ЕС ще подкрепи солидарно Франция в борбата срещу ИДИЛ

Париж задейства неизползвана клауза за обща отбрана

Министрите на външните работи и на отбраната на 28-те страни членки подкрепиха искането на Франция за военна помощ.
Министрите на външните работи и на отбраната на 28-те страни членки подкрепиха искането на Франция за военна помощ.
Министрите на външните работи и на отбраната на 28-те страни членки подкрепиха искането на Франция за военна помощ.    ©  STRINGER/BELGIUM
Министрите на външните работи и на отбраната на 28-те страни членки подкрепиха искането на Франция за военна помощ.    ©  STRINGER/BELGIUM

Страните от ЕС се съгласиха във вторник да окажат военна помощ на Франция в борбата й срещу самопровъзгласената "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ), която пое отговорност за атентите в Париж от 13 ноември. Единодушното решение на 28-те военни министри е резултат от неизползвана досега клауза в Лисабонския договор. Тя задължава всички страни членки да окажат "помощ и подкрепа с всички налични средства", в случай че някоя от страните е обект на "въоръжена агресия".

Ден по-рано френският президент Франсоа Оланд поиска солидарен отговор на терора в реч пред френските депутати. Оланд посочи, че Франция е "в състояние на война" и че в отговор страната "ще унищожи" ИДИЛ.

Каква помощ може да се окаже

ЕС "изразява най-гореща подкрепа и готовност" да окаже всяка поискана помощ, посочи във вторник върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини след Европейския съвет в Брюксел. На него френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан уведоми 27-те си колеги за досегашните и планираните военни действия на Франция срещу ИДИЛ.

На обща пресконференция с министър Дриан Могерини обяви, че няколко държави "вече са предложили помощта си или чрез материална подкрепа, или чрез готовност за подкрепа на други фронтове", с което да освободят капацитет за действия на френските военни в Сирия и Ирак. Италианката добави, че Париж ще "влезе в двустранен контакт с всяка отделна страна членка през следващите дни, за да посочи от каква помощ точно се нуждае".

Льо Дриан подчерта, че Франция е получила "единодушна подкрепа", което ще позволи на Париж да си издейства всяка необходима двустранна помощ от останалите еврочленки. "Това е преди всичко политически акт", каза той.

Европейските партньори на Франция, сред които и България, могат да изберат да помогнат на Франция, като изпратят хора в нейните операции в Сахел и Централноафриканската република. Това ще позволи на Париж да пренасочи военния си капацитет на други места, обяснява дипломат от ЕС пред Politico.eu.

Български експерти коментираха пред "Капитал", че с действията си Франция се опитва да задълбочи европейската отбранителна политика, която за момента е повече пожелателна, отколкото действителна.

Бърза подкрепа

Една от причините Франция да задейства разпоредбите на чл. 42, ал. 7 от Лисабонския договор е, че той може да бъде приложен бързо. Задействането му "не изисква решение от Европейския съвет или друг орган, така че няма нужда от повече формалности", каза още Могерини. Преди началото на срещата във вторник военните министри на ЕС вече обсъждаха събирането и споделянето на разузнавателна информация като първи етап за помощта към Франция, допълва Politico.eu.

"Не мисля, че става дума за участие с войски, защото Франция е силна страна, която разполага с възможности в това отношение", каза пред изданието чешкият военен министър Мартин Стропницки.

Якоб Вестберг, преподавател по отбранителна политика и стратегия в National Defence College в Стокхолм, посочи пред шведската телеграфна агенция, че естеството на този член от Лисабонския договор е такова, че Швеция, а и всяка от останалите еврочленки, ще има известна гъвкавост в избора си с какво да допринесе за военните операции на Франция.

Въпреки това "тази разпоредба е пределно ясна и казва, че страните трябва да допринесат с всички налични средства. Сега Оланд залага на това и ще бъде интересно да се види как ще отговорят другите страни", допълва Вестберг.

Разпоредбата на член 42.7 от Лисабонския договор гласи, че "ако една страна членка е обект на въоръжена агресия на собствената си територия, другите страни членки са длъжни да й помогнат с всички налични средства в съответствие с член 51 от Устава на ООН". В случая това означава, че ЕС може да предприеме военна операция срещу ИДИЛ без мандат от Съвета за сигурност на ООН. В същото време Франция възнамерява да свика извънредна среща на органа, който да гласува резолюция. Така Париж ще си осигури подкрепа и от ключов играч като Русия.

Париж увеличава бюджетния дефицит

Франция ще наруши правилата за бюджетна дисциплина на Европейския съюз заради затягането на мерките за сигурност след атентатите на 13 ноември, заяви премиерът Манюел Валс. Дефицитът ще бъде "повишен по необходимост", след като страната промени бюджетните си планове. Още 10 хил. полицаи и жандармеристи ще бъдат наети и екипировката им също ще бъде подобрена, обясни още Валс пред радио France Inter. "Европейската комисия трябва да разбере, че борбата срещу бойците на "Ислямска държава" засяга Франция, но също така засяга и Европа", заяви премиерът. Според критериите на Брюксел страните от ЕС трябва да имат бюджетен дефицит под 3% от БВП и публичен дълг, по-нисък от 60% от БВП. Бюджетният дефицит на Франция в момента е 3.9% от БВП, а дългът ѝ е бил 96% в края на 2014 г.

Подготвят се специални мерки срещу французи, върнали се от Сирия или Ирак

Френското правителство замисля законови промени, по силата на които на френските граждани, върнали се от Сирия или Ирак, да се налагат драконовски условия на наблюдение като домашен арест, заяви снощи пред AFP правителствен източник. Правителството иска французите, замесени в джихадистки организации в Сирия или Ирак, да бъдат подложени на процедура за издаване на "входна виза", ако желаят да се върнат на френска земя, добави източникът. Той подчерта, че създаването на подобен механизъм ще изисква промени в конституцията. По официални данни 571 френски граждани са отишли в Ирак и Сирия, 245 са се върнали и 141 са убити там.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chichi01 avatar :-@
    Чичи (Ice Man's fan)
    • + 1

    До сега къде спахте, феодални чичковци?
    Смъртта на руснаците от Египетският самолет и на французите от Петък 13-ти, заедно с художниците на Шарли Ебдо, обезглавените заложници от Джон страхливия-Джихадиста ще лежат на съвестта ви!
    Не приемът на бежанци, а нерешителният ви кръжец насърчава изродите от ИДИЛ и подобни да дерибействат на наша територия! За какво ви е санкция на безсмисленият съвет за сигурност на овехтялата ООН? Нападната е Франция! Има Лисабонски договор подплатен с фактът, че е нападната и НАТО-вска държава! Който нападне една - напада всички! Какво още чакате? Да ви взривят Айфеловата кула или да направят минаре от Биг Бен? Развързвайте кучетата и атака!

    Нередност?
  • 2
    juliano95 avatar :-|
    Julian Mall

    Добре е че има такава точка в лисабонския договор, може и на нас да ни потрябва ако мирните ни югоизточни съседи решат да повторят Севернокипърския вариант на територията ни.

    Нередност?
Нов коментар