🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Да отмениш правото

Амнистията за замесените в скандала с подслушванията вкара Македония в нов и опасен етап на политическата криза

Македония отново избухна    ©  Reuters

Хаштагът #НемаПравдаНемаМир казва всичко - ние ще продължаваме да протестираме, докато вие не спрете да се гаврите с нормалността. Това е посланието на хилядите, излезли по улиците на Скопие. Там ги изкара шокът от решението на президента Георге Иванов да амнистира всички 56 политици, замесени в мащабния скандал с подслушвания, разтърсващ страната вече повече от година. "Така на практика Иванов обяви, че Македония е държавата на безнаказаността," обобщава пред "Капитал" Никола Димитров, бивш македонски посланик в САЩ и Холандия и настоящ почетен сътрудник на The Hague Institute for Global Justice.

Ако има нещо положително в цялата история, то е, че всички маски са свалени. Бившият премиер Никола Груевски вече не може да си играе на честни избори през юни, след които да потули всички скандални разкрития и тихомълком да стегне отново авторитарната си хватка. А за ЕС ще е трудно да продължава да си затваря очите за безобразията с извинението, че крепи стабилността в една страна, озовала се на фронтовата линия на бежанската криза.

Амнистия по никое време

Официалният мотив на Иванов (издигнат от управляващата ВМРО-ДПМНЕ на Груевски) е, че с амнистията ще се сложи "край на тази агония", която обслужва външни интереси и "изправя македонци срещу македонци". Помирена и пречистена, страната ще отиде на демократични избори на 5 юни и най-после ще бъде способна да продължи напред, обясни президентът.

Всъщност ефектът от изявлението му миналия вторник беше точно обратният - вместо успокоение то отключи нов и опасен етап на кризата. Улиците на Скопие бяха залети от гневни демонстранти, като в сряда вечер се стигна до сблъсъци с полицията, след като канцелария на Иванов в центъра на столицата беше щурмувана, прозорците й бяха изпочупени, а част от мебелировката й беше извадена и запалена. На следващия ден срещу протестиращите бяха използвани водни оръдия и сълзотворен газ.

Обявяването на амнистията идва точно след като специалната прокуратура, създадена заради избухването на скандала с подслушванията, стартира няколко разследвания срещу бивши министри и високопоставени фигури от властта. Записите на телефонни разговори, които лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев започна да оповестява, пакетирани като "бомби" миналия февруари, очертаха механизма на режима на Груевски. От незаконно прихванатите обаждания изплуваха пороците на десетгодишното му управление - изборни измами, пленено правосъдие, подчинен бизнес, медии на каишка и дори прикриване на убийство от полицаи.

Наложи се ЕС да влезе в ролята на посредник, за да се стигне до споразумението от Пържино, което урежда прехода към нови избори и разследването на разкритията. Прокурорите вече са повдигнали обвинения за изборни измами, измъчване на политически опоненти и нерегламентирано унищожаване на използваната за подслушванията техника. Сред уличените са бившият вътрешен министър Гордана Янкулоска и братовчедът на премиера и бивш шеф на тайните служби Сашо Миялков. Сега с един замах Иванов прекратява тези и всякакви бъдещи разследвания.

"Това е срам за правовата държава в Македония и директно подкопаване на всички усилия да се укрепи демокрацията. Решението на президента унищожава споразумението от Пържино и прави специалната прокуратура, която е негов продукт, напълно непотребна. Всъщност то защитава политическата престъпност, корупцията и злоупотребата с власт в Македония. Резултатът е ескалация на политическата криза до степен, в която сигурността на държавата е поставена под въпрос", казва пред "Капитал" Дане Талески, преподавател в Центъра за изследвания на Югоизточна Европа към Университета в Грац.

Според него в сегашните условия е немислимо да има нови избори, тъй като те ще бъдат тотален хаос и покана за още насилие. "Когато опозицията бойкотираше парламента, имахме институционална криза. С обявяването на записите кризата стана политическа. А това сега вече е морална криза", смята Талески.

Режимът отвръща на удара

Обяснението на Никола Димитров за случващото се в момента е, че "старата система отвръща на удара" и кликата около Груевски се опитва да се спаси от политическа и наказателна отговорност. Амнистията е само последната стъпка от нещо, което изглежда като систематичен план за подкопаване на опитите за промяна. Преди нея дойдоха оспорването на закона за създаване на специализираната прокуратура, публичните атаки срещу работещите в нея, бойкотът от други институции, отказващи да й съдействат, и спорното решение на Конституционния съд да даде на президента правото да амнистира обвинени в изборни престъпления.

"В Македония в момента от едната страна са гражданите, които искат справедливост, демокрация и върховенство на закона. От другата е един режим, който иска безнаказаност", казва Никола Димитров. "За Груевски и неговата империя бързите избори са шанс да се спасят. Ако имаха бутон, на който пише "колективна амнезия", щяха да го натискат хиляди пъти на ден, за да забравят хората какво се случи миналата година. Само че когато всичко е толкова прогнило, върху него не може да се изгради нищо стабилно и здравословно. Първо трябва да се почисти. Македония не може да се придвижи напред, ако не направим това", смята бившият посланик.

Според Дане Талески пред Македония има два сценария, като "единият е конструктивен, а другият - радикален". Добрият вариант е изходът да бъде политически. Това означава партиите и гражданските организации да седнат на една маса и с помощ - или ако е нужно натиск - от ЕС и САЩ да се разберат прокуратурата и съдът да бъдат оставени да си вършат работата, а изборите да се отложат до изпълняването на две условия. Едното е прочистване на избирателните списъци, за да се гарантира, че вотът няма да бъде фалшифициран. Второто е нормализиране на медийната среда, което да осигури истинска политическа конкуренция. В класациите за медийна свобода Македония продължава да бъде между Таджикистан и Мали. И както посочва Никола Димитров, "докато не разбием медийната стена, изградена от Груевски с пари на данъкоплатците, не можем да имаме поле за избори."

"Ако това не се случи, отиваме към радикалния сценарий - нови протести, още сблъсъци и ескалация на насилието. Хората в Македония са гневни. Този гняв няма скоро да отшуми. И ако се тръгне по радикалния път, може да стане много лошо", предупреждава Дане Талески.

Хубавата страна на ситуацията е, че с безпардонния ход на президента нещата отидоха твърде далече и вероятността за прибързани избори през юни, които опозицията така или иначе беше обявила, че ще бойкотира, вече е минимална. Освен това ЕС не може да продължава да се преструва, че не вижда какво се случва. "Идеята, че сега имаме нужда от стабилно и решително правителство в Македония, за да ни помогне да се справим с бежанската криза и да брани външната граница на ЕС, се връща като бумеранг. Македония е стигнала точката, когато не може да бъде стабилна, ако няма демокрация и върховенство на закона. Мръсотията е толкова голяма, че гражданите не могат просто да забравят и всичко да бъде заметено под килима", казва Никола Димитров. В отчаянието си пред мигрантския наплив ЕС вече направи грешката да си затваря очите какво прави Реджеп Ердоган в Турция. Все още има време да не я повтори с Македония.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qvb21311044 avatar :-?
    Алф
    • - 1
    • + 3

    Тези са по-добри и от нас

    Нередност?
  • 2
    sliceoflife avatar :-(
    SliceOfLife
    • - 1
    • + 2

    За съжаление май излиза, че всички са по-добри от нас... Да не се чудим скоро кога ще минем македонците само...

    Нередност?
  • 3
    yzg05494190 avatar :-|
    yzg05494190
    • - 1

    До коментар [#1] от "Алф":
    Тези и ние сме едни и същи!

    Нередност?
  • 4
    onion_jack avatar :-|
    onion_jack
    • + 1

    "Македония е стигнала точката, когато не може да бъде СТАБИЛНА, ако няма демокрация и върховенство на закона. "

    И македонците и Бойко милеят за стабилност. Но както е казал Франклин: "Който е готов да жертва свободата си за стабилност, не заслужава нито свобода, нито стабилност!" (цитирам по памет)

    Нередност?
Нов коментар