🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какъв ще е икономическият ефект от бежанците

По оценки на МВФ през 2016 г. публичните разходи в ЕС заради бежанците ще се увеличат с 0.19% от БВП

Политиката на отворени врати на Германия към бежанците започна да се променя. През миналата седмица 44 депутати изпратиха писмо до Ангела Меркел, в което се опасяват, че "страната скоро ще бъде завладяна", пише в последния си брой сп. Economist. През 2015 г. в Германия пристигнаха 1.1 млн. души, търсещи убежище. А други може би вече са на път: по данни на различни хуманитарни организации 8 млн. души в Сирия са принудително разселени в страната, а други 4 млн. са избягали в съседни държави. Проблемите

Чисто човешката страна на проблема изисква от богатите страни да приемат бежанците, без значение как това ще се отрази на икономиката им. Един от страховете е, че имигрантите ще подбият пазара на труда и ще се стигне до намаляване на минималната заплата. Другият е, че ще се окажат сериозен проблем за социалните системи на държавите.

Най-големият риск е за нискоквалифицираните работници и вече пристигналите имигранти, тъй като най-лесно могат да бъдат заместени от новодошлите. И въпреки това последиците за бюджета на приемащата страна са спорни. Скорошно проучване на университета в Оксфорд и  Bank of England показва, че увеличаването на дела на имигрантите с 10% в нископлатени професии като чистачите например намалява заплатата само с 2%.

Това дори може да има положителен ефект. Изследване за бежанците в Дания за периода 1991 г. - 2008 г. установява, че те са изместили зле образованите местни жители от нископлатените позиции. Вместо да разчитат на социални помощи обаче, останалите без работа са се ориентирали към позиции, които не разчитат толкова много на физическия труд, в някои случаи дори срещу по-високо заплащане.

Трудни оценки

Оценките за финансовото измерение на бежанската криза са трудни. По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) приносът на имигрантите към брутния вътрешен продукт на държавите членки е около 0.35% в периода 2007 - 2009 г. Но досегашният опит с мигрантите може да не е приложим, когато се изчисляват ефектите от настоящата криза. В миналото имигрантите бяха финансово бреме за Германия отчасти защото много от тях бяха пенсионери, което автоматично означаваше натиск върху социалната система. Но сега повечето от търсещите убежище са млади и току-що влизат на трудовия пазар.

Освен това има разлика между бежанци и други законни имигранти. Нов доклад на Международния валутен фонд (МВФ) стига до извода, че вероятността имигранти от Афганистан, Еритрея, Иран, Ирак, Сомалия, Сирия и страни от бивша Югославия, които са се установили в ЕС преди по-малко от 6 години, да разчитат на социални помощи като основен източник на доходи е 17% по-голяма спрямо търсещите убежище от други страни. Освен това шансовете на мигрантите от посочените по-горе страни да бъдат наети са с 15% по-малки. Колкото повече време са прекарали бежанците в ЕС, толкова повече тази разлика намалява, но въпреки това пропастта остава дори и за онези, които са влезли в Европа преди повече от 20 години.

Всичко това означава, че трябва да мине време, преди мигрантите да започнат да връщат в данъци повече от това, което получават от държавата като помощ. Проучване за бежанците в Австралия открива, че 15-20 години след като са пристигнали, те продължават да плащат данъци, които са по-малки от социалните помощи.

Квалификацията

Разбира се, ситуацията в Европа може да е различна. Няма точни данни какъв е образователният ценз на новопристигащите, но има индикации, че са относително квалифицирани. Но като се има предвид, че повечето европейски държави разпределят приходите от богатите към бедните, това означава, че докато мигрантите са с по-малки доходи от средните за дадена нация, те ще продължават да получават помощи.

По оценки на МВФ през 2016 г. публичните разходи в ЕС заради бежанците ще се увеличат с 0.19% от БВП, като за Германия прогнозата е 0.35%. Това ще увеличи дълговете на страните и поради високата безработица сред имигрантите ще нараснат и общите нива на незаетост. Щом бъдат интегрирани, се очаква бежанците да заработват 0.1% от БВП за ЕС като цяло и 0.3% за Германия. Очаква се и имигрантската вълна да помогне поне малко за намаляването на разходите на държавата за пенсии, тъй като повечето от новопристигащите са млади хора.

Изданието отбелязва, че всички тези изчисления не са окончателни и много зависи от това още колко души, желаещи убежище, ще пристигнат в ЕС тази година, колко бързо ще бъдат обработени техните молби и за колко време ще успеят да си намерят работа. Националните правителства могат да облекчат негативните финансови ефекти, като ускорят всички тези стъпки.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    selfmade avatar :-P
    selfmade
    • - 24
    • + 11

    Съжалявам, но цялата тази писменост по-горе не чини като анализ. Един от "стълбовете" на исляма забранява наемен труд. Толерират се търговията и занаятите.

    Нередност?
  • 2
    pamela avatar :-|
    pamela
    • - 2
    • + 20

    Чисто човешката страна на проблема изисква от богатите страни да приемат бежанците, без значение как това ще се отрази на икономиката им.
    ==============================================
    Да, бе! Работиш за да си осигуриш приличен стандарт, пенсионираш се на 67-68 години, а правителството решава да пусне имигранти, повечето от които без право на статут да ядат изработеното от тебе.
    Мит е, че мигрантите ще се юрнат масово да работят. Най-малкото жените им ще си стоят вкъщи и ще раждат по няколко деца, което също ще натовари социалната система.
    А колкото до лекарите и инженерите, видя се че процентът им не е толкова голям. Преобладават необразованите, нецивилизовани и агресивни индивиди.

    Нередност?
  • 3
    wanderer avatar :-?
    wanderer
    • + 3

    "Най-големият риск е за нискоквалифицираните работници и вече пристигналите имигранти, тъй като най-лесно могат да бъдат заместени от новодошлите"

    И в колко банки управителните съвети са заменени с "евтина работна ръка"?
    И да, самите имгранти за какви се броят? Ако не се високо квалифицирани, то са избрани от Аллах.

    Нередност?
  • 4
    netolerast avatar :-|
    netolerast
    • - 1
    • + 16

    Задължително трябва да има детенце на снимката, иначе не може :)

    Нередност?
  • 5
    rapidfire avatar :-|
    gigabyte
    • - 1
    • + 12

    Самите немци го казаха - сред сирийските бежанци има много голям процент араби от Мароко, Либия и района. Отиват в Турция, изкарват един бърз курс по сирийския диалект на арабския и после се промъкват към гостоприемна Германия. Основно занимание - грабежи и обири. За инженери, лекари и ракетни специалисти не стана дума. Може и да има, кой знае?!

    Нередност?
  • 6
    bestbuy avatar :-?
    За да останат ХОРА в България.
    • - 2
    • + 6

    Не спират напъните да ни вменят , колко полезни са емигрантите за развитието на "неразвита Европа".. Те като дойдат - и за нещастните жители на Европа потича мед и масло.

    Всички щастливи - пари в изобилие и др. подобни врели некипели..

    Въпроса е само един - "Кой има интерес от слаба икономически и мморално Европа?"

    Нередност?
Нов коментар