🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Каталунският лидер: Спечелихме си правото за държава

Според Барселона 90% от гласувалите на референдума са подкрепили независимостта при избирателна активност от 42%

Въпреки че испанската полиция използва палки и гумени куршуми, за да блокира референдума, който според Мадрид е противоконституционен, каталунското правителство твърди, че 2.26 млн. души са пуснали бюлетина, което е избирателна активност от около 42%
Въпреки че испанската полиция използва палки и гумени куршуми, за да блокира референдума, който според Мадрид е противоконституционен, каталунското правителство твърди, че 2.26 млн. души са пуснали бюлетина, което е избирателна активност от около 42%
Въпреки че испанската полиция използва палки и гумени куршуми, за да блокира референдума, който според Мадрид е противоконституционен, каталунското правителство твърди, че 2.26 млн. души са пуснали бюлетина, което е избирателна активност от около 42%    ©  Reuters
Въпреки че испанската полиция използва палки и гумени куршуми, за да блокира референдума, който според Мадрид е противоконституционен, каталунското правителство твърди, че 2.26 млн. души са пуснали бюлетина, което е избирателна активност от около 42%    ©  Reuters

Каталуния си спечели правото за държава. Това обяви лидерът на автономната област след забранения от Мадрид референдум за независимост, който беше белязан с насилие. Сега "вратата е отворена" за едностранно обявяване на отделянето от Испания, след като регионалните власти обявиха, че 90% от гласувалите са подкрепили отцепването.

Въпреки че испанската полиция използва палки и гумени куршуми, за да блокира референдума, който според Мадрид е противоконституционен, каталунското правителство твърди, че 2.26 млн. души са пуснали бюлетина, което е избирателна активност от около 42%, пише Reuters. Обявеният резултат не е изненадващ предвид това, че за много поддръжници на статуквото не се очакваше да гласуват. Според Барселона над 800 души са били ранени в сблъсъците с органите на реда по време на допитването.

"В този ден на надежда и страдание каталунските граждани си спечелиха правото да имат независима държава под формата на република. През следващите няколко дни моето правителство ще изпрати резултатите от днешния вот в каталунския парламент, за да може той да действа в съответствие със закона на референдума", посочи Пучдемон. Законът на допитването предвижда едностранно обявяване на независимост от каталунския парламент, ако мнозинството гласува за отделянето от Испания. Той не определя минимална избирателна активност, за да бъде валиден резултатът.

Мадрид е твърдо против

По-рано в неделя испанският премиер Мариано Рахой категорично отхвърли независимостта и обвини сепаратистите, че опитват "да изнудват цялата нация". Той предложи разговори с участието на всички партии за бъдещето на региона.

По време на гласуването по улиците на Каталуния избухна насилие, тъй като испанската полиция нахлу в избирателните секции и започна да извлича насила гласуващите. Това доведе до критика у дома и в чужбина. Властите в Мадрид обаче заявиха, че използваната от органите на реда сила е пропорционална: "Абсолютната безотговорност на регионалното правителство трябваше да бъде посрещната от силите за сигурност на областта."

Преди референдума Пучдемон коментираше, че ще придвижи обявяването на независимост в рамките на 48 часа, ако гласоподавателите подкрепят отцепването. Но сложната ситуация по време на вота и множеството затворени избирателни секции може да затруднят действията за официалното обявяване на независимост. Пучдемон призова ЕС да се намеси, за да гарантира, че основните права и свободи са спазени.

Сблъсъци с полицията

"Предлагам всички политически партии, които са парламентарно представени, да се срещнат и заедно да обсъдят бъдещето, пред което всички сме изправени", заяви Рахой. Същевременно каталунските власти твърдят, че 844 души са били ранени в сблъсъците с полицията. Органите на реда блокираха избирателните секции, удряха гласуващите с палки, стреляха с гумени куршуми срещу тълпите и насила извличаха хора от тъмните стаички. Въпреки това някои места за гласуване останаха отворени, особено в районите, надзиравани от каталунската полиция, която предприе много по-умерен подход. По данни на испанското вътрешно министерство 12 полицаи са пострадали в сблъсъците.

Социологическите проучвания сочеха, че около 40% от каталунците искат независимост, въпреки че мнозинството подкрепя провеждането на референдум по въпроса. Сега допитването няма да има законов статут, тъй като беше блокирано от испанския конституционен съд, който реши, че то противоречи на конституцията на страната.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rdb41527334 avatar :-|
    rdb41527334
    • - 3
    • + 3

    КАталунците са по-работливи от испанците. Имат право на отделна държава вместо да хрантутят мързеливците.

    Нередност?
  • 2
    alw39534024 avatar :-|
    alw39534024
    • - 3
    • + 3

    Каталунците са мъченици и изстрадаха правото да имат своя държава. Нито полицейското насилие, нито дъжда и многочасовото чакане по опашки заради блокираната от Мадрид електронна система не ги спреха да упражнят правото си на глас.
    Колкото до социологическите проучвания, които уж били давали само 40% подкрепа за независимост - те се правят основно в Барселона и другите големи градове, където мнозинството от населението са имигранти и деца/внуци на имигранти (испански, латиноамерикански и др.). Каталунците са мнозинство в малките градчета и селата. Едно е да отговориш на анкета, друго е да отидеш да гласуваш. Имигрантите просто не искат да се намесват в подобен исторически момент, затова и не гласуват. Те откъдето са дошли утре пак могат там да се върнат, но каталунците са на своята земя и техно е моралното право да определят какво да става с нея.

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 3
    • + 2

    Няма как да си заслужат независимост с противоконституционен референдум, нула историческа обосновка и единствено икономически аргументи.

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#2] от "alw39534024":

    Иди да видиш в Ирак и Сирия мъченици! Набили няколко остроезични каталунци и вече мъченици били! Те Унгарците и Чехите още не са ги изкарали мъченици, ами тези онеправдани древни маке-... ааа.. каталунци ще ги изкарате многострадални.

    Нередност?
  • 5
    alw39534024 avatar :-|
    alw39534024
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#4] от "Георги Георгиев":

    Не става въпрос само за вчерашния референдум, щурчо, където мирни граждани с бюлетини в ръка беха пребивани, а за целата им история под кастилски ботуш. Това е една вековна борба за самостоятелност и едва ли некой некога е очаквал, че тя ще приключи "законно" и мирно от мадридска страна. Само с кръв ще получат свобода и вчера се проля невинна кръв, с която подпечатаха свободата си. Скоро и формално.

    Нередност?
  • 6
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#5] от "alw39534024":

    Бяха бити заради неизпълнение на полицейска заповед. Далеч не са били пребивани. А за тази вековна борба - някакви сведения имаш ли? След обединението през XV в. цели 4 века няма и следа от сепаратистки сантименти. Няма възстания, няма организирана борба. Има партии и говорене. Цялата им борба е да си запазят културата - ето, имат си автономия. Да си пазят езика. Сега вече искат да си разпарчатосат и държавата. Ами няма да стане. Коя държава сама се отказва от територията си?!

    Нередност?
Нов коментар