разруши страната. Не сме особено близо нито до либералните, нито до крайно левите идеи. Ние сме в центъра на промяната.

Партията не е навършила дори година, но според социологическите проучвания вече е третата по големина политическа сила в Гърция. Как си обяснявате този успех?

Това показва колко силно хората искат промяна и колко не вярват в старата политическа система. Трябва да имате предвид също, че сме трети, без да сме изхарчили дори една стотинка – без реклама в телевизията, радиото или вестниците. И дори без да използваме имената на утвърдени политици. Имаме само един офис за цялата страна и сме общо 30 души.

Казвате, че "Потами" не е нито в лявото, нито в дясното политическо пространство. Победителят на изборите вероятно ще ви покани да участвате в коалиционно правителство. Какви допирни точки вижате между това, зад което стои "Потами", и идеологията на СИРИЗА и на "Нова демокрация"?

В тази конкретна ситуация проевропейският профил на "Нова демокрация" е онова, което ни сближава с нея. От друга страна, сме съгласни с критиката на СИРИЗА към старата политическа система. Единственият проблем е, че с политиките, които СИРИЗА предлага, тя ще превърне Гърция отново в онова, което беше в миналото. Що се отнася до "Нова демокрация", програмата на лидера й Андонис Самарас би направила Гърция една много слаба страна, пария на Европа.

СИРИЗА предлага отписване на част от дълга, което трябва да бъде договорено с кредиторите, и промяна в начина на изплащането му, като то се обвърже с икономическия ръст вместо, както досега, с първичния бюджетен излишък. Какво е вашето виждане?

Дългът на Гърция, а и този на редица от страните в Южна Европа, е огромен и те в момента са с окови на краката. Европа трябва да вземе централизирано решение за дълга на тези държави. Това не е само гръцки проблем. Това е европейски проблем, особено за страни като Италия, Испания и Португалия. Онова, което Гърция иска от Европа, е гратисен период, по-ниски лихвени проценти и удължаване на срока на изплащане на заемите.

Но лихвените проценти вече са ниски, а сроковете – удължени.

Това за лихвите е вярно. Ние не искаме европейските страни да опростят дълга ни. Искаме дълговете на всички длъжници да се третират по един и същ начин – както се третира гръцкият дълг. Не искаме специално отношение.

СИРИЗА призовава за общоевропейска конференция за дълга. Съгласен ли сте с този подход?

Онова, което СИРИЗА предлага, не е единственото решение на проблема. Най-важното тук е, че има нужда от общоевропейска дискусия за дълга.

Смятате ли, че в Гърция все още има прекалено много държавни служители?

Гърция няма излишък от държавни чиновници, но има лош и не особено ефективен публичен сектор. Има ненужно много служители в някои сфери, докато в други много важни сектори не достигат хора.

Като например?

Например в съдебната система и здравеопазването. В същото време има много хора в държавното управление и в политическите партии. Публичният сектор трябва да се реформира – да не се назначават нови хора, но и да не се уволняват служители, особено групово.

Означава ли това, че ще трябва отново да се договаряте с Тройката (кредиторите от МВФ, ЕС и ЕЦБ)?

Самата Тройка казва, че някои публични сектори трябва да бъдат подсилени и разширени. Тя казва също, че сме бавни при правораздаването. Реформа в съдебната система изисква повече хора – не повече съдии, а повече служители, които да работят в системата. Ние обаче сме против разрастване на правителството, което в момента предлага СИРИЗА.

Ако се съгласите да влезете в коалиция със СИРИЗА, няма ли това да се окаже голямо предизвикателство?

В политиката няма нищо лесно.

 

Профил

Гръцкият журналист Ставрос Теодоракис създаде движението "Потами" (в превод на български "река") през март миналата година. Само месеци по-късно то отбеляза първия си политически успех – 6.6% от гласовете на изборите за Европейски парламент и двама евродепутати. "Потами" продължава да се развива добре, като последните социологически проучвания му дават между 6.5% и 7% на предсрочните парламентарни избори на 25 януари. Това означава, че движението ще се нареди на трето място след радикалния ляв съюз СИРИЗА и консервативната партия "Нова демокрация". Тъй като вероятно нито една от двете по-големи формации няма да получи абсолютно мнозинство, се очертава "Потами" ще има решаваща роля при формирането на следващото правителство в Атина. Лидерът на движението, 51-годишният Ставрос Теодоракис, е работил в популярни гръцки медии, последно в телевизията Mega и ежедневника Ta Nea. Напуска и двете миналата година, за да се отдаде на политическата си кариера.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • - 5
    • + 7

    А като вземахте заемите,за да живеете нашироко,никой не протестираше.Сека,когато трябва да ги връщате,всичко ви се струва несправедливо.

    Нередност?
  • 2
    edin_slep avatar :-|
    edin slep
    • - 2
    • + 7

    Изключително разумен човек ми се струва, не случайно има такъв възход партията му. Желая им успех.

    И паралела - тук известен журналист прави партия с подкрепата на ДПС и Цв. Василев, наливат десетки или стотици милиони и партията потъна като хартиено корабче.

    Кой е по-европеец - те или ние?

    Нередност?
  • 3
    glog avatar :-|
    glog
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#2] от "edin slep": ≪Кой е по-европеец - те или ние?≫

    Разбира се, че ние. Защото те имат разума, волята и куража да спорят с върхушката на ЕС в защита на своите национални интереси, докато ние не смеем да кажем дума в защита на нашите национални. Само козируваме, казваме ТЪЙ ВЯРНО, СЪР, след което, като всеки нормален кръшкач, не правим нищо.

    Нередност?
Нов коментар