🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Каталуня се готви да обяви независимост в понеделник

Пучдемон иска посредничество в спора, но Мадрид отказва съдействие към момента

Демонстрация в подкрепа на независимостта на Каталуня
Демонстрация в подкрепа на независимостта на Каталуня
Демонстрация в подкрепа на независимостта на Каталуня    ©  Reuters
Демонстрация в подкрепа на независимостта на Каталуня    ©  Reuters
91.96%

са подкрепили отделянето

8.04%

са гласували с "не"

Напрежението между Мадрид и Барселона нараства, след като в първото си телевизионно обръщение след референдума за независимост в сряда вечерта лидерът на Каталуня Карлес Пучдемон обяви, че търси посредничество в спора с правителството на Испания, но няма да се откаже от настоящите си планове за отделяне на региона.

"Знаем, че могат да последват лишавания от адвокатски права, арести, но ние сме готови и няма да бъдем спрени", коментира в Twitter акаунта си Мирея Боя, депутат от управляващата партията на Пучдемон, цитирана от Reuters. Според Боя парламентът в Барселона ще приеме декларация за независимост още в понеделник, 9 октомври.

Барселона търси посредничество

След интервю тази седмица пред BBC Пучдемон заяви, че Каталуня ще обяви независимост в края на тази или началото на следващата седмица, след като бъдат преброени гласовете от референдума. На допитването в неделя 2.2 млн. души пуснаха гласа си, или близо 42% от общото население на региона. От тях малко над 90% са подкрепили отделянето, а други 8% са гласували против. Според власите в Каталуня полицията, която бе изпратена в изпълнение волята на съда в Мадрид, е иззела близо 750 хил. бюлетини.

"Днес сме по-близо до историческото си желание, отколкото бяхме вчера", заяви Пучдемон по време на телевизионното си обръщение в сряда вечерта. В речта си Пучдемон разкритикува краля на Испания Филипе VI, че е пренебрегнал жителите на Каталуня в речта си във вторник, които станаха жертва на безпрецедентно в новата история на Испания полицейско насилие.

Това, което повдигна множество въпроси в речта на Пучдемон, беше липсата на думите "декларация за независимост". За намеренията на Пучдемон говориха единствено думите "в следващите няколко дни ще покажем най-доброто от нашата страна, когато институциите на Каталуня ще трябва да изпълнят резултатите от референдума".

В сряда вечерта Пучдемон заяви, че ситуацията се нуждае от посредничество. "Получихме различни предложения през последните часове и ще получим още. Всички знаят, че съм готов да започна такъв процес."

Мадрид отказва да започне преговори

Почти веднага след речта на Пучдемон испанското правителство публикува писмено изявление.

"Ако г-н Пучдемон иска да говори или преговаря, или да прати посредници, той знае много добре какво трябва да направи първо: Да се върне на пътя на закона", заявиха централните власти в Мадрид.

Според премиера Мариано Рахой Пучдемон ще трябва да се откаже от плановете си за независимост и да покаже уважение към испанското законодателство, преди да бъде дадена зелена светлина за стартирането на преговори.

Властите в Мадрид биха могли да свалят от поста Пучдемон и обкръжението му, но подобен ход крие опасността сепаратисткото движение да привлече повече привърженици, както се случи след опита на полицията да прекрати референдума в неделя.

S&P може да свали рейтинта на Каталуня

Кредитният рейтин на Каталуня може да бъде понижен заради опитите на автономната област да обяви независимост. Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings обяви, че поставя облигациите на региона в списъка за наблюдение и потенциално понижение на рейтинга, като постави оценка credit watch negative.

S&P се обосновава с ескалацията на политическия конфликт между централното правителство на Испания и местните власти на провинцията след референдума в неделя. Решение за рейтинга би следвало да бъде взето в рамките на следващите три месеца. В момента S&P оценява кредитния рейтинг на Каталуня с B+/B.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cpe1416604778383014 avatar :-|
    Hoschnav Sleman

    Парадоксите на референдумa за независимостта на Каталуния и Кюрдистан:
    В Каталония, улиците се преврънаха в бойно поле между силите за сигурност и избирателите. В Кюрдистан, референдумът се проведе без препятствия, макар в напрегната атмосфера.
    Националиният мотив движи двата случая, с превес на икономическата криза за каталунците, а за кюрдите- мечтата за независимост предвождана от настоящи страдания. Испанската демокрация не можа да спре конфронтацията, а и иракският авторитаризъм със своите насилствени средства не е успял да предотврати тяхната воля да гласуват.
    За Испания, ЕС предпочита двете страни да преговарят за постигане на примирие. В Ирак обстановката е бурна и експлозивна (както и в съседните държави), диалогът не е спрян до навечерието на референдума, но потенциалът на консенсус остава нищожен. Иран и Турция засилиха заплахите си за военна интервенция, която би могло да означава, че те ще оправдават намесата, ако кюрдите обявяват независимост.
    В съвременната си история, каталаните не са страдали така сурово както кюрдите. Въпреки това, усилено търсят отделяне от държава, която не ги преследвала, и в която са прекарали десетилетия в хармония. Никой, дори Франко не ги репресирвал или дискриминирвал, нито един като Кемал Ататюрк не е заличил стотици градове и села, нито един като Саддам Хюсеин е не прилагъл срещу тях кампанията "Анфал" за масовото убийство срещу тях, както са приложени срещу кюрдите!

    Нередност?
Нов коментар