Британското правителство планира грантове за енергоспестяващи мерки в домовете

Те ще са в размер на 5000 паунда, като за най-бедните достигат 10 хил. паунда

Според финансовия министър Риши Сунак планът ще стимулира британската икономика
Според финансовия министър Риши Сунак планът ще стимулира британската икономика
Според финансовия министър Риши Сунак планът ще стимулира британската икономика    ©  Reuters
Според финансовия министър Риши Сунак планът ще стимулира британската икономика    ©  Reuters

Стотици хиляди британци ще получат ваучери на стойност до 5000 паунда за прилагането на енергоспестяващи мерки в домовете си. Най-бедните могат да вземат до 10 хил. паунда. Това предвижда план на финансовото министерство, включващ грантове за 2 млрд. паунда за проекти в Англия, като например изолация на домовете, който е част от по-голяма правителствена програма в размер на 3 млрд. паунда за съкращаване на парниковите емисии.

Планът ще заработи от септември, пише ВВС. Финансовото министерство твърди, че той ще подкрепи над 100 хил. работни места, но опозицията посочва, че тези, които живеят под наем, не са включени в него, и призовава за "по-всеобхватна схема за намаляване на въглеродните месии".

Кой какво получава

Предвижда се британското правителство да изплаща поне две трети от разходите за енергоспестяващи мерки в домовете. Например собственикът на къща, който постави изолация за 4000 паунда, ще плати 1320 паунда, а ваучерът ще покрие 2680 паунда. Средствата от фонда ще бъдат използвани за една фискална година и около половината от тях ще бъдат предназначени за най-бедните собственици на жилища, които така няма да се наложи да плащат за нищо.

Според финансовото министерство планът също така ще стимулира икономиката, като създаде хиляди работни места. "Жизненоважно е да направим всичко по възможностите си, за да защитим прехраната на хората на фона на възстановяването на страната от пандемията", коментира финансовият министър Риши Сунак.

Пакетът за "зелени инвестиции"

Грантовете са част от пакет за "зелени инвестиции" в размер на 3 млрд. паунда, чиято цел е да подкрепи британската икономика, пострадала заради коронавируса. Той трябва да помогне на Обединеното кралство да постигне целите си за нетно нулеви въглеродни емисии до 2050 г. и включва подобряването на изолацията на обществени сгради като училища и болници.

"Тази схема означава по-ниски сметки за домакинствата - стотици паунди по-малко за енергия всяка година. Освен това подкрепя работните места и е много добра новина за околната среда", посочва министърът на бизнеса Алок Шарма. Финансовото министерство изчислява, че качествената изолация може да спести до 600 паунда на година от сметките за енергия.