След терора в Париж - най-важното от деня

Факти и анализи за това накъде ще поемат Франция, Европа и светът след последното нападение на ИДИЛ

Френски запалянковци използваха приятелския футболен мач на националния им отбор с Англия на лондонския стадион Уембли, за да благодарят на света за съпричастието. Преди мача треньорът на французите Дидие Дешан обяви на играчите си, че всеки е свободен да реши дали да участва в мача.
Френски запалянковци използваха приятелския футболен мач на националния им отбор с Англия на лондонския стадион Уембли, за да благодарят на света за съпричастието. Преди мача треньорът на французите Дидие Дешан обяви на играчите си, че всеки е свободен да реши дали да участва в мача.
Френски запалянковци използваха приятелския футболен мач на националния им отбор с Англия на лондонския стадион Уембли, за да благодарят на света за съпричастието. Преди мача треньорът на французите Дидие Дешан обяви на играчите си, че всеки е свободен да реши дали да участва в мача.    ©  Peter Nicholls
Френски запалянковци използваха приятелския футболен мач на националния им отбор с Англия на лондонския стадион Уембли, за да благодарят на света за съпричастието. Преди мача треньорът на французите Дидие Дешан обяви на играчите си, че всеки е свободен да реши дали да участва в мача.    ©  Peter Nicholls

В дните след терористичните атаки на ИДИЛ в Париж ще следим реакциите на държави, политици и организации, както и идеите, които може да променят посоката, в която вървят Франция, Европа и светът в момента. Всеки следобед ще намирате подобно обобщение на www.capital.bg.

Какво научихме днес:

- ЕС ще подкрепя войната на Франция с ИДИЛ. По време на европейски съвет по външни отношения и въпроси на сигурността френският военен министър се позова на неизползван досега член в Лисабонския договор, изискващ солидарен отговор на всички страни членки в случай, че някоя от тях стане "жертва на военна агресия". Жан-Ив льо Бриан посочи, че "Франция не може сама да изнесе тежестта на борбата на всички фронтове". Ден по-рано френският президент Франсоа Оланд посочи пред парламента в Париж, че страната е в състояние на война. По силата на член 42.7 от Лисабонския договор Франция следва да получи от всяка от останалите 27 страни членки "цялата налична помощ". Предстои в близките дни Франция да посочи на всяка страна поотделно какво очаква от нея.

- Френският президент Франсоа Оланд ще пътува последователно до Вашингтон и Москва на 24 и 25 ноември съответно. Там ще разговаря с Барак Обама и Владимир Путин съответно. С това Париж се стреми да изгради широка коалиция в Съвета за сигурност на ООН, от който да получи резолюция за бъдещи военни действия срещу ИДИЛ.

- Руският президент Владимир Путин нареди на руските военни кораби в Източното Средиземноморие да съгласуват бойните си действия в Сирия с "френските ни съюзници". Междувременно Москва призна официално, че причина за падането на пътническия самолет над Синай, при което загинаха 224 души, е причинено от бомба на борда. Египет арестува двама служители от летището в Шарм ел-Шейх по подозрение за участие в терористичния акт от 31 октомври.

- Заради очакваните бойни действия срещу ИДИЛ в Сирия и Ирак Франция няма да може да изпълни маастрихтския критерий за бюджетен дефицит под 3% от БВП на страната, обяви премиерът Манюел Валс. Европейската комисия отвърна, че предвид на обстоятелствата няма да санкционира страната.

- Германската полиция арестува седем души в западния град Алсдорф, близо до границата на страната с Холандия и Белгия, във връзка с атентатите в Париж.

- Европейските власти продължават да издирват родения в Белгия Салех Абделслам, смятан за осмия участник в атентатите. Междувременно френските власти идентифицираха гласа на ислямиста, който в аудиозапис обявява, че нападенията са извършени от ИДИЛ, съобщи AFP. Агенцията се позовава на неназован източник от разследването. Според него става дума за 35-годишния Фабиен Клен, за когото се смята, че понастоящем е в Сирия.

Анализите, които препоръчваме:

Истината излиза наяве. Как САЩ помогнаха за възхода на ИДИЛ в Сирия и Ирак

Терористичната група няма как да бъде победена от онези западни страни, които помогнаха за появяването й, пише в блога на Guardian Сюмъс Милн. "Това не означава естествено, че САЩ са създали ИДИЛ, въпреки че някои от съюзниците им от Персийския залив определено имат роля в това, както преди година вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън призна. Но в Ирак например нямаше Ал Кайда преди САЩ и Великобритания да нападнат страната. А САЩ определено използваха ИДИЛ срещу други сили в региона като част от по-мащабно усилие да запазят там контрола на Запада."

 
Фактите за атаките в Париж

- Седем нападатели в три групи атакуват ключови места в Париж в петък вечер.

- Едната е опитала да извърши самоубийствени атентати на стадион "Стад дьо Франс" по време на приятелския футболен мач Франция - Германия, където присъстваше и президентът Франсоа Оланд. Двамата нападатели са спрени със стрелба, единият се е самовзривил и е убил един минувач.

- Втора група е нахлула в зала "Батаклан" и е открила безразборна стрелба по време на концерт на американската група Eagles of Death Metal. Единият е бил ликвидиран от полицейски специален отряд, другите двама са се самовзривили. Тук са и най-много от жертвите - поне 89.

- Третата група е пристигнала с лека кола на една от улиците в 11-и район и е започнала да стреля наред по посетители на заведения.

- Според прокуратурата на Париж загиналите са 129 души, а ранените - над 350, много от които все още в критично състояние.

- Отговорност за атаките пое организацията "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ).

- Хора от поне 16 държави, освен Франция, са пострадали от атаките. Сред загиналите в едно от заведенията е 37-годишният Себастиан Проази с българско и френско гражданство. Втори мъж с българско и френско гражданство - музикантът Даниел Чаморо, е прострелян в крака по време на концерта в зала "Батаклан", 

- Използваният експлозив е ТАТР (триацетон трипероксид), известен още като "Майката на Сатаната". Предпочитан е напоследък от терористи, защото се създава лесно от подръчни материали, трудно се засича от полицейски кучета и с други обичайни методи.

- Разследването досега показва, че атаката е планирана и организирана в Белгия. Трима от терористите са живяли там. Някои са с белгийско, други - с френско гражданство.

- Идентифицирани са трима от терористите, които са се самовзривили по време на атаките. Един от тях е имал двама братя - единият беше арестуван и впоследствие освободен в Белгия, другият се издирва.

- В цяла Франция е обявено извънредно положение, затегнат е граничният контрол, отменени са до четвъртък всички спортни събития и големи събирания на открито.

- Френски изтребители нанесоха въздушни удари по бастиона на "Ислямска държава" в сирийския град Ракка в неделя.

- Засега НАТО не е получило искане за прилагане на чл. 5 от Северноатлантическия договор, който гласи "атаката срещу един е атака срещу всички".
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-?
    D-r D
    • - 1
    • + 4

    Поклон пред жертвите на тероризма.

    Не мога да си отговоря защо, когато на гаровия площад в Анкара през октомври при атентат загинаха повече от 100 турски граждани, когато в небето над Египет преди 20 дни изгоряха във взривения самолет 227 руснаци, светът не написа: Аз съм турчин/руснак?

    Нередност?
Нов коментар