🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

На Западния фронт нещо ново

Руските военни маневри в Беларус и Калининград следващата седмица може да пренаредят стратегическия пъзел в Източна Европа

"Запад 2017" може да бъде използвано като претекст за предно разполагане на руски сили. По време на предишното подобно учение през 2013 г. Русия изпраща шест пъти повече военнослужещи от предварително заявеното.
"Запад 2017" може да бъде използвано като претекст за предно разполагане на руски сили. По време на предишното подобно учение през 2013 г. Русия изпраща шест пъти повече военнослужещи от предварително заявеното.
"Запад 2017" може да бъде използвано като претекст за предно разполагане на руски сили. По време на предишното подобно учение през 2013 г. Русия изпраща шест пъти повече военнослужещи от предварително заявеното.    ©  Reuters
"Запад 2017" може да бъде използвано като претекст за предно разполагане на руски сили. По време на предишното подобно учение през 2013 г. Русия изпраща шест пъти повече военнослужещи от предварително заявеното.    ©  Reuters

След по-малко от седмица все по-шумното дрънкане на оръжия в Европа, което някои военни анализатори наричат "Студена война 2.0", ще се повиши с още една октава. На 14 септември руският президент Владимир Путин и беларуският му колега Александър Лукашенко официално ще дадат старт на мащабното едноседмично оперативно-стратегическо учение "Запад 2017", което се случва веднъж на всеки четири години. То ще се проведе на територията на шест военни полигона в Беларус и руския прибалтийски анклав Калининград. Но по-големият въпрос, който тревожи хората в съседните държави, е дали руските сили не идват, за да се разположат перманентно от другата страна на границата им в готовност за светкавична инвазия по заповед на Кремъл.

Въпреки че според официалния руски анонс в учението ще участват 12 700 военнослужещи и 680 единици бойна техника, западните анализатори очакват то да е най-голямото от разпадането на СССР и да включва между 60 хил. и 100 хил. души. По време на предишното му издание през 2013 г. Русия отново обявява сходна бройка, но в крайна сметка изпраща около шест пъти повече бойци, така че и сега предварителният анонс е подложен на съмнение. В учението ще има доста символични елементи: например в него ще се включи и възстановената през 2014 г. Първа гвардейска танкова бригада, която през Втората световна война участва в превземането на Берлин и окупирането на Германия, а през 1968 г. - в потушаването на бунтовете в Чехословакия. Според независимо разследване на руския вестник "Новая газета" руското министерство на отбраната е ангажирало за нуждите на "Запад" 4162 товарни вагона, което според полските специалисти по сигурността полк. Томаш Ковалик и Доминик Янковски означава транспортиране на поне 30 хил. военнослужещи, без да се броят вече базираните в Беларус, Калининград и тези, които ще се придвижат по въздух, като например Псковската десантна бригада.

Основният административен трик, който Москва използва в такива случаи, е разбиване на учението на по-малки мероприятия. Така никое от тях не надминава бройката 13 хил. души, заложена във Виенския документ и чието превишаване налага присъствие на наблюдатели от 56 държави. Интересен детайл е, че не Москва, а беларуският президент Лукашенко кани наблюдатели от седем държави: Украйна, Полша, Латвия, Литва, Естония, Швеция и Норвегия, както и от Организацията за сигурност и сътрудничество е Европа (ОССЕ).

Формално погледнато, съседните държави имат основание да са изнервени. "Светкавични учения", макар и с по-малки размери, предхождаха двете мащабни военни операции на Русия в последните години. През 2008 г. маневрите "Кавказ 08" са прелюдия към кратката война с Грузия, а петото поредно светкавично учение с участие на около 50 хил. руски бойци осигури логистично анексирането на Крим в началото на 2014 г. По време на "Запад" от 2009 г. пък по неофициална информация руските въоръжени сили дори са тренирали нанасяне на ядрен удар по Варшава. Така че следващата седмица маневрите ще бъдат следени с особено внимание и тревога от всички натовски страни, с които Беларус граничи, а именно Полша, Латвия, Литва и Естония.

Отговорът на отговора на Крим

Всъщност учението е недвусмисленият отговор на Москва във връзка с предното разполагане на натовски батальонни бойни групи в същите тези Полша, Латвия, Литва и Естония. Въпросните бойни части с численост около 1000 души всяка бяха символичен акт на солидарност от страна на алианса след руската анексия на Крим в началото на 2014 г. и разпалването на сепаратисткия конфликт в Източна Украйна. На практика обаче въпросните подсилени батальони са крайно недостатъчни за потенциална офанзивна операция на НАТО срещу Русия, но евентуална атака срещу тях автоматично ще активира клаузата за колективна защита на западните съюзници. Така присъствието им има силно възпиращ ефект, тъй като Москва едва ли би рискувала подобна ескалация. За сметка на това обаче обитателите на Кремъл сега може да решат да приложат реципрочни мерки, разполагайки свои войски в Беларус - със или дори без съгласието на президента Лукашенко.

Руско-беларуските маневри се провеждат по-малко от два месеца след натовското учение Saber Guardian 2017, което пък е най-голямото подобно мероприятие на алианса в Европа. Въпреки това обаче пактът не смята да променя плановете си или степента на бойната си готовност заради руско-беларуските маневри. "НАТО ще следи отблизо учението "Запад 17", но не планираме нищо мащабно по същото време. Нашите учения са планирани много по-рано и нямат връзка с руските", коментира официален представител на алианса. Следващото голямо мероприятие на НАТО - Trident Javelin 17, е насрочено чак за средата на ноември. Според генералния секретар Йенс Столтенберг Русия трябва изпълни своите задължения във връзка с укрепването на доверието във военната сфера и по линия на ОССЕ. "Всички нации имат право да организират учения на своите въоръжени сили, но имат и ангажименти към прозрачността", коментира той по време на посещението си в Полша.

Най-лошият сценарий

Не всички обаче са дипломатични като Столтенберг. Според командващия сухопътните сили на САЩ в Европа ген. Бен Ходжис например Русия може да планира да използва учението "Запад 2017", за да транспортира оръжие и екипировка в Беларус, за да ги остави там постоянно. "Хората се притесняват, че в случая става дума за "троянски кон". Руснаците казват: просто правим учение, и след това изведнъж местят всичките тези хора и военни способности другаде", коментира американският военачалник. Самият Ходжис е автор на идеята за предварително предно разполагане на американска и натовска бойна техника в застрашените държави, за да се осигури по-бързо развръщане на сили в случай на военна криза. В случая с руското учение основното притеснение на НАТО е, че може да се стигне до предно разполагане на мобилни ракетни установки, разузнавателни дронове и сили за специални операции. "Голямото притеснение е, че те няма да си тръгнат. И това не е параноя", коментира и ген. Тони Томас, ръководител на щатското командване по специалните операции, на конференция в Аспен, Колорадо.

В политически план основното подозрение е, че учението "Запад 2017" може да бъде използвано като претекст за разполагане на руски сили в региона, които да гарантират лоялността на местния диктатор Лукашенко и да го предпазят от всякакви мисли за евентуално сближаване със Запада. А също така и да разубедят всички опозиционно мислещи хора, които могат да се изкушат да тръгнат по стъпките на украинския Майдан. Според руския зам.-министър на външните работи Григори Карасин подобни хипотези са несъстоятелни. "Всичко това са изкуствено раздухвани палячовщини по повод рутинното учение "Запад". Те трябва да оправдаят засилването на активността на НАТО по протежението на руската територия", коментира той по повод изказването на ген. Ходжис.

Има и мнения, че настоящото учение няма да последва нищо драматично и то просто ще бъде елемент от пропагандната война на Кремъл. Според Клеър Джайлс, специалист по евразийските въпроси на Chatham House, "в момента Русия смесва агресивен език, предназначен да сплаши Запада, с друго, манипулативно послание: че онези, които се страхуват от руската заплаха, са "истерични", "живеещи в миналия век" и копнеещи за времето на студена война". Така в контекста на разнообразните драматични спекулации в западните медии по повод "Запад 2017" накрая властите в Москва ще могат да възкликнат: "Нали ви казахме."

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vesko_dechev avatar :-|
    Веселин Дечев
    • - 18
    • + 10

    " Русия може да планира да използва учението "Запад 2017", за да транспортира оръжие и екипировка в Беларус, за да ги остави там постоянно."

    И кво?
    Не може ли? Незаконно ли е нещо?

    Нередност?
  • 2
    vesko_dechev avatar :-|
    Веселин Дечев
    • - 16
    • + 11

    " местния диктатор Лукашенко"

    Когато президента Лукашенко се опълчи нещо на Русия преди няколко месеца беше забравено, че е "последния диктатор в Европа".
    Сега пак стана неудобен и пак "диктатор"?

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 23
    • + 12

    До коментар [#1] от "Веселин Дечев":


    [quote#1:"Веселин Дечев"]Незаконно ли е нещо?[/quote]

    Е че как! Когато НАТО цяло лято дрънка оръжие из Прибалтика, Румъния, България, че даже и в нечленуващите Грузия и Украйна - това е защита от руската агресия. А когато наесен Русия направи същото, това е предхождащата ги руска агресия.

    Причинно-следствената връзка се губи, ама тези текстове не се за хора, които могат да мислят...

    Нередност?
  • 4
    smotlixx avatar :-|
    smotlixx
    • - 1
    • + 4

    Сърбия ще участва ли?

    Нередност?
  • 5
    nkp33315911 avatar :-|
    alabam4eto
    • - 12
    • + 9

    Когато НАТО прави учения това е учение, когато Русия прави планирано обучение(прави се на всеки 4 години) това е акт на враждебност .... нека да мерим с една и съща тежест

    Нередност?
  • 6
    xur40357069 avatar :-|
    Men
    • - 8
    • + 7

    Всяка държава е със суверенна територия, където може да си прави каквито иска челни стойки и то още повече, когато това отговаря на международните спогодби. Тази статия изразява страхове и предположения, които обаче, дори да станат факт, са напълно законни.

    Нередност?
  • 7
    vladimirovich avatar :-|
    vladimirovich
    • - 6
    • + 4

    Съгласен съм с горните коментари. Манипулацията вече е толкова безумна, но насаждането на страх и агресия винаги работи.

    Нередност?
  • 8
    ttrafopostt avatar :-|
    трафоПОСТ
    • - 5
    • + 7

    До коментар [#5] от "alabam4eto":

    Да, заплаха е защото Русия е нападнала вече всичките си съседи. Отхапала е територии от тях и се държи като Германия през 30те.

    Нередност?
  • 9
    bai_toz avatar :-|
    Без коз
    • - 4
    • + 4

    До коментар [#8] от "трафоПОСТ":
    Общо взето си прав. Ама и малко пропагандно послъгваш.
    "Отхапала е територии от тях и се държи като Германия през 30те."
    Кое "парче е отхапа" от Батлийските държави"? А, от Казахстан,Монголия,Беларус?

    Нередност?
  • 10
    mordorbg avatar :-?
    mordorbg
    • - 4
    • + 4

    "Бен Ходжис например Русия може да планира да използва учението "Запад 2017", за да транспортира оръжие и екипировка в Беларус, за да ги остави там постоянно"

    Ако й е нужно, Русия просто може да транспортира оръжие и екипировка в Беларус - защо й е да организира цяло учение?! От кого и за какво да се крие?

    Джорналистчето освен, че дословно е превел статийката от някой треторазряден западен "вестник", не е намерил за нужно да анализира или обори тоталната липса на логика в нея.

    50 години бълвахме източна пропаганда, сега станахме подлизурко-глашатаи на братята х'американци...тъжна история.

    Нередност?
Нов коментар