Пламен Тончев: Ципрас е убеден, че ще промени не само Гърция, а и Европа

Как се стигна до победата на СИРИЗА и кои са нейните избиратели?

СИРИЗА не е точно партия, а "федерация" от леви групировки с възгледи, които варират от неокомунизъм до някакъв вид социалдемокрация. Радикалната левица спечели благодарение на популистката си реторика и щедрите си предизборни обещания. А иначе аудиторията на СИРИЗА е доста разнородна и няма единна идеология - включва бивши поддръжници на центристки и десни партии, дори и от крайнодясната "Златна зора".

Кои са "Независимите гърци", коалиционният партньор на СИРИЗА в новото правителство?

"Независимите гърци" възникнаха като спонтанно протестно движение в социалните мрежи през пролетта на 2012 г. Както показва и името им, те са националисти със силно изразени антиевропейски настроения, силна омраза към имигрантите и неприкрит антисемитизъм - нещо, което ги отъждествява по същество с реториката на "Златна зора".

Какво обяснява успеха на "Златна зора", която въпреки арестите на практически цялото си ръководство е трета сила в парламента?

Възходът на "Златна зора", която се класира трета на изборите, беше свързан с увеличаващата се имиграция в Гърция, но и с огромната безработица сред младежите, между 55% и 60% в момента. Това обяснява защо много от поддръжниците на "Златна зора" са именно млади хора, които не виждат никаква перспектива за професионалната си реализация или в личния си живот. На практика "Златна зора" и "Независимите гърци" са скачени съдове и са най-яркият израз на национализма, дълбоко заложен в гръцкото общество.

Доколко Ципрас, който живее в квартал с имигранти, положи клетва като премиер без вратовръзка и без архиепископ, е антисистемен играч и заплаха за еврозоната, каквато е масовата представа за него в чужбина?

Вярно е, че Алексис Ципрас живее скромно, и това се оценява от гражданите. Бидейки атеист, а и бивш комунист, той отказа да се закълне в присъствието на архиепископа, макар че това не му попречи преди изборите да флиртува открито с църквата, която осигурява много гласове. С оглед на преговорите с новия гръцки кабинет кредиторите с основание се опасяват от предстоящата конфронтация – Ципрас и съратниците му са отявлени противници на всякакви икономии и затягане на коланите. Те дори са убедени, че са натоварени с мисията да променят не само Гърция, но едва ли не и цяла Европа.

Намирате програмата на победителите за реалистична и изпълнима?

Надеждите, че СИРИЗА може да изпълни предизборните си обещания, много скоро ще отстъпят през безпощадната действителност. А тя е, че в момента в хазната на Гърция има само 2 млрд. евро. В същото време текущите разходи на държавната администрация и задълженията към пенсионните фондове възлизат на 4.5 млрд. евро ежемесечно и страната трябва да изплати близо 11 млрд. евро на кредиторите само между март и август тази година. Може да има някаква отсрочка за погасяването на тези задължения, но просто не виждам как ще се финансира амбициозната социална програма на СИРИЗА на стойност 12 млрд. евро.

Каква е прогнозата ви за непосредственото бъдеще на правителството и на коалицията?

Новият кабинет е белязан от структурни промени с цел по-тясна координация и баланс на коалиционните партньори, а техните отношения няма да са никак лесни заради значителния идеологически разнобой помежду им. Но най-големите предизвикателства несъмнено произтичат от огромния дълг на страната и необходимостта от орязване на разходи. Трудно е на този етап да се предвиди каквото и да е, но едно нещо считам за сигурно. Косата на Барак Обама започна да посивява само няколко месеца след като стана президент на САЩ. Подозирам, че много скоро ще започне да побелява и 40-годишният Ципрас, за чийто нов пост в никакъв случай не може да му се завижда.

Очаквате ли скорошно завръщане на "Нова демокрация" във властта?

Мисля, че през следващите седмици и месеци ще са неизбежни трусовете в правителствената коалиция, от разногласия между партньорите и "отлюспване" на отделни депутати до сериозен конфликт и може би дори разцепление в СИРИЗА. Струва ми се много вероятно правителството да потърси подкрепа и от други партии в парламента, на първо време от центристките ПАСОК и "Потами". В "Нова демокрация" би трябвало да обсъдят защо загубиха властта, преди отново да претендират за нея.

Какъв сигнал е назначаването на Янис Варуфакис за финансов министър?

Янис Варуфакис е един вид "знаменосец" в полемиката против затягането на коланите и "проповядва", че кризата може да се преодолее единствено чрез масирани държавни инвестиции с цел да се стимулира потреблението. Стана особено известен след 2010 г. благодарение на публикациите си в Гърция и чужбина, които се цитират от СИРИЗА и "Независимите гърци" едва ли не като библия. Назначението му като министър на финансите очевидно символизира обрат в досегашната политика на съкращения на разходи и тенденциозно се представя на гласоподавателите като началото на подем в гръцката икономика. В първата пресконференция на новия си пост Варуфакис заяви, че предстоящите преговори с кредиторите няма да бъдат нито леки, нито пък дуел от американски уестърн и разчита, че в крайна сметка ще се постигне компромис. Но дори и да има някакви отстъпки и временни облекчения от страна на еврозоната, проблемите на Гърция не са само макроикономически и не са свързани единствено с огромния държавен дълг, а и с условията на кредиторите за съществени и болезнени структурни реформи в страната.

За да приключи текущата спасителна програма, трябва да се изпълнят 19  конкретни условия, които включват съкращения на държавни служители, приватизация на големи и губещи държавни предприятия, либерализация на пазара, нови данъци с цел покриването на новообразуващия се дефицит и т.н. СИРИЗА няма никакво намерение да ги изпълни. Точно обратното - министрите вече обявяват нови назначения в държавния сектор и замразяване на

всякакви приватизационни сделки. Това означава, че текущата спасителна програма просто се изоставя, но пък тогава Гърция няма да получи последния транш от кредиторите. А има нужда от тези пари, защото другия месец държавата няма да може да плати заплати и пенсии.

Интервюто взе Методи Герасимов

Профил

Политологът Пламен Тончев е завършил филология в Атинския университет, където впоследствие получава и магистратура по европеистика. През 90-те години е кореспондент на български медии. Работил е като експерт към институции на ЕС. Специалист е по международни отношения в Азия и

региона на Близкия изток и е автор на редица научни публикации, включително и на книгата "Пакистан: Коран и сабя".
61 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chicago514 avatar :-P
    chicago514
    • - 3
    • + 8

    Личи си.

    Нередност?
  • 2
    aralambi avatar :-|
    aralambi
    • - 4
    • + 95

    Заглавието не отразява най-важното от интервюто. Според мен най-същественото е:
    "в момента в хазната на Гърция има само 2 млрд. евро. В същото време текущите разходи на държавната администрация и задълженията към пенсионните фондове възлизат на 4.5 млрд. евро ежемесечно и страната трябва да изплати близо 11 млрд. евро на кредиторите само между март и август тази година. "

    Нередност?
  • 3
    mentor avatar :-|
    Ментор
    • - 14
    • + 117

    Ципрас изглежда наистина се изживява като някакъв основател на нов комунистически интернационал, който да обедини мързеливите отрепки и неграмотните лумпени от цяла Европа. И у нас има доста материал подходящ за участие в начинанието, но не знам как Ципрас ще се разбере с местните вождове относно ръководството :)

    Нередност?
  • 4
    led_zep.23 avatar :-?
    Lady Zeppelin
    • - 11
    • + 82

    "Ципрас е убеден, че ще промени не само Гърция, а и Европа"
    Интересно кой, според Ципрас, ще плаща сметката на строителството ( с предизвестен край) на комунизма в Европа ?

    Нередност?
  • 5
    clarkv622 avatar :-|
    clarkv
    • - 8
    • + 88

    "Ципрас е убеден, че ще промени не само Гърция, а и Европа"
    Оффф...Той и Ленин така на времето.

    Нередност?
  • 6
    gorid avatar :-?
    gorid
    • - 64
    • + 28

    До коментар [#2] от "aralambi":

    Какво е решението ???... Работен ден 18 часа, вегетарианска храна, съкращаване на отпуски, постене ...., за да има премии за банкерите...

    Нередност?
  • 7
    fch13569208 avatar :-P
    fch13569208
    • - 9
    • + 49

    За да промени Европа: първо треба, да научи Меркел да играе сертаки, второ,Ф.Оланд да пие Узо и трето крал Филип да си го мести от единият...

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-?
    D-r D
    • - 71
    • + 20

    Защо трябва да приемем мнението на някой си политолог Тончев за последна истина?
    То по-адекватно ли е от това на условния политолог Бончев? А на Гончев? А на Йончев? А на Мончев и пр. производни на това име?
    Аз също имам много снимки на фон на море и палми. Това достатъчно условие да плещим каквото ни хрумне ли е?

    Нередност?
  • 9
    comandante avatar :-|
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    • - 10
    • + 29

    До коментар [#4] от "Lady Zeppelin":
    Неокомунизма е по-опасен и от демократурата !

    Нередност?
  • 10
    led_zep.23 avatar :-|
    Lady Zeppelin
    • - 5
    • + 37

    До коментар [#9] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":
    Невероятно, но факт. Даже и с теб намерихме пресечна точка. ;)
    Всички опити за доказване жизнеността на комунизма завършват с крах, но все се намират "политици", които отново и отново се опитват да доказват, че невъзможното е възможно, че когато се хвърли една ябълка, тя може да полети нагоре.

    Нередност?
Нов коментар