🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Забравените избори

Коронавирусът обърка плановете на Тръмп и Байдън и традиционнa кампания за президент на САЩ вероятно няма да има

Атаките срещу Джо Байдън ще бъдат неудобни и фокусирани върху възрастта и умственото му състояние
Атаките срещу Джо Байдън ще бъдат неудобни и фокусирани върху възрастта и умственото му състояние
Атаките срещу Джо Байдън ще бъдат неудобни и фокусирани върху възрастта и умственото му състояние    ©  Reuters
Атаките срещу Джо Байдън ще бъдат неудобни и фокусирани върху възрастта и умственото му състояние    ©  Reuters
Темата накратко
  • Коронавирусът обърка плановете на Тръмп и Байдън и традиционни кампании вероятно няма да има.
  • Пандемията отне на Тръмп най-силния му аргумент - икономиката.
  • Джо Байдън трябва да се подготви за персонални атаки и неудобни въпроси.

Малко неща свидетелстват за сериозността на ситуацията с коронавируса в САЩ така, както фактът, че половин година преди изборите за президент кампании на практика не съществуват. Настоящият президент Доналд Тръмп не прави събития и цялата му работа от повече от месец насам е свързана само с борбата с COVID-19, а обществените появи - ограничени до ежедневния брифинг от Белия дом. Неговият вече сигурен съперник от страна на демократите, бившият вицепрезидент Джо Байдън, прави контрабрифинги от дома си, но с не особено голям успех.

През 2016 г. Доналд Тръмп и Хилъри Клинтън правеха неща, имащи малко общо с традиционните кампании. А сега, четири години по-късно, картината изглежда още по-странна. Освен че битката по всяка вероятност ще се окаже още по-груба и извън правилата, тя може да се реши и единствено през екраните на телевизорите, смартфоните и компютрите, в една изцяло виртуална кампания, в която близостта до избирателите няма да е на първо място.

Хепиендът на Байдън

Джо Байдън влезе в кампанията за кандидат за президент като абсолютен фаворит само за да загуби статута си на такъв след първия месец на наситени събития и да възкръсне като феникс в началото на март. Един по един всички кандидати се отказаха от номинацията, като последният от тях бе Бърни Сандърс. Неофициалната причина е, че Сандърс осъзна, че времето вече притиска кандидатите, а голямата цел си остава свалянето на Тръмп. Впоследствие социалистът даде гласната си подкрепа за кандидата на демократите, а няколко дни по-късно същото направи и бившият президент Барак Обама, на когото Байдън бе вицепрезидент осем години. Така партията поне на теория изглежда сплотена. На практика обаче идеологическите различия между двете крила - умереното на Байдън и подчертано лявото на Сандърс - остават. Въпросът е дали само омразата към Тръмп може да ги обедини през ноември.

Преместване на бойното поле

Само преди два месеца всичко изглеждаше много по-различно. Бърни Сандърс бе предполагаемият противник на Доналд Тръмп, преди Байдън да направи едно от най-впечатляващите политически завръщания в историята на първичните избори (как Байдън стигна до номинацията виж в карето). Тръмп изпращаше смесени сигнали по отношение на коронавируса - от една страна, вече се подготвяше да спре притокът на хора от Китай, от друга, очевидно подцени потенциала на заразата.

В първите дни на март дори все още се случваха реални, физически събития и от двете кампании - Тръмп направи едно, а Байдън - осем. Освен липсата на събития стои въпросът как ще се случат самите конвенции на партиите, където формално се избират кандидатите за президент. Демократическата партия вече обяви, че ще проведе своята конвенция виртуално, докато Републиканската по последна информация от самата нея "продължава планирането с пълна пара" за събитието, отложено за края на август.

Неясно е доколко тези промени ще се отразят на самото състезание. От една страна, конвенциите за избиране на кандидати бавно преминаха от това да са истински събития с последствия и драма до това да бъдат просто шоу. От друга страна, въпросното шоу обичайно води след себе си и вниманието на медиите. National Constitution Center пише в свой материал, че макар "скокът след конвенцията" да е загубил голяма част от тежестта си в модерни времена, "социолозите все още измерват повишение в популярността на кандидатите веднага след официализирането им като такива".

"Трудно е да се каже колко голяма работа би била една дистанционна конвенция, без да знаем какъв ще бъде контекстът през лятото. Всичко би могло да има значение, особено ако едната партия направи виртуална конвенция, а другата - не", коментира Джулия Азари, професор по политически науки в Marquette University, в свой анализ в блога си.

Все още няма доказателства и дали Джо Байдън печели или губи шансове за Белия дом от създалата се ситуация. Доналд Тръмп получава остри критики за думите и решенията си по време на кризата, но същевременно подкрепата му сред американците расте и според различните социологически проучвания варира между 45% и 50%. Ефектът може и да се окаже краткотраен, подобно на ефекта при военно мобилизиране. На този фон Байдън изглежда изтласкан далеч на заден план спрямо постоянно говорещия от Белия дом настоящ президент.

Икономиката, глупако

Добрата новина за номинацията на демократите е, че през март неговата кампания е събрала 46.7 млн. долара, над три пъти повече, отколкото тази на Тръмп (13.6 млн. долара). Общо обаче кампанията за преизбиране на Тръмп разполага с четири пъти повече пари, отколкото тази на Байдън. Събирането на средства и от двете страни ще става все по-трудно - както заради липсата на мотивиращи кампанийни събития, така и заради замръзналата икономика.

Въпросът с набирането на средства, макар и важен, със сигурност ще остане на заден план предвид състоянието на икономиката в САЩ. Само за месец 22 млн. души в страната се обявиха за безработни пред правителството, за да получават помощи. Сметката по икономическите пакети, гласувани от Конгреса (не без лобиране от Белия дом), вече надминава 3 трлн. долара. Печатницата за пари на Федералния резерв не е спирала от вече над месец и едва ли ще спре скоро.

Състоянието на икономиката е най-сложният въпрос, като ситуацията е безпрецедентна по две причини. Първата е, че няма конкретен "виновник" за случващото се и не може да се каже, че Вашингтон не предприема мерки, но въпреки това сривът се оказа неминуем. Вторият е, че електоралната тежест на икономиката не е това, което беше. Исторически уравнението за президентите, търсещи втори мандат, бе сравнително лесно - ако имаш силна икономика и мнозинството от населението е материално задоволено, получаваш още четири години. Сега не само уравнението, но цялата задача претърпява промяна.

Барак Обама и Доналд Тръмп скъсаха връзката между силата на икономиката и одобрението за президента. При всеки съвременен президент преди тях тази корелация е ясно забележима в социологията - колкото по-оптимистични са американците за икономиката, толкова повече харесват президента си. Случаят вече не е такъв. "Одобрението на Доналд Тръмп например не се припокрива с вижданията за икономиката - неговият рейтинг е много по-нисък. Същото се случваше и по време на престоя на Обама в Белия дом, което доведе до това някои политолози да заключат, че партийната принадлежност вече е по-важна от всичко друго при оценката на даден президент, дори от икономиката", пише Джофри Скели, анализатор в социологическия сайт FiveThirtyEight.

Краят на рекордната икономика на Тръмп означава, че той остава без най-силния си аргумент за втори мандат. Но не предполага, че икономиката все пак няма да бъде най-важната част от дебатите между Байдън и Тръмп, без значение дали са пред публика. Байдън вече твърди, че това е най-удобният шанс американската икономика да направи огромен завой към универсално здравеопазване и зелена енергия. Тръмп твърди, че е единственият, който може да осигури връщането на икономиката до рекордните нива отпреди едва няколко месеца.

В очакване на дебатите. И обидите

За момента кампанията, доколкото има такава, е сравнително спокойна. Една от причините е, че поне засега и за двамата кандидати е по-добре да пазят силите си за тогава, когато светлината на прожекторите ще бъде върху изборите, а не върху коронавируса. Когато този момент дойде, нападките ще преминат на персонално ниво.

Атаките на Байдън ще бъдат насочени към неуспехите на Тръмп, неуважителното му отношение към всички, съсипването на немалко традиции и подкопаването на вярата на съюзниците на САЩ в страната. Досега тези обвинения, които се повтарят от всички опоненти на Тръмп през последните четири години, носят променлив успех. Не би било преувеличено да се каже, че президентът е имунизиран срещу голяма част от тях.

Атаките на Тръмп ще бъдат по-различни. И далеч по-неудобни. Официалните страници в социалните медии на кампанията на Тръмп показват какви ще са те: Джо Байдън е стар и със съмнителна памет и умствени възможности вследствие от възрастта си. Този подход може да е нелицеприятен, но не се базира на лъжи и Байдън го подхранва сам при всяко свое интервю, когато се заплита в изречения в национален ефир. Затварянето на очите за слабостите на кандидата ще бъде все по-трудно.

Всичко това ще доведе и до неминуемата кулминация в кампанията на Тръмп срещу Байдън: че неговият кандидат за вицепрезидент би бил по-важен, отколкото самия Байдън. Такъв все още предстои да бъде избран. На когото (или по негови думи - която) и да се спре Байдън, най-добре е да има дебела кожа.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 4

    Темата за преизбирането на Тръмп е изключително интересна, още повече от началото на к-кризата отпреди около два месеца ненатрапчиво взе да циркулира тезата, че Тръмп щял бил да отложи изборите, защото се чувствал несигурен в преизбирането си. Естествено, твърдят го гравитиращите около ДП световни медии, а напоследък и Байдън.

    Сериозно погледнато това са глупости, защото президентът не може да отлага никакви избори. Това е в правомощията на Конгреса, а в него мнозинство има ДП. Целта явно е да се отвлече вниманието от нещо друго.

    Все пак казусът с отлагането на президентските е изключително интересен, защото - ако се осъществи - открива вариант за получаване от ДП на служебна победа над Тръмп без избори. Макар и само за една година.
    След изтичането на мандата на Тръмп на 21 януари 2021 г, той и вицът Пенс трябва да напуснат постовете си, защото според Конституцията мандатът на президента трае точно 4 г . Най-вероятният вр. изп. длъжността президент на САЩ до 21 януари 2022 г., когато трябва да встъпи избраният през ноември 2021 г, ще бъде говорителката на Конгреса Нанси Пелоси (ДП), но ако Конгресът, отложи и частичните избори за Конгрес, които се провеждат заедно с президентските, временен президент ще трябва да стане председателят на Сената.

    Теорията с отлагането е малко вероятна, защото ще докара чудовищен конституционен хаос в страната - без легитимен президент, който е и глава на правителството, и със законодателен орган с половината нелегитимни конгресмени...

    Най-вероятно това е поредната димка за отвличане на вниманието от подпъхването отново на клана Клинтън на висша властова позиция.
    Първата част от шоуто беше зрелището с десетината кандидат-президенти тип "за всекиго по нещо": от кмет-гей, през речовити феминистки, експресивен милиардер, милионер-социалист и се стигне до видимо сенилен бивш вицепрезидент. Победи крилото на Клинтънови, което прокара стария и нездрав Байдън, за да наложи тихом-мълком за вице ... дъщеря си Челси Клинтън.
    Ако по една или друга причина (а здравословните проблеми на Байдън са много видими) президентът на САЩ не може да изпълнява задълженията си, до края на мандата ги поема вицепрезидентът.

    Пусти вечни властови мераци Клинтънови!

    Давай, Доналд! Изкарай им въздуха!




    Нередност?
Нов коментар