🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борбата на Каталуния продължава

Краткосрочната стратегия на Мадрид е да блокира референдума за независимост на Каталуния, но дългосрочно трябва да намери решение за недоволството на региона

Каталуния скандира: "Ще гласуваме!"
Каталуния скандира: "Ще гласуваме!"
Каталуния скандира: "Ще гласуваме!"    ©  Reuters
Каталуния скандира: "Ще гласуваме!"    ©  Reuters
Очакванията са за бъдещи разговори за конституционна реформа, чрез която да се потърси по-доброто място на автономната област в рамките на Испания.
Каталунците биха приветствали сделка, която им дава по-ясни правомощия, позволява им да задържат повече от парите си и признава чувството им за нация.

"Може да има места в неделя – площади и улици, на които да се установят пунктове за гласуване и да се проведе имитация на вот. Но това няма да бъде истинско допитване. Дори Венецуела и Северна Корея няма да го признаят". Така пожелал анонимност испански правителствен представител описва пред Reuters насрочения за 1 октомври референдум за независимост на Каталуния. Категоричният отговор на лидера на региона Карлес Пучдемон е, че вотът ще се състои, а хилядите протестиращи в Барселона скандират: "Ще гласуваме!".

През последните седмици властите в Мадрид направиха всичко възможно, за да предотвратят провеждането на допитването. Те го обявиха за противоконституционно и предприеха съдебни и полицейски действия срещу него. Краткосрочната стратегия на испанското правителство може и да е да блокира референдума, но дългосрочната трябва да бъде насочена към намирането на решение за недоволството на автономната област.

Твърдата ръка на Мадрид

Макар Каталуния да се радва на известна автономия, настроенията за независимост в богатия регион са силни. В последно време централното правителство удвои усилията си да спре референдума чрез по-голям надзор над използването на публичните средства в областта, арестуването на хора от регионалната власт и изземането на предизборни материали. Мадрид обяви, че полицията ще поеме контрола над тъмните стаички за гласуване и заплаши с глоба държавните служители, които работят по провеждането на допитването, включително местната избирателна комисия, която наскоро бе разпусната. Същевременно около 3000 – 4000 полицаи от други региони са пренасочени към Каталуния.

Действията на централното правителство предизвикаха масови демонстрации в Барселона. Каталунското ръководство е твърдо решено да проведе референдума и заявява, че регионалният парламент ще обяви независимост в рамките на 48 часа, ако резултатите от вота са в подкрепа на отделянето. В материал за Washington Post Пучдемон пише: "В рязък контраст с правителството на Обединеното кралство Мадрид отказва да приеме това демократично предизвикателство и избира пътя на авторитарните репресии. Съжалявам, Испания, но Каталуния ще гласува за независимост, без значение дали това ти харесва или не."

Това е поредният епизод от сагата между Мадрид и автономната област. При предишния референдум за независимост, проведен през 2014 г., наречен "консултация" и също така обявен за незаконен от испанските власти, мнозинството подкрепи отцепването, но вотът бе определен като непредставителен, тъй като голяма част от искащите запазване на статуквото го бойкотираха. Сега прогнозата е, че най-вероятният резултат от настоящата криза ще бъдат извънредни избори в Каталуния, което ще подготви почвата за разговори между централното и регионалното правителство, включително евентуална конституционна реформа, чрез която да се намери по-подходящо място на Каталуния в рамките на Испания.

"Премиерът Мариано Рахой не трябва да бъде толкова отбранителен – той трябва да опита да договори ново споразумение с Каталуния и да предложи пренаписване на конституцията, за да се позволят референдуми за отцепване, но само при несъмнено мнозинство и висока избирателна активност", пише сп. Еconomist. Изданието допълва, че повечето каталунци вероятно биха били доволни от сделка, която им дава по-ясни правомощия, позволява им да задържат повече от своите пари и символично признава чувството им за нация. Пред Financial Times Жорди Алберих, директор на каталунския институт Cercle d’Economia, предлага сформирането на нова институция със "споделена отговорност да събира и разпределя данъците, която е прозрачна и справедлива".

Според проф. Андрес Родригес-Посе, специалист по Испания от London School of Economics (LSE), в момента Мадрид прибягва до краткосрочна стратегия – опитва да се подсигури, че референдумът няма да се проведе или дори да се проведе, това да стане по начин, по който да бъде възприет като нелегитимен. "Другата стратегия е дългосрочна и тя трябва да вземе предвид недоволството на Каталуния към сегашните договорки с Испания и нуждата да се гарантира, че или настоящите уговорки се променят, за да се потърси по-добро място за региона в страната, или ситуацията да се обясни по-добре. Защото по-голямата част от недоволството е поради икономически причини, тъй като Каталуния е един от три региона в Испания, които са нетни донори, докато четиринадесет други региона са или нетни получатели, или са неутрални. И в този случай трябва да се обясни защо има нужда от национална солидарност и трансфер от богатите към по-бедните области", казва пред "Капитал" Родригес-Посе.

И непокорството на Каталуния

Какво ще се случи след 1 октомври не е съвсем ясно. "Може да има бунт или животът да продължи постарому, както стана преди три години, когато имаше друго такова допитване", посочва Родригес-Посе. От категорични прогнози се въздържа и Джеймс Кер-Линдзи, професор по политически науки в St Mary’s University, Лондон: "В действителност просто не знаем какво ще стане в Каталуния. Дори допитването да се състои, не е сигурно, че ще доведе до мнозинство за отделяне. Много каталунци искат да имат правото да гласуват за независимост, но не искат задължително независимостта като последица. По-скоро става въпрос за демокрация, отколкото за нова държава", твърди Кер-Линдзи пред "Капитал".

Но дори при един ясен вот в подкрепа на отцепването, според него е трудно да си представим как Каталуния може да продължи с едностранно обявяване на независимост. "Малко вероятно е да получат международно признание, да не говорим за членство в ООН. Също така изглежда почти невъзможно да си помислим как ЕС ще приеме едностранното отделяне. Освен Испания много други страни членки ще бъдат твърдо против приемането на независима Каталуния в блока", обяснява професорът от St Mary’s University. И допълва, че изглежда по-вероятно всичко това просто да бъде игнорирано от международната общност, Испания да анулира резултатите и да арестува ръководството на региона. Основният въпрос е дали това ще доведе до напрежение, което да прерасне в нещо по-сериозно.

Според Кер-Линдзи Испания не излиза в добра светлина от цялата тази история. Идеята е, че демократичните държави трябва да позволяват на гражданите си да гласуват относно своето бъдеще, както Обединеното кралство позволи на Шотландия да проведе референдум за независимост. "В този случай, когато на хората бе даден свободен избор, те всъщност решиха да останат част от държавата", припомня професорът от St Mary’s University. Сега голямата въпросителна е дали каталунците, след като не получават същото отношение, няма да изберат да накажат Мадрид с вота си.

Непредвидим вот

Макар социологическите изследвания да сочат, че по-малко от половината от каталунските избиратели искат самоуправление, повечето настояват да имат правото да решават. Резултатите са непредвидими предвид очакванията, че по-голямата част от 40-те процента, които според проучванията подкрепят отцепването, ще гласуват, докато повечето от противниците на независимостта няма да го направят. Властите в Мадрид обаче са категорични, че няма да признаят резултатите, и посочват, че в момента Каталуния няма истинска изборна комисия, урни, бюлетини и предизборни материали.
17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 5
    • + 8

    "....както Обединеното кралство позволи на Шотландия да проведе референдум за независимост."

    Ама защо говорите глупости? Ситуацията в Испания няма нищо общо със ситуацията в Каталуния!!

    Първо, каталунците не са имали държава никога (за разлика от шотландците). Второ, Шотландия има пълното право да се отдели от Великобритания. Още повече, че Британското царско семейство са шотландци по мъжка линия. Трето, Шотландците са нетен получател на пари, т.е. сепаратизмът им е автентичен. В Каталуния целия дебат се води около едни пари и това е. А в областта е пълно с етнически испанци. Вижте как е във Франция - там каталунците напират ли за независимост?

    Нередност?
  • 2
    rgc28533844 avatar :-|
    rgc28533844
    • - 10
    • + 7

    До коментар [#1] от "Георги Георгиев":

    Само едно нещо е важно - желанието на каталунския народ да има своя държава, другото са празни приказки и форумни лумпенщини.

    Нередност?
  • 3
    ywu53306982 avatar :-|
    ywu53306982
    • - 3
    • + 3

    Капитал, правите недопустим грешка за медия с вашите претенции. Въпреки че правителството е против референдума, не то го забранява, а барселонски съд, защото противоречи на конституцията. Същата в чието съставяне участват и не малко каталунци и приета през 1978г с референдум с 80% За в Каталуня. Правителството дори да има желанието да го проведе първо трябва да промени конституцията с 2/3-ти мнозинство.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 6

    Че каталунците няма как тепърва да направят държава е ясно. Притеснителен е напънът на Рахой да не позволи едно допитване, което вкъщност той с упорството си масовизира. Каталунска държава няма как да се получи, дори 99/да гласуват за. Примерът с иракските кюрди е много показателен. Каталуния трупа симпатии, а Рахой е свършен като политик.

    Нередност?
  • 5
    velkomavrikov avatar :-|
    Велко Мавриков
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#1] от "Георги Георгиев":

    Колега, моля информирайте се преди да пишете. Държавата Каталуния е по-стара от държавата Испания. Малко повече информация по темата, може да намерите тук:

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=irlH3PJhR0g


    http://terminal3.bg/katalunija-e-razdelena/

    https://yovko.net/ara-es-lhora-catalunya/
    https://yovko.net/what-catalans-want-1/

    Нередност?
  • 6
    sherekhan avatar :-|
    sherekhan
    • - 2
    • + 2

    Пич, не е лошо да прочетеш малко, преди да плямпаш глупости. Испанската държава, подобно за македонската, югославската или съветстката е една изкусъвено съзадена такава. А когато е имало каталунска държава, дори не е съществували понятие като испански, за народ.
    А референдума е най-демократичния инструмент!
    До коментар [#1] от "
    Георги Георгиев
    ":

    Нередност?
  • 7
    vstoykov2 avatar :-|
    Валентин
    • - 3
    • + 2

    Има решение на този проблем.

    Електронни подписи. Вече са евтини. От порядъка на 36 лева на година са в България.

    Желаещите да гласуват си плащат за електронен подпис на избрания от тях доставчик.

    Възможно е да се организират и да си направят свой орган, който да издава удостоверения за електронен подпис - ако искат.

    После с този електронен подпис може да се подписват на всякакви референдуми.

    Включително и пряко гласуване за отмяна на закони, заобикаляйки Народното събрание (т.е. нарушавайки Конституцията).

    После трябва да убедим съда и полицията, че нашето нарушение на Конституцията е валидно. Можем даже да гласуваме нова Конституция в нарушение на настоящата.

    Никой не може да ни спре!

    Това се нарича безразрешителни технологии. Технологии, които могат да се ползват въпреки, че държавата може да не одобрява това. Без да искате разрешение от някого.

    За безразрешителните технологии писах в блога си, можете да го намерите по заглавието: Принципът на предпазливостта срещу безразрешителността - кое е по-опасно?

    Недостатък на това гласуване е, че няма да е анонимно. Но ползите от него са твърде големи за да се пренебрегнат. Има потенциал да предотврати гражданска война.

    Има опити да се правят и системи с анонимно гласуване, но не знам доколко може се разчита на тях, не съм запознат с техническите детайли.

    Разпространявайте този мем! Има възможност така да предотвратим войни. Няма да има нужда територията да се завладява първо за да се проведе референдум. Референдум може да се проведе по всяко време - само спирането на Интернет може да попречи.

    Нередност?
  • 8
    urb03533941 avatar :-|
    urb03533941
    • - 2
    • + 6


    До коментар [#5] от "
    Велко Мавриков
    ":

    Каталуня никога не е била държава! Четете официални документи,а не ми гледайте YouTube.
    Каталуня е стигнала единствено до графство в историята си и била е част от Кралство Арагон и Валенсия.

    Нередност?
  • 9
    vstoykov2 avatar :-|
    Валентин
    • - 4
    • + 3

    "Властите в Мадрид обаче са категорични, че няма да признаят резултатите, и посочват, че в момента Каталуния няма истинска изборна комисия, урни, бюлетини и предизборни материали."

    А кой решава кои комисии са истински? Кои бюлетини са истински? Кои предизборни материали са истински?

    Май излиза, че хората могат да гласуват пряко за това кое е "истинско" и кое - не.

    А тези така наречени власти, които твърдят, че изборната комисия не е истинска, истински ли са?

    Нередност?
  • 10
    kokoto2 avatar :-|
    kokoto2
    • - 1
    • + 2

    [quote#1:"Георги Георгиев"]Първо, каталунците не са имали държава никога...[/quote]
    Те и македонците не бяха имали... допреди двадесетина години... както и евреите... допреди 60 години...

    Нередност?
Нов коментар