Да губиш войната

Израелският премиер Бенямин Нетаняху изглежда все по-изолиран, докато палестинската кауза набира инерция в ЕС

Нетаняху е под натиск и в Израел, и отвън
Нетаняху е под натиск и в Израел, и отвън
Нетаняху е под натиск и в Израел, и отвън    ©  reuters
Нетаняху е под натиск и в Израел, и отвън    ©  reuters

Когато в края на август, след седем седмици на военна операция в ивицата Газа, израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че е спечелил битката, той не спомена нищо за възможността да изгуби войната.

Два месеца след кървавата израелска кампания, приключила с над 2200 жертви (повечето от които цивилни палестинци), шведското правителство официално призна Палестина за държава и заяви, че има сигнали, че и други страни от ЕС ще последват примера му. И действително от британската Камара на общините и от ирландския Сенат вече се чуха призиви правителствата в Лондон и Дъблин да направят същото. Във Франция също има движение в тази посока. А новият върховен представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини обяви, че се надява по време на мандата си да види създаването на палестинска държава. Усещането е, че Европа все повече губи търпение с твърдоглавата политика на Нетаняху. Нарастващата обществена подкрепа за палестинската кауза на Стария континент също оказва влияние върху европейските правителства.

Нова динамика в стария конфликт

"Този ход идва в критично време, тъй като през изминалата година видяхме как преговорите за мир са в застой, как плановете за нови селища върху окупираната палестинска земя усложниха намирането на решение въз основа на съществуването на две държави и как насилието се върна в Газа" - така шведският външен министър Маргот Валстрьом описа причините за хода на Стокхолм. Шведските власти посочиха, че действията им имат за цел да подкрепят умерените палестинци и да направят статута им по-равнопоставен с този на израелците.

Израелската реакция беше бърза и остра. "Шведското правителство трябва да разбере, че отношенията в Близкия изток са по-сложни от самосглобяема мебел от Ikea и че въпросът трябва да бъде разглеждан с отговорност и такт", отсече външният министър Авигдор Либерман. И коментира, че това "жалко решение" ще подсили екстремистките елементи в лицето на "Хамас".  Тел Авив привика посланика си в Швеция за консултации и заяви, че действията на страната са контрапродуктивни, тъй като палестинската държава може да бъде създадена единствено чрез преговори. Само че те бяха прекъснати през април без изгледи за скорошното им съживяване. А малко след това в Газа се завъртя поредният кървав цикъл от драмата "те стрелят, ние стреляме".

"В момента всичко, което подкрепя политиката, а не агресията, е позитивно. Особено предвид това, че всеки ден от Ерусалим и Тел Авив идват лоши новини за насилие", казва пред "Капитал" Матиа Тоалдо, експерт по близкоизточния мирен процес от Европейския съвет за външна политика.

Шведското решение е част от тенденция. То бе предшествано от гласуване на 13 октомври в британския парламент на необвързваща резолюция за признаването на палестинската държава. Вотът няма да промени официалната близкоизточна политика на Лондон, който твърди, че ще признае Палестина тогава, когато това ще спомогне за мира. Но без съмнение е важен символичен жест. Гласуваното решение гласи: "Парламентът е на мнение, че правителството трябва да признае държавата Палестина успоредно с държавата Израел, за да допринесе за постигане чрез преговори на решение въз основа на съществуването на две държави."

Същевременно стана ясно, че френската управляваща Социалистическа партия също ще инициира символичен парламентарен вот през следващия месец относно това дали правителството да последва шведския пример. "Палестинската ситуация е толкова блокирана, че повечето депутати социалисти вярват, че трябва да направим нещо и съществуващите позиции трябва да се променят", твърди анонимен парламентарен източник пред Reuters.

"Подкрепата за Палестина и опозицията срещу израелската политика в петте най-големи европейски страни се увеличава. Освен шведите и британците, сега ще има гласуване във френския парламент, както и различни предложения за признаване на палестинската държава в парламентите на Испания и Италия. Така само Германия стои настрана, но дори там нещата се променят", обобщава Тоалдо.

Тези стъпки са следени отблизо и от двете засегнати страни, които се опитват да преценят готовността на европейските страни да действат по отношение на палестинската кауза. Палестинците искат създаването на държава в окупирания от Израел Западен бряг и в намиращата се под блокада Газа със столица Източен Ерусалим – земи, завзети от израелците във войната от 1967 г., въпреки че израелските войници и заселници се изтеглиха от Газа през 2005 г. Но дългогодишните усилия за решение на базата на съществуването на две държави засега са постигнали малък напредък. И палестинските власти не виждат друг изход, освен да предприемат едностранни действия.

Наскоро те заявиха, че ще представят резолюция пред Съвета за сигурност на ООН, призоваваща до ноември 2017 г. да се установят две държави, базирани на границите отпреди войната от 1967 г. Няма гаранции обаче, че гласуване изобщо ще има, а дори и да има, САЩ индикират, че ще наложат вето. Резервният план на палестинците е да подпишат Римския статут на Международния наказателен съд, за да предприемат законови действия срещу Израел. Но така и те самите могат да бъдат засегнати от предявяването на обвинения.

Бегли очертания на държава

Общото събрание на ООН де факто призна палестинската държава през 2012 г. Отделно 135 страни са направили същото, включително няколко източноевропейски държави, преди да се присъединят към ЕС, сред които и България. Но САЩ и повечето европейски страни все още трябва да решат как да действат. Брюксел подчертава, че главната му цел е независима Палестина да стои редом до независим Израел, но ще признае палестинската автономия за държава, когато е "подходящо". Белият дом пък наскоро коментира, че международното признание на Палестина би било "прибързано" и решението е в преговорите. Но връзките между дългогодишните съюзници Вашингтон и Тел Авив в момента са в точката на замръзване, а израелците смятат Барак Обама за най-малко приятелски настроения американски президент от много дълго време насам.

Последните развития в Европа показват нарастващото международно недоволство от липсата на напредък. Военната кампания в Газа през юли и август също фокусира вниманието върху израелско-палестинския конфликт, като на международна донорска конференция в Кайро бяха обещани 5.4 млрд. долара за възстановяването на Газа, която според генералния секретар на ООН Бан-Ки Мун е пострадала от "неописуеми разрушения". Предстои и разследване на ООН за действията както на Израел, така и на "Хамас" по време на седемседмичната война. Но палестинците не трябва да се заблуждават, че действията на Европа могат да заместят тези на САЩ, тъй като Старият континент продължава да играе предимно периферна роля във водения от американците мирен процес и европейските лостове спрямо Израел не са сравними с тези на Вашингтон.

Същевременно Нетаняху е под натиска не само на външни фактори, а и на вътрешни. Той се опитва да запази целостта на коалицията си, докато спекулациите за предсрочни избори се засилват. За да задоволи крайнодесните партии в правителството си, той планира още селища в Източен Ерусалим, които са незаконни според международното право и предизвикват критиките на САЩ и ЕС. А за да се хареса на ултранационалистите, премиерът не отхвърля категорично техните искания да се разрешат еврейските молитви в едно от най-светите и за евреите, и за мюсюлманите места в Ерусалим, макар да каза, че засега забраната няма да бъде премахвана. Това доведе до разгарянето на най-мащабното насилие в града от десетилетие насам, като ежедневно избухват бунтове в предимно арабските райони.

"Нетаняху е под натиск не от тези, които искат мир, а отдясно. Има хора в Израел, които смятат, че сегашните политики не дават резултат и трябва да се анексира Западният бряг. Преди дни правителството одобри закон, който разпростира израелското законодателство над израелските селища на Западния бряг. Което е крайъгълен камък за анексиране", обяснява Тоалдо. Ако това стане факт, то би убило окончателно надеждите за мирно решение на конфликта.

20 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gedk avatar :-|
    gedk
    • - 24
    • + 11

    Те евреите тая война я губят вече 65 години и все не става нали? Шведите дигнаха гири за една подводница ама пък тръгнали Палестина да признават... Смешници.

    Нередност?
  • 2
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 4
    • + 17

    До коментар [#1] от "gedk": в тупик са. дори етническият състав на държавата Израел се променя. времето не прощава на никой.

    Нередност?
  • 3
    alexi avatar :-|
    Ал Бънди
    • - 16
    • + 10

    Мир няма да има никога, защото Хамас искат да унищожат Израел, а не да го признаят за независима държава, а Израел по разбираеми причини не иска да бъде унищожен!

    Нередност?
  • 4
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 11
    • + 6

    До коментар [#3] от "Ал Бънди":

    Прав сте, пък и статията е индиректно отражение на неуспешната политика на Обама в Близкия Изток и конфликта между него на Нетаньяху. Шведите, англичаните и като цяло западна Европа открай време са на тази позиция, там особени промени не забелязвам освен това че с увеличаването на мюсюлманското население в Западна Европа и засилването ролята на Турция като икономически и политически център в Близкия Изток и важен контрагент за Европа се забелязва и паралелно изместване на вътрешната и външната политика на Запада отразяваща реалното положение: нуждата да се успокояват гласуващите 3.5-5% мюсюлмани.

    Нередност?
  • 5
    ivo21 avatar :-?
    Иво
    • - 5
    • + 10

    "Усещането е, че Европа все повече губи търпение с твърдоглавата политика на Нетаняху. Нарастващата обществена подкрепа за палестинската кауза на Стария континент също оказва влияние върху европейските правителства."

    Абсолютно вярно! Аз отдавна обръщам внимание във форума на dnevnik.bg за тези силни пропалестински настроения в Западна Европа. Европейците искат да се сложи край на този конфликт, а неговия край е възможен само, когато палестинците получат своя независима и суверенна държава.

    П.П. Free Palestine!

    Ето още малко статистика от една друга статия:

    "Според анкети на Би Би Си, осъществени от “Галъп”, между две трети и три четвърти от хората във Великобритания, Испания, Германия, Франция и Италия се отнасят негативно към политиката на Израел."

    http://e-vestnik.bg/21662/netanyahu-gubi-blagorazpolozhenieto-na-evropa-dori-na-germaniya/

    Нередност?
  • 6
    ivo21 avatar :-?
    Иво
    • - 2
    • + 6

    "Нетаняху е под натиск не от тези, които искат мир, а отдясно. Има хора в Израел, които смятат, че сегашните политики не дават резултат и трябва да се анексира Западният бряг. Преди дни правителството одобри закон, който разпростира израелското законодателство над израелските селища на Западния бряг. Което е крайъгълен камък за анексиране", обяснява Тоалдо. Ако това стане факт, то би убило окончателно надеждите за мирно решение на конфликта."

    Ако, Израел анексира Западния бряг това ще бъде истинска лудост от негова страна! Такава стъпка ще доведе до нова война.... освен това какво ще стане с 2,5 милиона палестинци живеещи в Западния бряг!? Какво ще ги правят тях евреите!? Едва ли ще им дадат израелско гражданство..... немислимо е да има и етническо прочистване на толкова много хора.

    Нередност?
  • 7
    1sion1 avatar :-|
    1Sion1
    • - 8
    • + 9

    Изключително недалновидно ще е ЕС и САЩ да загубят Израел като съюзник.Особено при ситуацията в Сирия.

    Нередност?
  • 8
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 4
    • + 14

    До коментар [#6] от "Иво":

    Именно. И причината, донякъде докосната от колегата Ал Бънди в #3 е принципиална: американските евреи, живеещи в САЩ, също са на позиция "ама нека да се разберат", тъй като фокусът им е на Холокоста и страданията. Тези живеещи в Израел искат да оцелеят и са го постигнали със строга организация и дисциплина непознати нам, бъпреки че и те са 7.2 милиона. Притокът на евреи от бившия Съветски Съюз през 1990-те и на ортодоксални евреи от Ню Йорк засили крилото на деснитен партии и концепцията за възстановяване на Израел в библейските му граници.
    Обърнете внимание на атаката на двамата палестинци с ножове и убийствата пред мола преди няколко дни, или тунелите за атака на израелки граждани под Газа, или на обстерлите, и се поставете в тяхната ситуация. На нас ни е лесно отдалеч, но на тях никак не им е леко. Да не мислите че страните финансиращи паленстинските въоръжени фракции за "борба с терориста Израел" ще спрат да ги финансират и след създаването на държавата Палестина непризнаваща правото на съществуване на Израел? ного се съмнявам.

    Нередност?
  • 9
    ivo21 avatar :-?
    Иво
    • - 1
    • + 9

    До коментар [#3] от "Ал Бънди":

    Хамас не представляват всички палестинци. В Израел също има крайни и радикални партии и движения, които искат да изгонят всички палестинци от Западния бряг и Газа... НО, и в Израел и в Палестинските територии има наистина много хора, които осъзнават, че двудържавното решение е единственото възможно и затова го подкрепят, ето едно скорошно допитване сред палестинците:

    http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=738029

    Нередност?
  • 10
    ivo21 avatar :-?
    Иво
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#8] от "daskal1":

    Виж, екстремисти винаги ще има и от двете страни на конфликта, но решение може да се намери само чрез разбирателство, преговори и компромиси между умерените сили от палестинска и евреиска страна.

    Нередност?
Нов коментар