🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Италия отваря частично икономиката от днес

Започват работа част от заводите, строителите и търговците на едро

Италианският премиер Джузепе Конте обяви плана на правителството за разхлабване на мерките
Италианският премиер Джузепе Конте обяви плана на правителството за разхлабване на мерките
Италианският премиер Джузепе Конте обяви плана на правителството за разхлабване на мерките    ©  Reuters
Италианският премиер Джузепе Конте обяви плана на правителството за разхлабване на мерките    ©  Reuters
Музеите и книжарниците ще могат да работят след 18 май, а от 1 юни - баровете и ресторантите.

Италия, която е най-тежко ударената страна в Европа от коронавируса, ще смекчи ограничителните мерки на три етапа - от 4 май, от 18 май и 1 юни. Премиерът Джузепе Конте обяви плановете на правителството на пресконференция във Facebook в неделя вечерта.

От 4 май

От следващия понеделник ще заработят някои заводи, строителни компании и търговци на едро. Всички предприятия, които възобновяват дейност, трябва да гарантират спазване на нормите за сигурност, като основната е безопасна дистанция от най-малко един метър между хората. Задължително е и носенето на предпазна маска.

Също така ще бъдат отворени и парковете и градините, като разходките ще бъдат позволени само в семеен състав. Ще бъдат възобновени индивидуалните тренировки на спортистите, но само на тези, които представляват национален интерес от гледна точка на спортните федерации и Италианския олимпийски комитет.

Разрешават се и ограничени семейни посещения. Движението между регионите обаче остава забранено.

След 18 май

На 18 май ще бъдат възобновени груповите тренировки на спортистите, но все още не е взето решение за възобновяване на футболния шампионат. Музеите и книжарниците ще могат да отворят врати на 18 май.

Салоните за красота, фризьорските салони и баровете и ресторантите ще трябва да изчакат до 1 юни. Доставките на храна за вкъщи ще бъдат възможни и по-рано.

Джузепе Конте съобщи, че до края на учебната година образователните институции ще останат затворени. "Ще работим за откриване на училищата през септември", каза премиерът.

Остава неясно дали ще бъдат отворени летните детски градини и дали ще бъдат възобновени службите в църквите, както настоява Конференцията на италианските епископи.

Броят на жертвите от коронавирус в Италия е най-високият в Европа - над 26 хил. души, като заразените са почти 200 хил. Броят на починалите, новите случаи и на пациентите под интензивни грижи започна да намалява.

Надежди за добра втора половина на годината

Очаквано заради мерките срещу коронавируса икономиката на страната ще се свие значително през първата половина на годината. Икономическият министър Роберто Гуалтиери обаче очаква силен отскок през третото тримесечие и значителен растеж през 2021 г. Той се надява, че мерките на правителството и постепенното възобновяване на бизнеса "ще допринесат за ограничаването на отрицателното икономическо въздействие на вируса и ще подкрепят възстановяването".

Италианският бюджетен регулатор прогнозира спад от 15% на БВП през първата половина на годината - свиване, каквото не е наблюдавано след Втората световна война.