🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Страдание безкрай

Една година след последната война в ивицата Газа възстановяването на опустошения район не се случва, а поредният кървав конфликт дебне зад ъгъла

Дори почистването на руините в Газа още не е приключило
Дори почистването на руините в Газа още не е приключило
Дори почистването на руините в Газа още не е приключило    ©  Reuters
Дори почистването на руините в Газа още не е приключило    ©  Reuters

"Политиката може да бъде сложна. Не можем да ви приемем всички." Заради тези думи, които разплакаха палестинското момиче Рийм, заплашено с депортация от Германия, канцлерът Ангела Меркел бе критикувана, че е била студена и безчувствена към едно дете. За Рийм все пак историята има щастлив край, тъй като германските власти вече заявиха, че ще й позволят да остане в страната. Но не така позитивно стоят нещата с 1.8 млн. палестинци в ивицата Газа. Една година след последната война между Израел и ислямистката групировка "Хамас" реконструкцията на опустошения район не се случва, а поредният кървав конфликт дебне зад ъгъла.

Безпрецедентна разруха

Откакто "Хамас" пое контрола над Газа през 2007 г., имаше три мащабни конфликта с Израел, който групировката се опитва да унищожи. Войната от 2014 г. обаче бе най-смъртоносна и разрушителна. Петдесетдневната криза започна, след като Тел Авив заяви, че иска да прекрати непрестанния ракетен обстрел от "Хамас", и започна операция "Защитно острие" срещу Газа. Мрачната рекапитулация е следната – 2100 убити палестинци, предимно цивилни, и 73 убити израелци, предимно войници. Близо 170 000 дома в Газа са повредени или унищожени. Нито един досега не е изграден наново и дори почистването на руините не е приключило. Бездомни са над 100 000 души, които сега живеят при близки, във временни убежища или сред останките на някогашните си къщи. Жизненоважни инфраструктурни съоръжения, над 350 фабрики и обширна земеделска земя също са засегнати. Като се добавят кризата с тока и водата, както и цялостната тежка икономическа ситуация с безработица от 43%, не е учудващо, че 80% от населението разчитат на помощи.

Миналия октомври на конференция донори обещаха 5.4 млрд. долара за Газа. До април 2015 г. Световната банка е изчислила, че едва 27% от тези пари са стигнали до местопредназначението си. Това отчасти се дължи и на нежеланието на международната общност да финансира възстановяването, след като в скоро време е възможен нови цикъл на насилие и разрушения. Освен това съществуват и опасения, че помощта за Газа може да подсили "Хамас". Каквито и да са причините за бавния строителен процес, едно е ясно - системата, създадена за доставянето на помощ и на материали, не постига целите си.

Израел и Египет поддържат блокада по границите с Газа, посочвайки, че действат от съображения за сигурност. Но тази изолация, която имаше за цел да отслаби "Хамас", разби палестинския анклав и бетонира властта на ислямистката групировка. Тел Авив следи в Газа да не влизат материали, които могат да имат "двойна употреба" и да бъдат използвани от "Хамас" за строежа на съоръжения, които да бъдат използвани срещу израелски цели. ООН прокара временно споразумение, наречено Механизъм за реконструкцията на Газа, между израелското и палестинското правителство за облекчаване на внасянето на строителни материали. Чрез него в Газа се докарват чакъл, армировъчна стомана и цимент. Но реконструкцията е бавна и анализ на британската Би Би Си посочва, че със сегашните темпове може да отнеме 19 години, за да се построи наново само разрушеното през миналата година, без да се вземат предвид предишните конфликти.

Блокада, от която боли

Инспектори от ООН помагат при оценяването на щетите, като подробностите се пазят в база данни, до част от които имат достъп израелските военни. Палестинските власти пък са изготвили списък с хора, които имат правото да вземат материали от предварително селектирани продавачи, като досега около 90 000 палестинци са одобрени да получат доставки, предимно за дребни ремонтни работи. Според ООН бавният процес на реконструкция се дължи на огромния обем на работата и на забавения приток на обещаната чуждестранна помощ. Подновеният разрив между "Хамас" и управлението на палестинската автономия начело с "Фатах", което трябваше да поеме контрола над граничните пунктове на Газа, също допринася за усложняването на ситуацията. Същевременно ООН не спира да призовава за вдигане на блокадата, тъй като това е единственият начин за възстановяване на разрушенията и на икономиката в Газа.

"В момента условията са същите, ако не и по-лоши. Израел и Египет държат Газа под блокада. И въпреки че има гласове в Израел, които разбират, че влошаването на икономическата ситуация в Газа само ще доведе до още насилие, това не е начинът, по който правителството вижда нещата. Докато израелските и египетските власти контролират процеса на реконструкция и идват недостатъчно пари от обещаните 5.4 млрд. долара, се опасявам, че положението на палестинците ще остане много тежко", казва пред "Капитал" Йоши Мекелберг, експерт по Близкия изток от британския аналитичен център Chatham House.

С всички тези мрачни перспективи единствено дългосрочният мир между Израел и "Хамас", докато палестинската автономия начело с "Фатах" засили ролята си в Газа, ще позволи постигането на хуманитарните и политическите цели в региона, обобщава анализ, публикуван от ECFR. Затова е необходимо враждуващите палестински фракции "Хамас" и "Фатах" да разрешат различията помежду си, като тук могат да окажат натиск външни актьори като САЩ и ЕС.

Без победители, само победени

Щом влезе в сила примирието след миналогодишния кървав конфликт в Газа, и Израел, и "Хамас" се обявиха за победители в една война, в която всички са победени. Дългоочакван доклад на ООН, състоящ се от 183 страници и публикуван в края на юни, посочва, че както Тел Авив, така и ислямистката групировка вероятно са извършили военни престъпления миналото лято. Документът посочва, че и израелците, и палестинците са били "дълбоко засегнати" от кризата, но в Газа "мащабът на опустошенията е безпрецедентен". Тел Авив нарече разследването "политически мотивирано и морално сбъркано", а "Хамас" заяви, че то приравнява "жертвата и палача".

Позицията на Израел по отношение на "Хамас" е безкомпромисна и тя личи в мнението на д-р Ели Кармон от израелския Международен институт по контратероризъм (ICT). "Те искат унищожението на Израел и говорят за примирие от 5 или 10 години, но това е само докато се подготвят да атакуват. Има специалисти по Израел, които предлагат да се преговаря с "Хамас", тъй като те са силният елемент в Газа. Но смятам, че това е стратегическа грешка. "Хамас" открито обявяват, че строят нови тунели за нападения и когато са готови, ще атакуват. Затова трябва да бъдат унищожени във военно отношение, защото не могат да бъдат разрушени като политическо движение", обяснява Кармон пред "Капитал". Той посочва, че управлението на Палестинската автономия начело с "Фатах" не контролира Газа и докато това не стане, не е възможно да се напредне в мирни преговори. "Египтяните също не искат "Хамас" да доминира Газа, защото те се борят с "Мюсюлмански братя", а това е едно и също движение. И знаят, че "Хамас" подкрепя джихадистите на Синайския полуостров. Затова Кайро поддържа Палестинската автономия и "Фатах". И само техният контрол над Газа с подкрепата на египтяните може да доведе до някакво отваряне към преговори", смята Кармон. И допълва, че първата стъпка към това е била договорена веднага след миналогодишната война с участието на Египет, а именно Палестинската автономия да поеме контрола над границите в Газа. Но това не се е случило. Затова според Кармон все още има възможност за контрабандното вкарване на строителни материали не за възстановяване на разрушеното, а за тунелите на "Хамас".

В момента обаче се наблюдава разместване на пластовете заради "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ). "Засега изглежда, че стратегията е да се остави "Хамас" да управлява Газа, защото страховете са, че джихадистки елементи от ИДИЛ ще поемат контрола над района и това се оказва по-голямата от двете злини", твърди Кармон. Но според него тази стратегия е само в краткосрочен план, тъй като отношението на "Хамас" към джихадистите е прагматично и манипулативно. "Когато те подпомагат целите им, ги оставят да изстрелват ракети и да организират нападения. Но ги атакуват, когато предизвикват контрола им над Газа", казва експертът от ICT, визирайки скорошните експлозии в Газа, насочени към автомобили на членове на "Хамас", за които се смята, че е отговорна именно ИДИЛ.

Според Йоши Мекелберг единственото решение на кризата е в диалога, и то между четиримата главни актьори - Израел, "Хамас", Египет и Палестинската автономия. "Трябва да се предотврати още един цикъл на насилие и да се подбори животът в Газа, като се създаде някаква икономическа дейност, която ще намали високите нива на бедност и безработица. Също така много важно за палестинците е правителството на помирението. Без всичко това ще останем не само в същото положение, а ситуацията вероятно ще се влоши", казва анализаторът от Chatham House.

В момента се обсъжда примирие, което би донесло на Израел пет години на спокойствие в замяна на облекчаване на блокадата. Дори се говори за пристанище, което да свърже Газа с останалия свят. Но може ли "Хамас" да убеди членовете си да подкрепят идеята? Показателен е фактът, че в същото време, в което лидерите на ислямистката групировка разговарят с Израел, нейните бойци се подготвят за друга война, като трупат ракети и прокопават нови тунели под границата, пише сп. Economist.

Докато хардлайнери са на власт и в Израел, и в Газа, ще страдат обикновените хора и от двете страни, а твърдият подход на Тел Авив и блокажът на палестинските мирни преговори само ще доведат до още по-голяма радикализация. За да има поне някакво подобие на позитивен сценарий, е необходимо не само временно примирие, а дългосрочен план за Газа и създаването на палестинска държава. Това засега не се очертава на хоризонта.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945

    Така ще е, докато Израел не върне на палестинците част от заграбените още в 1948 земи....
    Но и сега не е момента, предвид войната разпалена в региона от "Арабската пролет 2011".... така че ще минат още поне 50 години, докато в Палестина се тръгне към мир....

    Нередност?
Нов коментар