🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След терора в Париж - най-важното от деня

Факти и анализи за това накъде ще поемат Франция, Европа и светът след последното нападение на ИДИЛ

В дните след терористичните атаки на ИДИЛ в Париж ще следим реакциите на държави, политици и организации, както и идеите, които може да променят посоката, в която вървят Франция, Европа и светът в момента. Всеки следобед ще намирате подобно обобщение на www.capital.bg.

Какво научихме днес:

- С две жертви и седем арестувани завърши полицейската операция в северното парижко предградие Сен Дени. Една от жертвите е жена, която се е взривила с прикрепени към тялото си експлозиви. Втората жертва е мъж, убит от полицейска граната. Властите не разкриват дали сред арестуваните е белгиецът Абделхамид Абаауд, смятан за организатор на атентатите от 13 ноември. Операцията започна около 4,20 ч сутринта местно време. Тя бе част от общонационалните полицейски рейдове по издирването на Абаауд.

- Всички жертви на парижките атаки, за които отговорност пое ИДИЛ, са идентифицирани, съобщи френското правителство.

- Във вторник вечер бе прекратено провеждането на приятелски мач между отборите на Германия и Холандия, на който трябвало да присъства германският канцлер Ангела Меркел, заради съмнения за готвен терористичен акт.

- 84% от анкетираните във френско проучване са готови да приемат ограничаване на свободите в името на сигурността, пише в. Le Figaro.

- Политиката за прием на бежанци във Франция няма да се промени. Това е заяви френският президент Франсоа Оланд по време на среща между вътрешния министър Бернар Казньов и префектите на страната, съобщи Le Monde. До края на 2016 г. Франция трябва да осигури подслон за 30 хил. сирийски бежанци.

- Франция, Русия и САЩ се фокусират от разговорите за сътрудничество към далеч по-трудната сфера на действията, докато коалицията срещу "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ), за която призова френският президент Франсоа Оланд, започва да се оформя, пише Wall Street Journal. Американският държавен глава Барак Обама заяви в сряда, че, ако Москва префокусира стратегията си в Сирия към ИДИЛ, САЩ ще приветстват сътрудничество с нея за засилване на военната кампания.

Анализите, които препоръчваме:

Парадоксът Ислямска държава - Тя е едновременно протодържава и международна терористична мрежа. Колкото повече бомбардираме територията ѝ, толкова повече ще расте подкрепата за мрежата ѝ. И тъй като тероризмът от хилядолетия е оръжие на по-слабия срещу по-силния, по-силното ни оръжие срещу ИДИЛ е да оставим онези, които са отишли на "петзвезден джихад", но са се върнали отвратени от корупцията и зверствата, да разкажат историите си.

И анализът на Чатъм хаус как не ударите по ИДИЛ, а работата с хората в региона ще помогне за победата над терора. ИДИЛ, парадоксално, дават на маргинализираните групи надежда и стабилност в един регион, където тези неща се откриват трудно, и затова е важно да се работи в тази посока.

Фактите за атаките в Париж

- Седем нападатели в три групи атакуват ключови места в Париж в петък вечер.

- Едната е опитала да извърши самоубийствени атентати на стадион "Стад дьо Франс" по време на приятелския футболен мач Франция - Германия, където присъстваше и президентът Франсоа Оланд. Двамата нападатели са спрени със стрелба, единият се е самовзривил и е убил един минувач.

- Втора група е нахлула в зала "Батаклан" и е открила безразборна стрелба по време на концерт на американската група Eagles of Death Metal. Единият е бил ликвидиран от полицейски специален отряд, другите двама са се самовзривили. Тук са и най-много от жертвите - поне 89.

- Третата група е пристигнала с лека кола на една от улиците в 11-и район и е започнала да стреля наред по посетители на заведения.

- Според прокуратурата на Париж загиналите са 129 души, а ранените - над 350, много от които все още в критично състояние.

- Отговорност за атаките пое организацията "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ).

- Хора от поне 16 държави, освен Франция, са пострадали от атаките. Сред загиналите в едно от заведенията е 37-годишният Себастиан Проази с българско и френско гражданство. Втори мъж с българско и френско гражданство - музикантът Даниел Чаморо, е прострелян в крака по време на концерта в зала "Батаклан", 

- Използваният експлозив е ТАТР (триацетон трипероксид), известен още като "Майката на Сатаната". Предпочитан е напоследък от терористи, защото се създава лесно от подръчни материали, трудно се засича от полицейски кучета и с други обичайни методи.

- Разследването досега показва, че атаката е планирана и организирана в Белгия. Трима от терористите са живяли там. Някои са с белгийско, други - с френско гражданство.

- В цяла Франция е обявено извънредно положение, затегнат е граничният контрол, отменени са до четвъртък всички спортни събития и големи събирания на открито.

- Френски изтребители нанесоха въздушни удари по бастиона на "Ислямска държава" в сирийския град Ракка в неделя.

- Засега НАТО не е получило искане за прилагане на чл. 5 от Северноатлантическия договор, който гласи "атаката срещу един е атака срещу всички".