Изборът на Гърция

Вотът на 25 януари ще бъде първият в Европа, спечелен от радикална партия

Как ще управлява Ципрас зависи много от това с кого ще се коалира
Как ще управлява Ципрас зависи много от това с кого ще се коалира
Как ще управлява Ципрас зависи много от това с кого ще се коалира    ©  reuters
Как ще управлява Ципрас зависи много от това с кого ще се коалира    ©  reuters

Дребният белобрад мъж снове забързано между масите в малко испанско ресторантче в централния атински квартал "Панкрати". Работата за него е рутина – години наред е държал подобен ресторант в Барселона. После отворил гръцки ресторант в Мексико сити. Сега е в Атина. Работи. Не се интересува от политика, нито от предсрочните парламентарни избори на 25 януари. "Няма да гласувам, няма смисъл от това – политиците всички са от един дол дренки", отсича и отива да вземе нова поръчка. Как върви бизнесът в тази криза? Усмихва се и казва нещо, но думите му се губят в глъчката от съседното кафене, което се пръска по шевовете от посетители. Там в разгара си е квартална среща с местния кандидат на лявото радикално движение "Сириза".

То не само трайно се настани начело на социологическите проучвания, но дни преди вота продължава да увеличава преднината си пред своя основен опонент – консервативната партия "Нова демокрация". В последното допитване на института "Алко" радикалната левица води с 33.1%, а управлявалата до момента "Нова демокрация" я следва с 28.5%.

"Просто трябва някак да се измъкнем от сегашната ситуация и да променим политическия пейзаж в страната. Старите партии ще претърпят сериозна загуба", прогнозира пред "Капитал" Апостолос, 18-годишен студент по право в Атинския университет. СИРИЗА ще победи на 25 януари", категорична е 19-годишната му състудентка Никол и добавя: "Някои хора мислят, че това ще доведе до катастрофа, но според мен всичко ще е наред."

Не всички са толкова сигурни, ако се съди по засиленото теглене на депозити от гръцки банки в последните дни (според публикации в местните медии влоговете са се стопили със 7 млрд. евро през декември и януари и се наложи някои банки да търсят ликвидна помощ) и тревогата, с която европейските партньори и кредиторите на Атина наблюдават предстоящия вот. В самата Гърция тайната на политическия успех на радикалната левица е надеждата. От началото на кризата през 2010 г. много от домакинствата са загубили около една трета от доходите си. Данъците растат, безработицата – също. Над 6 милиона гърци живеят под нивото на бедността. Отчаянието расте, както и популярността на СИРИЗА. И тя ще бъде първата радикална партия, спечелила парламентарни избори в Европа. 

Готови ли сте за СИРИЗА

Нейният лидер, четиридесетгодишният Алексис Ципрас, обещава "да сложи край на националното унижение" още на 26 януари. Той критикува старата политическа система в страната и корупцията, но и Тройката – международните кредитори на Гърция в лицето на Международния валутен фонд (МВФ), Европейската централна банка (ЕЦБ) и ЕС. Логично, перспективата той да застане начело на ново правителство в Атина притеснява политици и икономисти от Брюксел през Берлин до Хелзинки. Нищо, че дни преди вота Ципрас публично се отказа от заплахите си да прекрати програмата на икономии. В статия за в. Financial Times през седмицата той се зарече, че "едно правителство на СИРИЗА ще уважи задълженията на Гърция като членка на еврозоната, ще поддържа балансиран бюджет и ще се ангажира с количествени цели".

Обещанията му към гръцките избиратели са още по-щедри. В икономическата си програма за управление СИРИЗА предвижда безплатно електричество за 300 000 хиляди домакинства, живеещи под прага на бедността, и субсидии за храна на още толкова нуждаещи се семейства. В първия стълб на програмата, озаглавен "Хуманитарна криза", са включени още мерки като безплатен градски транспорт за продължително безработните и бедните, безплатно здравеопазване и възстановяване на т. нар. 13-а коледна пенсия. Всички инициативи от първия стълб ще струват общо 1.86 млрд. евро, изчислили са икономистите на СИРИЗА.

Вторият стълб - "Растеж", ще струва 6.5 млрд. евро и включва изменения, които да съживят икономиката на страната. Сред тях има много социални мерки. Предложенията включват например премахване на единния данък върху недвижимите имоти, качване на необлагаемия минимум за данък на доходите от 5000 евро (в момента) на 12 000 евро. Предвидено е също уреждането на неплатени данъци и задължения към социалното осигуряване, както помощ при предоговаряне на частни и фирмени лоши кредити.

Третият стълб в икономическата програма на СИРИЗА е посветен на заетостта. Движението обещава да създаде 300 000 нови работни места в държавния и частния сектор с помощта на специална двугодишна програма, която ще струва 5 млрд. евро. Ципрас заяви, че ще се съсредоточи най-вече върху младите гърци на възраст между 15 и 24 години, безработицата при които е е близо 50%. Предвижда се също вдигане на минималната работна заплата, увеличаване на броя на получаващите помощи за безработни и възстановяване на системата на колективни трудови договори.

Каква е алтернативата

Икономическата програма на "Нова демокрация" също да се опитва да буди оптимизъм, но е далеч по-скромна. Ако спечели изборите, казва досегашният премииер Андонис Самарас, партията му "ще задържи Гърция в еврозоната" и ще приключи преговорите с Тройката. Кредиторите отказаха да изпратят последния транш от спасителната програма на Гърция, защото Атина не е провела реформите, обещани срещу оставащите средства (7 млрд. евро от МВФ, 1.8 млрд. евро от Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF) и 1.8 млрд. евро от програмата за ценни книжа SMP). Самарас се ангажира да не допусне ново намаляване на заплатите и пенсиите или ново увеличение на данъците. Партията му обещава да продължи реформите в публичния сектор и на пазарите на стоки и услуги, за да елиминира бариерите пред частните предприемачи и да подпомогне конкуренцията. Няма да спира и процесът на приватизация на държавна собственост – елемент, който изобщо отсъства от програмата на СИРИЗА.

По отношение на данъците, "Нова демокрация" също обещава положителни промени, но не с размаха на радикалната левица. Тя предвижда постепенно намаляване на данъка върху собствеността, докато той не започне да генерира не повече от един процент от БВП. Ще падне и данъкът върху доходите – максималната ставка от сегашните 42% ще бъде 33%, а корпоративните печалби в бъдеще ще се облагат с плосък данък от 15%.

Евентуално ново правителство на "Нова демокрация" се ангажира също бързо да договори удължаване на кредитната линия от МВФ и ЕС. Сегашното споразумение с тях изтича в края на февруари.

"Не виждам бъдеще за Гърция без някакъв вид нова спасителна програма", каза пред "Капитал" проф. Панайотис Петракис от икономическия факултет на Атинския университет. Той предупреждава: "Ако новото гръцко правителство не успее да се споразумее с кредиторите на страната по най-бързия възможен начин, очаква ни значително по-нисък от икономически растеж през 2015 г."

"Аз ще гласувам за "Нова демокрация", защото не искам да рискувам – миналата година нещата тъкмо се пооправиха," споделя Антонис, 20-годишен студент по право. "Изборният резултат би трябвало да донесе стабилност на страната. За съжаление обаче, както виждаме, гърците предпочитат нещо друго – Алексис Ципрас", скептичен 17-годишният му колега Сарандис.

Радикали на власт

Всъщност как точно ще управлява "Сириза" зависи до голяма степен от това с кого ще се коалира след изборите, ако не успее да получи абсолютно мнозинство. Кандидатите са много - от новопоявилото се гражданско движение "Потами" до почти политически мъртвата социалистическа партия ПАСОК и новата лява формация "Кимина" на бившия премиер Георгиос Папандреу.

Независимо кой или кои са бъдещите партньори на СИРИЗА коалиционното правителство би било удобно извинение за Ципрас да не се хвърли в изпълнение на предизборната си програма точка по точка. Нуждата от съобразяване с партньори ще бъде и аргумент за справяне с най-крайните гласове в редиците на самата СИРИЗА, която далеч не е стройна и хармонична партия, а хаотичен съюз, в който има и ултралеви фракции.

Същевременно каквото и да говори най-вероятният следващ премиер, новото гръцко правителство ще има доста ограничено пространство за маневриране. "Ципрас обещава рая на земята без нужда от жертви, връщане към просперитета по някакъв магичен начин, сякаш е Хари Потър," обобщава лидерът на ПАСОК и досегашен вицепремиер в коалиционния кабинет с "Нова демокрация" Евангелос Венизелос. Само че Гърция е далеч от момента, в който ще може да оцелее без външна помощ, и Ципрас най-вероятно ще направи всичко възможно да постигне договорка с кредиторите. Още повече че започналата масирана програма на ЕЦБ за изкупуване на облигации на вторичния пазар засега оставя Гърция зад борда. Така следващите управляващи в Атина ще имат силен стимул да се постарят да бъдат включени в печатницата за 1 трлн. евро.

Всъщност влизането на Ципрас и СИРИЗА във властта e по-скоро политическо, отколкото икономическо предизвикателство за лидерите на ЕС. Ще могат ли те да постигнат съгласие с човек, който до не толкова отдавна заплашваше да скъса споразумението с кредиторите и да изкара Гърция от еврозоната? Ще успеят ли да се договорят с него за разумно решение за очевидно неустойчиво високият гръцки дълг (възлизащ на 175% от БВП, въпреки че веднъж вече беше преструктуриран)? И дали сключването на сделка с Ципрас няма да окуражи други радикални партии като испанската крайнолява "Подемос"?

Както финансовите пазари, така и политиците в ЕС очевидно вече са калкулирали победата на Ципрас. И залогът сега не е оцеляването на еврозоната, а намирането на взаимноприемлив компромис. Още повече във време, когато Италия, Франция и други държави също поставят под въпрос дали безкомпромисната фискална диета е най-правилното лекарство за стагнацията и безработицата в Европа.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • - 3
    • + 12

    Ципрас е досущ като Сидеров.Обещават,без да се замислят.Лошото е ,че има хора да им вярват.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 10
    • + 8

    До коментар [#1] от "rosiraycheva50._":

    Какво ви помогна да оформите това си мнение? Вестниците на Пеевски, излияния на невръстни репортерки, които повтарят някакви чути словесни конструкции?

    Познавате ли програмата на Сириза? Не?
    Слушали ли сте Ципрас? Не?
    Познавате ли ситуацията в Гърция? Не?
    Знаете ли какви са нагласите на обществото там? Не?
    Говорили ли сти с грък на тези теми? Не?

    Какво тогава ви дава право да занимавате публиката с преповтарянето на шаблони!

    Сравненията с Атака са несериозни. Сириза е бунтът на гърците срещу старата политическа върхушка, която им стовари този дълг, обогатявайки се.

    Имам надеждата, че - дано да е в обозримо време - и българското общество ще узрее до необходимостта да измете гнилата си политическа прослойка, която паразитира върху него четвърт век.

    Нередност?
  • 3
    febra avatar :-|
    febra
    • - 4
    • + 11

    "Вотът на 25 януари ще бъде първият в Европа, спечелен от радикална партия" - Капитал, забравихте ли Хайдер в Австрия?
    Малко несериозно е това желание да подчертавате една фалшива изключителност на резултатите в Гърция... Пореден популист, който след като се оплете в обещания и задължения или ще потъне или ще мине към въоръжена борба...

    Нередност?
  • 4
    lz22 avatar :-|
    lz2
    • - 7
    • + 6

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Гърция винаги в историята е била по-зле от България и пак ще бъде. Ципрас само ще ускори този процес.

    Нередност?
  • 5
    l_i_k_a_t_a avatar :-|
    l_i_k_a_t_a
    • - 3
    • + 6

    Разумния грък няма да си даде гласа за сириза.
    Най-малкото сириза няма да получи пълно мнозинство.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 10

    До коментар [#4] от "lz2":

    "...Гърция винаги в историята е била по-зле от България и пак ще бъде..."

    Ето това не мога да разбера: логиката на българската приказка "Не е важно на мен да ми е добре, важно е на съседа да му е зле"?

    Не схващам също с какво ви помага историята, цар Симеон Велики, опълченците на Шипка, превземането на Одрин и пр. патерици за националното самочувствие, след като:
    - повече от половината българи официално живеят под прага на бедността;
    - страната ни оглавява почти всички последни места на класации в ЕС: с най-ниски доходи, с най-висока детска смъртност, с най-ниско образование, с най-нисък БВП, с висока смъртност, с най-много починали от сърдечно-съдови заболявания...
    - българското производство се свива от година на година;
    - България е страната на монополистите: ЕРП-тата, Нефтохим-а, мобилните оператори, 80% от банките са собственост на чужди корпорации и изнасят печалбата си;
    - страната ни е така оплетена от корупция и политически игри, че няма просвет.

    Нередност?
  • 7
    pirocorp avatar :-|
    Piroman
    • - 2
    • + 8

    Ако гърците си изберат СИРИЗА значи трябва още да страдат докато си научат урока ....

    Нередност?
Нов коментар