🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Колко близо е Каталуня до независимост

Най-разумният вариант е разширена форма на регионално самоуправление. Въпросът е как Мадрид и Барселона ще стигнат дотам след грозните сцени от неделя

Отношенията между Каталуня и Мадрид стигнаха до най-ниската си точка от години, след като автономният регион проведе забранен от испанските власти референдум за независимост, а правителството изпрати полиция да разпръсва и бие гласуващи. Вотът е огромно предизвикателство за демокрацията в Испания, но ехото от него ще стигне всеки край на Европа. Той е тест за солидарността на членките на ЕС, които засега подкрепят Мадрид, за европейските институции и може да разпали националистически настроения в останалата част от Испания, и на други места.

Барселона вече обяви, че 90% от гласувалите на референдума са подкрепили независимостта при избирателна активност от 42% и това "отваря вратата" за едностранно обявяване на отцепването. Това е силна заявка, но все още не значи, че изходът е решен.

Какви са вариантите

Лидерът на региона Карлес Пучдемон заяви, че "каталунските граждани са си спечелили правото да имат независима държава под формата на република". В идващите дни резултатите от вота ще бъдат прехвърлени към местния парламент, "за да може той да действа в съответствие със закона на референдума", посочи Пучдемон. Законът на допитването предвижда едностранно обявяване на независимост от каталунския парламент, ако мнозинството гласува за отделянето от Испания. Той не определя минимална избирателна активност, за да бъде валиден резултатът.

Испанският премиер Мариано Рахой категорично отхвърли законността на гласуването: "Нямаше референдум за самоопределение в Каталуня." Очаква се той да се срещне с другите партии, за да обсъдят какви да са следващите стъпки.

Пред CNBC Федерико Щайнберг, старши анализатор от Elcano Royal Institute, казва, че е необходим диалог: "Сега сме се насочили към една много деликатна ситуация. Първо трябва да видим как ще реагира каталунското правителство относно този референдум, който не е в рамките на испанската конституция и на върховенството на закона. Ако има едностранно обявяване на независимост, трябва да видим какъв ще е отговорът на централното правителство, което може да прекрати правомощията на региона. Може би те ще свикат избори там, за да измерят каква подкрепа има за независимостта и после вероятно да видят дали можем да се върнем на масата за преговори и да поправим това, което искат повечето хора", твърди Щайнберг.

Радикален подход

Испания може да подходи радикално. Тя може да използва конституционните си правомощия, за да прекрати каталунската автономия, в случай че регионалният парламент обяви независимост, коментира испанският министър на правосъдието Рафаел Катала. "Имаме член 155 от конституцията и ще използваме цялата сила на закона. Наше задължени е да разрешим проблема и ще го направим, въпреки че от някои мерки може да заболи. Но ако някой обяви независимост, ще трябва да им кажем, че не могат", заяви Катала. Категоричната мярка обаче вероятно ще ескалира напрежението в региона.

Все пак Рахой обеща да събере заедно всички испански политически сили в идващите дни, за да обсъдят кризата. И допълни, че е отворен към диалог в рамките на закона. "Няма да затварям никакви врати", посочи той. Според анализаторите най-разумният начин за Мадрид и Каталуня да намалят напрежението е да започнат разговори за една разширена форма на регионално самоуправление.

Как референдумът удари икономиката

Ефектите от нестабилността в автономната област могат да се усетят веднага. "Има опасност от това някои каталунски лидери да бъдат арестувани и това да започне да плаши инвеститорите", казва пред CNBC Джил Кийтинг, управляващ директор в Werthstein. Политическата несигурност вече се отрази на еврото - единната валута поевтиня с 0.6% спрямо долара и достигна 1.174 в понеделник, което е близо до най-ниското ниво от средата на август. Акциите на испанските банки също започнаха деня със силен спад, като най-зле се представят базираните в Каталуня Banco Sabadell и Caixabank, чиито акции към 15.30 часа спадат съответно с 5.9% и с 4.5%. Водещият индекс на мадридската борса IBEX загуби 1.63% от стойността си.

Грешката на Рахой

Рахой обаче стъпи накриво. "Начинът, по който испанското правителство се отнесе към каталунците, вреди на имиджа на страната", обобщава сп. Economist. Крайният резултат от референдума без съмнение е победа за Пучдемон и сепаратистките сили. От пропагандна гледна точка същото може да се каже и за онлайн клиповете, на които се вижда как полицаи бият хора, които са обградили избирателните секции, за да гарантират, че в тях ще се проведе гласуването. "Днес испанската държава загуби много повече, отколкото вече е загубила. А каталунските граждани спечелиха много повече, отколкото са спечелили досега", коментира Пучдемон.

Рахой отдавна е критикуван за отказа си, датиращ от няколко години, да преговаря относно каталунските оплаквания по финансови въпроси и референдума. Но действията му във връзка с допитването прескочиха на съвсем друго ниво. Показателно в случая е, че той не изрази каквото и да било колебание, а дори благодари на органите на реда с думите: "Направихме, каквото трябваше да направим." Прекомерният опит на Мадрид обаче да блокира каталунския референдум само разпали допълнително сепаратистките настроения.

Освен за гордост, за пари

Основният проблем е, че според много каталунци Испания взима прекалено голяма част от техните пари и не уважава достатъчно идентичността им. Голяма част от недоволството е поради икономически причини, тъй като Каталуня е един от три региона в страната, които са нетни донори, докато четиринадесет други региона са или нетни получатели, или са неутрални.

Местната икономика осигурява средно около 20% от БВП на страната през последните десет години. Всяка година регионът плаща на Мадрид данъци с 10 млрд. евро повече, отколкото средства получава от столицата. Което прави Каталуня жизнено важна за испанската икономика.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 10

    Каталуня е също толкова далече от низависимостта от Мадрид, колкото беше и преди седмица. Юридически. Морално каталунците вече показаха, че са свободни. Въпреки почти военното положение близо 3 млн. се биха, за да стигнат до урните и да дадат гласа си. Няма значение за какво - просто да упражнят правото си на глас.
    Абсолютният губещ от тая почти гражданска война е премиерът Рахой и партията му., които с неадекватните си действия направиха всичко възможно, за да разгорят сепаратизма в Каталуня. Привържениците на отделянето й никога не са били мнозинство. На призивите от Мадрид да се бойкотира референдума откликнаха лоялистите. Това обяснава резултатите и над 90 процента за независимост.
    Въоръжената борба на баските за независимост бе прекратена с протяжни преговори и отстъпки, отстъпки, отстъпки. И вече никой не си спомня за ЕТА и избухващите бомби. Ако тогава на власт беше Рахой, сигурно щеше да прати армията... Трябва да си много бездарен политик, за да гасиш сепаратизъм със сила. Рахой е мъртъв като политик. Въпрос на време е да се сгромоляса. Имам чувството, че след него ще тръгне и кукленската им монархия. Контето Фелипе не се чу, а испанците помнят кой унищожи републиката и върна дете за крал - генералисимус Франко. Там нищо не е забравено. Защо ти беше това, Марио...

    Нередност?
  • 2
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • + 4

    Най-разумната реакция (пропиляна от Рахой) бе референдумът да се проведе мирно и без ексеции. Този референдум бе вече определен за незаконен и от съд в Мадрид и от съд в Барселона. Щеше да се види какви са настроенията и резултатът би бил основа за преговори. Конфронтацията винаги води до лош резултат!

    Нередност?
  • 3
    vstoykov2 avatar :-|
    Валентин
    • - 1
    • + 5

    Никой не се интересува от независимост (освен психично болните).

    Интересуват се от пари. Искат данъците да остават в региона, не да са нетни донори на държавата.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 5

    Въпросът на референдума е: Искате ли Каталуня да бъде независима държава с републиканско (!!!!) управление?" Явно освен независимост се поставя на преразглеждане договорката на Франко с Ватикана за възстановяване на монархията.

    Нередност?
  • 5
    beky avatar :-|
    1999
    • - 1
    • + 5

    Израел, Фландрия и Шотландия подкрепят отделянето. И...организации на Отворено общество...

    Нередност?
  • 6
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 1

    Разделението на държавите прави и 2-те части по-слаби.

    Нередност?
Нов коментар