🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германия: Централна Европа и България да не затварят границата с Гърция

Лидерите от Вишеградската група се събират в понеделник, за да предложат мерки на София и Скопие за справяне с бежанците

Германският канцлер Ангела Меркел опитва да сглоби коалиция от държави, готови да приемат в бъдеще още имигранти, за да убеди Турция, че Европа се отнася сериозно към ангажиментите си да разтовари Анкара от имигрантския натиск
Германският канцлер Ангела Меркел опитва да сглоби коалиция от държави, готови да приемат в бъдеще още имигранти, за да убеди Турция, че Европа се отнася сериозно към ангажиментите си да разтовари Анкара от имигрантския натиск
Германският канцлер Ангела Меркел опитва да сглоби коалиция от държави, готови да приемат в бъдеще още имигранти, за да убеди Турция, че Европа се отнася сериозно към ангажиментите си да разтовари Анкара от имигрантския натиск    ©  Reuters
Германският канцлер Ангела Меркел опитва да сглоби коалиция от държави, готови да приемат в бъдеще още имигранти, за да убеди Турция, че Европа се отнася сериозно към ангажиментите си да разтовари Анкара от имигрантския натиск    ©  Reuters
"Подобни мерки трябва да бъдат договаряни заедно, а не да се предприемат едностранно срещу някоя от страните членки."

Част от писмото на вицеканцлера Зигмар Габриел и външния министър Франк-Валтер Щайнмайер до правителствата на Вишеградската група

Германия протестира срещу плановете на страни от Централна Европа да помогнат на Македония и България да затворят за мигранти границата си Гърция. Това е т.нар. Балкански път към Западна Европа, по който през миналата година за броени месеци минаха стотици хиляди хора. 

Важна срещаНовината беше съобщена от Reuters в навечерието на срещата в понеделник в Прага на лидерите на четирите държави от Вишеградската група (Полша, Чехия, Унгария и Словакия), Македония и България. На нея се очаква централноевропейските страни, членки на Шенгенското споразумение, да предложат на двете балкански държави помощ под различна помощ, включително с изпращане на части на граничната полиция и армията, заявиха дипломати в петък. Ако Турция не овладее трафикантите на хора и потока от мигранти, тръгващи от нейна територия, на практика това би довело до превръщането на Гърция в огромен лагер за незаконно влезли от Близкия изток, Азия и Африка.
Агенцията цитира писмо на двамата най-влиятелни социалдемократи в коалиционното правителство в Берлин - вицеканцлера, министър на икономиката и лидер на социалдемократическата партия Зигмар Габриел и външния министър Франк-Валтер Щайнмайер. То е разпратено до правителствата в Прага, Будапеща, Варшава и Братислава, както и до лидерите на европейската левица. "Подобни мерки трябва да бъдат договаряни заедно, а не да се предприемат едностранно срещу някоя от страните членки", се казва в текста.  Словашкият премиер Роберт Фицо коментира: "Искаме споразумение между страните от Вишеградската група, което показва, че ако Гърция не си върши работата, а тя и в момента не се справя, има повече смисъл да се инвестират пари в защита на границите между Гърция, Македония, България и други държави."Той потвърди, че "получихме демарш, в който се казва как така смеем Вишеградската група, България и Македония да обсъждаме защитата на външните граници на ЕС. Германия е изпратила протест за тази среща чрез нашия зам.-министър на външните работи, в който се заявява, че трябва да търсим други начини". Чешкото правителство, което е инициатор и домакин на срещата в понеделник, опитва да намали напрежението, като казва, че Вишеградската група подкрепя сътрудничеството с Турция и ангажирането на НАТО с патрули в Егейско море и е готова да увеличи помощта си за Гърция, както и за Македония и България.
"Поради това смятаме, че помощта за Македония е естествена част от европейското решение на миграционната криза", обясни Томаш Проуза, държавен секретар по европейските въпроси. Спешни мерки за Атина В ЕС обаче и така очакват затягане на границите на гръцките съседи на Балканите, допълва Reuters. В петък ЕС формално предупреди Атина, че има три месеца да овладее положението, и изпрати 50 препоръки как да стане това. Но понеже реализирането им, включително в толкова кратък срок изглежда невъзможно, най-вероятно през май страната ще се окаже със замразено членство в Шенген и възстановяване на паспортния и граничния контрол за пристигащите от нейните пристанища и летища. Това не дава отговор на проблема със сухопътните граници и затова се търси общо решение по балканския път с предложения за помощ и сътрудничество. Една от основните причини са притесненията, че по трасето към Западна Европа в някои от най-бедните страни на континента ще се окажат блокирани хиляди сирийци, иракчани, афганистанци, пакистанци.
Също в петък австрийският външен министър Себастиан Курц каза в Скопие, че Македония трябва да се подготви "напълно да спре" потока от имигранти през южната си граница с Гърция, за което ще получи помощ и персонал от Виена. Причината е, че Виена предупреди за същата мярка по своите граници в рамките на следващите няколко месеца. "Най-вероятно до няколко месеца ще достигнем максимума от имигранти, които можем да приемем, така че Австрия ще трябва да започне да ги спира на границата си. Македония трябва да е готова също да ги спре на границите си", заяви Курц. Намеренията на Германия Дори традиционен съюзник на Берлин като Франция обяви в събота, че няма да приеме повече от 30 хил. от общо 160 хил. бежанци, за чието разместване из Европа се договориха в края на миналата година лидерите на ЕС. На Мюхненската конференция по сигурността премиерът Манюел Валс каза, че приветства готовността на Германия да приеме още бежанци, но добави: "Няма да приемем повече. Никога не сме казвали "Елате във Франция". Това става в навечерието и на насрочената за четвъртък среща в Брюксел на лидерите на ЕС, посветена на овладяването на мигрантската криза, споразумението с Турция и механизмите миналогодишната вълна да не се повтори след броени седмици.
Канцлерът Ангела Меркел опитва да сглоби коалиция от държави, готови да приемат в бъдеще още имигранти, за да убеди Турция, че Европа се отнася сериозно към ангажиментите си да разтовари Анкара от имигрантския натиск. Преди срещата на върха на ЕС ще има разговори в Брюксел с турския премиер Ахмет Давутоглу. Но Меркел има проблеми по този въпрос в собствената си коалиция и правителство и сама не вярва, че на срещата в четвъртък ще постигне пробив, пише германското списание "Шпигел".  Преди да седнат заедно 28-те лидери, се очаква в австрийското представителство към ЕС в Брюксел да има среща на 13 държави, сред които Австрия, Холандия, Швеция и Люксембург, които да обсъдят създаването на т.нар. коалиция на желаещите да помогнат на Германия за плановете ѝ за по-трайно решение на имигрантския проблем.

Вътрешният министър Томас де Мезиер губи търпение и настоява за бързо намаляване на имигрантския поток. В края на януари той каза, че "времето изтича", а съветници на Меркел обясняват, че посланието му е едно - ако споразумението с Турция не проработи, германската граница ще трябва да бъде затворена.

Социалдемократът Зеехофер засега подкрепя канцлера, но най-вероятно ще изчака провинциалните избори в Германия на 13 март, за да реши дали да атакува миграционната политика на Меркел пред Конституционния съд. "Шпигел" обаче разяснява, че заради процедурни срокове Зеехофер може да бъде принуден да направи този ход не по-късно от 4 март.

Ако не го направи дотогава, лидерът на социалдемократите рискува атаки не само от крайната ксенофобска десница, но и от хора в собствената си партия. Зам.-председателят на парламентарната група на ГСДП Аксел Шефер заяви в Бундестага: "Трябва да затворим балканския път. Който в Европа иска да запази отворените граници, трябва да е способен и да ги затваря."

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    just avatar :-|
    just
    • - 1
    • + 24

    И защо да не затваряме границите си? За да слугуваме на Гърците за да може да продължават държавната си политика на каналджии та да не останат престъпниците в Гърция а да се оттърват от тях и да ги хвърлят на съседите си и на другите в ЕС.
    Германия като си ги иска да си ги товари на самолети в Турция и да си ги взема. Единственото правилно решение е затваряне на границите за нашествениците.

    Нередност?
  • 2
    napukist avatar :-|
    Филанкишията
    • - 1
    • + 23

    Германия очевидно е в ступор заради ситуацията с мигрантите. Заради недалновидните и безотговорни действия на бабичката се оплетоха като пиле в калчища за това какво искат и какво не (държавата, не гражданите). Хем мигрантите били добре дошли, хем ходят с 3 милиарда евро да молят Ердо да не ги пропуска. Хем се репчат на гърците, че не си охранявали границата (което, разбира се, последните няма как да постигнат със собствени сили), хем гълчат останалите че предприемат мерки да охраняват техните си. Както се казва damned if you do, damned if you don't.
    Ако в скоро време не се ориентират КАКВО искат и КАК ще го постигнат, ще алиенират и Франция и Австрия след Източна Европа, ще подтикнат англичаните да напуснат и като цяло ще прецакат непоправимо ЕС. Първата стъпка би трябвало да бъде бабичката да се разкара.

    Нередност?
  • 3
    napukist avatar :-|
    Филанкишията
    • - 2
    • + 17

    Наблюдавам, че много колеги смятат, че Гърция заслужава да бъде наказана за действията си по време на кризата.
    Може би гърците е трябвало надлежно да регистрират един милион мангалоида, запътили се към Германия и впоследствие да бере гаалето на онези от тях, които не са се класирали при швабския кастинг? Гърция не е многолюдна държава, не е и твърде богата. Ако ние бяхме на тяхно място, какви действия бихте искали да видите от нашата държава? Дай боже да продължим да си задаваме този въпрос в условно наклонение.
    Не обичам твърде гърците, но със сигурност не искам да видя хубавата им държавица затрита от напаст, за която те нямат почти никаква вина.

    Нередност?
  • 4
    pupil24 avatar :-|
    pupil24
    • - 3
    • + 15

    [quote#3:"Филанкишията"]Наблюдавам, че много колеги смятат, че Гърция заслужава да бъде наказана за действията си по време на кризата. [/quote]
    разбирам, че е трудно да пазят бреговата си линия, но защо ги превозват до континенталната част, защо?! Защо не ги оставят по островите - необитаемите - това би намалило потока според мен. Гърция не трябваше да се превръща в трафикант, а да направи всичко, което е по силите й и да поиска помощ от останалите европейски държави, не да предава горещия картоф на другарчето!

    Нередност?
  • 5
    jordani avatar :-|
    jordani
    • - 4
    • + 12

    До коментар [#4] от "pupil24":

    Ако ги изолират на островите, там ще заприлича на гето без закони. Всички хелзинкси и т.н. организации ще заклеймят гърците, че са жестоки (каквито те са си и без друго).
    Ако Гърция иска финансова помощ от ЕС, то от всяко евро само 10 цента ще стигнат до бежанците, останалите ще ги откраднат. Това Европа го знае, Гърция го знае също. Правили са го, правят го и сега.
    В случая Гърция не предава горещият картоф на другарчето Македония, а го пуска по пътя към другарчето Германия.

    Жизофренията и лицемерието на германската политическа класа не за първи път играят лоша шега на Европа. В предишната такава ситуация Гърция беше главен участник, при национализацията на техните дългове.

    Нередност?
  • 7
    dmitip avatar :-|
    dmitip
    • + 9

    До коментар [#4] от "pupil24":

    Защото са задължени. Най-малкото да разгледат молбата за убежище.

    Нередност?
  • 8
    gunyogunev2 avatar :-|
    gunyogunev2
    • - 2
    • + 6

    До коментар [#4] от "pupil24":

    И аз зададох този въпрос с безлюдните острови преди 2-3 месеца. С 3те милиарда, самите германци могат да построят бежански лагари от контейнери по безлюдните острови. Има немалко луди германци, които ще отидат като доброволци там. Бас ловя, че като видят това, бежанците ще спрат след 1 месец да идват.
    Да, ама като го казах, бях оплют с незнам колко си минуси. Сега май на тия с минусите почват да им увират тиквичоците.

    Нередност?
  • 9
    ddemi avatar :-|
    ddemi
    • + 5

    Германия да построи в Турция фабрика за издаване на 1-2 милиона имигрантски визи годишно, валидни само на нейна територия. После да прибере имигрантите на военни самолети и така да прекъсне трафика на хора. Трафикантите ще се върнат към трафика на дрога, с активното съдействие на имигрантите.

    Нередност?
  • 10
    knb avatar :-|
    Кнб
    • + 2

    Емигрантите ще минат така или иначе. Но ако границата не се затвори, ще има проблеми, защото като влезат през България

    Нередност?
Нов коментар