Левият Джереми Корбин е фаворит за лидер на британските лейбъристи

Той симпатизира на Карл Маркс и обещава завръщане на партията към социалистическите й корени

Корбин се харесва на партийните активисти и на поддръжниците на профсъюзите
Корбин се харесва на партийните активисти и на поддръжниците на профсъюзите
Корбин се харесва на партийните активисти и на поддръжниците на профсъюзите    ©  Reuters
Корбин се харесва на партийните активисти и на поддръжниците на профсъюзите    ©  Reuters
Резултатите от вота, започнал миналия петък, ще бъдат обявени на 12 септември.

Тези дни лагерът на опозиционните британски лейбъристи ври и кипи, тъй като те избират заместник на лидера си Ед Милибанд. Според социологическите проучвания гласуването ще бъде спечелено от Джереми Корбин, който симпатизира на идеите на Карл Маркс и обещава радикално завръщане на партията към социалистическите й корени, пише Reuters.

Вотът започна миналия петък, когато бяха разпратени бюлетините, които трябва да бъдат върнати по пощата или онлайн до 10 септември. Резултатите ще бъдат обявени на 12 септември. Право да гласуват имат всички партийни членове, регистрираните поддръжници и причислените членове на профсъюзи.

Победителят във вота ще трябва да проведе кампания във връзка с планирания британски референдум за членството в ЕС и вероятно ще бъде основният опонент на консерваторите на премиера Дейвид Камерън на изборите през 2020 г.

Център или ляво

След една от най-тежките изборни загуби за лейбъристите на вота през май и последвалата оставка на Милибанд за поста му сега се борят четирима претенденти. От една страна, са тези, които твърдят, че лейбъристите трябва да се приближат към фундаменталните си принципи, вкоренени в социализма и профсъюзите от началото на ХХ век. От друга, онези, които настояват, че партията може да спечели следващите избори само ако отстоява центристките позиции, донесли й най-големите изборни успехи.

Според бившия лейбъристки лидер и премиер Тони Блеър партията е изправена пред "унищожение", ако избере Корбин, чиито "политики са от миналото". Най-близкият до Блеър кандидат – депутатът Лиз Кендъл, също предупреди за ефектите от евентуалната победа на Корбин. "Не искам да виждам как лейбъристите подават оставка пред британците като сериозна управленска партия", казва Кендъл пред ВВС.

Но лейбъристите, изглежда, ще отхвърлят блеъристката центристка политика, която иска по-близки връзки с бизнеса, докато същевременно увеличава разходите за здравеопазване, образование и социални помощи. Кендъл изостава на четвърто място, след като не успя да популяризира визията си за една лейбъристка партия, спазваща фискалната дисциплина. Другите двама претенденти – бившите министри Анди Бърнам и Ивет Купър, поддържат по-традиционна лявоцентристка позиция.

Купър и Кендъл вече заявиха, че няма да участват в евентуалния кабинет в сянка на Корбин, посочвайки, че политиката му не заслужава доверие. За разлика от тях Бърнам и Корбин твърдят, че с удоволствие ще работят заедно.

Задава ли се "корбиномика"

В. Guardian подкрепи кандидатурата на Купър, а в. Daily Mirror – тази на Бърнам. Но призивите на Корбин за ренационализация на британските железници и на енергийния сектор, за повече правителствени разходи, за увеличаване на данъците за бизнеса и богатите и за позволяване на централната банка да печата пари, които да бъдат инвестирани в обществените услуги, се харесват на партийните активисти и на поддръжниците на профсъюзите. Това повишава популярността на 66-годишния депутат и на неговата "корбиномика".

Корбин се харесва на разочарованите гласоподаватели с обещания за радикална алтернатива на центристките политики. "Ще бъда изумен, ако той не бъде лейбъристки лидер", посочва Питър Келнър, президент на социологическата агенция YouGov, според която левият кандидат печели поддръжката на 53% от регистрираните гласоподаватели.

Изгледите за победа на Корбин предизвикаха предупрежденията, че партията може да повтори грешките си от 80-те години на миналия век, когато вътрешен ляв бунт раздели лейбъристите на две и доведе до унизителна изборна загуба през 1983 г.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    philipotel avatar :-|
    Durruti
    • - 1
    • + 7

    В доста извратени времена живеем, след като е новина, че ляв кандидат оглавява партия, която се предполага да е лява. Далеч по-лежерно се прие от медии и анализатори, когато Тачър нарече Блеър най-доброто си наследство...

    Нередност?
  • 2
    tulsa avatar :-|
    тулса
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#1] от "Durruti":

    А бе старото куче Блеър се безпокои,че ще загубят изборите катастрофално с Корбин...Мисля,че и за него не е толкова важен цвета на котката,а дали лови мишки.:)

    Нередност?
  • 3
    majorman avatar :-|
    majorman
    • - 4
    • + 2

    Задава ли се "корбиномика"
    -----------------------------

    "Корбиномиката" звучи като утопията на Варуфакис. Шест месеца ОХІ и хвърляне на пари на вятъра, после обаче кредиторите ги "факис".

    Нередност?
  • 4
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#3] от "majorman":

    В кайна сметка Варуфакис изигра ролята си на "лош полицай" и надигра скептиците и Гърция биде финансирана.
    Но нека се върнем на Корбин. В момента атаката срещу него е чрез свързването му с Диаб Абу Джаджа, мюсюлманският активист оправдаващ убийството на британски военни. "Блоомберг" го сравнява със парадокса "Бърни Сандерс-Президент" и обобществяване на средствата са производство, позиция която Тони Блеър отхвърли през 1994. Главният проблем обаче е с предложенията му за "количествено облекчаване за хората, не за банките" , а именно че "количественото облекчаване" е икономически инструмент за кризи, а не за една нормално функционираща икономика като британската в момента. Милибанд поддържа ЛИз Кендъл, така че ще има интересни моменти.

    Нередност?
Нов коментар