🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Credit Suisse: Инвеститорският интерес към Русия се съживява

Световната банка обаче предупреждава за забавяне на възстановяването на руската икономика

Анна Ваананен управлява фонда от 60 млн. долара на Credit Suisse в руски акции
Анна Ваананен управлява фонда от 60 млн. долара на Credit Suisse в руски акции
Анна Ваананен управлява фонда от 60 млн. долара на Credit Suisse в руски акции    ©  MAXIM SHEMETOV
Анна Ваананен управлява фонда от 60 млн. долара на Credit Suisse в руски акции    ©  MAXIM SHEMETOV

Инвеститорите започват отново да гледат към Русия, след като преди две години заради геополитическото напрежение намалиха силно експозициите си към страната. Това смята мениджърът на портфолиото с руски акции на швейцарската банка Credit Suisse Анна Ваананен, цитиран от Reuters. Все още няма голям прилив на чужди капитали, но възстановяването на руските борси в последните месеци, когато и петролът, и рублата поскъпнаха, насърчава интереса на инвеститорите, казва Анна Ваананен пред агенцията.

"Същите хора, които виждам за пръв път от две години насам, се интересуват за последните данни около руския пазар", казва тя.

Перспективни сектори

Сред най-важните активи в нейното портфолио, което възлиза на 60 млн. долара, са акциите на най-голямата банка в страната Sberbank, веригите за търговия на дребно "Магнит" и X5, петролния гигант "Лукойл", най-голямата онлайн търсачка Yandex и големия телеком MTS. Доходността на фонда е 7.4% за първото тримесечие, макар да е спаднала с 9.9 процентни пункта за последните три години. Подобно на други развиващи се пазари, руските акции бележат подобрение след силно колебливо начало на годината. Доларовият индекс RTS на Московската фондова борса се покачи с 45% в сравнение с рекордно ниските нива от януари. Това се дължи основно на по-високите цени на суровия петрол и укрепването на рублата. Индексът MICEX, който е в рубли, се покачи с 18% в сравнение с януари.

Докато наложените икономическите санкции от Запада над Русия и слабата местна икономика държаха инвеститорите далеч от страната в последните две години, цената на петрола, която е основната износна стока за Москва, се стабилизира в последните няколко седмици. В същото време някои западни инвеститори изразиха надежда санкциите да бъдат смекчени в идните месеци.

Ваананен очаква, че руската икономика ще стигне дъното през второто тримесечие на годината и след това ще започне постепенно да се възстановява, най-вече заради отслабващата инфлация, намаляващите лихви и подобряването на потребителското доверие. Въпреки икономическите проблеми държавата продължава да насочва пари в области, които могат да съживят потреблението. По този начин създава възможности за дребни инвеститори, отбелязва тя. Според нея това означава добри перспективи за акции на компании, свързани с потреблението.

"Ако погледнем бюджетните разходи, виждаме в тях в действителност възможности, защото голяма част от тях отиват за пенсии, държавния сектор, заплати и... военните, където също има много заплати... а тези пари отиват пряко в потребление", обяснява тя.

Фонд мениджърът очаква ускоряване на консолидацията в сектори като продажба на дребно на хранителни стоки, IT, интернет, транспорт и жилищно строителство, защото в тях много компании ще придобият пазарен дял от по-слабите си конкуренти, които пострадаха по-силно от липсата на капитал в последните две години.

Акциите на частните компании износители, най-вече в металите и рудодобива, които не плащат високи данъци, също може да се окажат привлекателни за по-малките инвеститори, прогнозира Ваананен. Тя вижда също възможност държавните износители като "Башнефт" и "Алроса" да увеличат дивидентите си в някакъв момент, за да подкрепят регионите, където се намират основните им активи.

Тя е по-предпазлива по отношение на петролния и газовия бранш, които са основен източник за държавния бюджет, тъй като 30% от приходите на компаниите в тях отиват за плащане на данъци. Това ограничава перспективата пред малките инвеститори за по-големи дивиденти, допълва тя.

"Ето защо мисля, че човек трябва да бъде твърде реалистичен по отношение на енергийния бранш. Понякога това са по-скоро тактически, отколкото фундаментални инвестиции за миноритарните акционери", смята мениджърът.

Не всички са оптимисти

Не всички споделят оптимизма на Credit Suisse. Световната банка публикува в петък редовния си доклад за руската икономика, който предупреждава за забавяне на възстановяването. "Страната продължава да се приспособява към неблагоприятната външна среда на ниски петролни цени и международни санкции", се казва в него. "През 2015 г. последствията от този двоен шок доведоха до свиване на БВП на страната с 3.7%.

По-опасно е свиването на реалните приходи на домакинствата. Само през 2015 г. хората под прага на бедността са се увеличили с 3.1 млн., като са стигнали общо 19.2 млн. души в 143 млн. население на страна. Световната банка очаква тази тенденция на обедняване да продължи и да се задълбочи през настоящата година.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kihano avatar :-|
    kihano
    • - 6
    • + 2

    За Русия е по-добре инвеститорският интерес да не се съживява. Няма страна просперирала с чужди инвестиции.

    Нередност?
  • 2
    efw42682532 avatar :-|
    efw42682532
    • + 1

    Русия ще продължава да затъва,защото политиката на Путин е недъгава!Да имаш нереформирана и слаба икономика, която разчита в най голяма степен на продажбите на горива и да се конфронтираш със запада е самоубийство!Путин и неговата слаба държава Русия се самоубиват!

    Нередност?
Нов коментар