ЕС ще ревизира шенгенските правила

Предложението е на Франция и ще бъде представено в петък на извънредна среща на 28-те министри на вътрешните работи

Парижките атентати ускориха планираните промени в шенгенския договор.
Парижките атентати ускориха планираните промени в шенгенския договор.
Парижките атентати ускориха планираните промени в шенгенския договор.    ©  ERIC GAILLARD
Парижките атентати ускориха планираните промени в шенгенския договор.    ©  ERIC GAILLARD

Европейският съюз (ЕС) ще преразгледа по искане на Франция правилата си за влизане и излизане в Шенгенската безвизова зона, съобщи Reuters. Предложението на Франция, с чернова от което агенцията се е запознала, ще бъде представено в петък на извънредна среща на 28-те министри на вътрешните работи. То отразява недоволството на Париж от бавния темп на реформи в Шенген. След нападението над редакцията на Charlie Hebdo през януари европейските лидери се договориха, че паспортите на всички пътуващи в ЕС ще бъдат редовно проверявани в Шенгенската информационна система (ШИС) за престъпления. Досега обаче европейските лидери не откликваха на френските призиви за промяна в правилата на 26-членната Шенгенска зона. Сега Франция иска "ревизиране" на правилата.

По-лесна забрана за пътуване

"Планираме да ревизираме ШИС, за да улесним въвеждането на забрана за пътуване", потвърди в сряда европейският комисар по въпросите на миграцията и вътрешната сигурност Димитрис Аврамопулос, цитиран от в. Wall Street Journal.

Една от промените предвижда занапред всяка страна да се задължи да споделя с всички останали данните на всяко лице, на което е отказала влизане в територията си, както и данните на всеки издирван на нейна територия. Франция настоява за това, след като стана ясно колко е лесно някои от издирваните за тероризъм на нейна територия да пътуват в Шенген, без да бъдат засечени или спрени от съответните власти.

Затова "е важно, особено предвид въпросите по сигурността, които изникнаха отново след атаките в Париж, да приемем ефективни, сигурни и неотложни мерки за по-добър контрол на външните ни граници", се казва в черновата на френското предложение.

За да се осъществи тази промяна, страните членки трябва да ползват ШИС в пълния му капацитет", допълва Аврамопулос. "Те трябва да ползват общите индикатори за риск за чужди бойци. Трябва също да ползват ШИС по отношение на депортации, репатрации или отказ за влизане от трети страни", допълва еврокомисарят. Това означава ускоряване в промените на ШИС, които бяха предвидени за 2016 г.

ШИС започна да функционира през 2013 г. Тя съдържа информация за лицата, на които е отказан достъп до Шенген, заповеди за арест и екстрадиране от 26-те членки на Шенген плюс България, Великобритания и Румъния, изчезнали лица или ползващи фалшиви документи за самоличност. Базата се използва също за регистриране на фалшиви банкноти, откраднати или загубени документи за самоличност, коли, микробуси, плавателни съдове и оръжия. До нея имат достъп полицията, митническите и имиграционните власти, съдебната система и системата за регистрация на моторни превозни средства.

Страните не използват пълния капацитет на Шенгенската информационна система

Въпреки това властите на отделните страни не използват пълния капацитет на системата отчасти заради нежеланието на местни разузнавателни служби да споделят с десетки други страни информация, за която не знаят от кого ще бъде използвана, допълва Wall Street Journal, като се позовава на анонимен източник от Брюксел.

Освен промяна в ползването на ШИС Франция ще поиска ускореното приемане на обща за ЕС база с данни за пътуващите със самолети. Това искане от години среща отпор от Европейския парламент с мотива за накърняване на личните данни. Париж ще поиска също по-строг контрол над собствениците на огнестрелно оръжие.

Някои от френските предложения отиват по-далеч от обсъжданите до момента в съюза мерки. Така е например със събирането на данни за пътуващите със самолети в рамките на ЕС, както и за онези, които летят от съюза до трети страни.

Освен това Франция иска система за маркиране и следене на всякакви оръжия, включително и сигнални пистолети, по-строг контрол върху онлайн продажбите на оръжия и забрана за споделяне в интернет на планове за изработка на оръжия с триизмерни принтери. Париж настоява също за засилване на сътрудничеството със страните от Западните Балкани, откъдето смята, че идват много от нелегалните оръжия в ЕС.