Меркел призова за постигане на споразумение за фонда за възстановяване от пандемията

Германският канцлер иска това да стане на срещата на ЕС на 17-18 юли, но признава, че ще е трудно

Германският канцлер Ангела Меркел призова страните - членки на ЕС, да постигнат този месец споразумение за фонда за възстановяване от пандемията. В противен случай според нея предстои една от най-тежките икономически кризи в историята на съюза.

Меркел проведе видеоконферентен разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, на който определи целите на вече започналото шестмесечно германско председателство на ЕС, пише Financial Times. По думите на канцлера съюзът се намира "в най-трудната ситуация в историята си" и "времето е от съществено значение". "Споразумението трябва да бъде постигнато през лятото. Не мога да си представя друг вариант. В подобни кризи посланието на мултилатерализма ще изпрати много важен сигнал", коментира Меркел.

Единодушно одобрение

През май Фон дер Лайен предложи фонд от 750 млрд. евро, захранван със средства, които ЕК ще взема назаем на международните пазари. Парите ще бъдат разпределяни под формата на заеми и грантове за най-тежко засегнатите от коронавируса държави. Фондът изисква единодушното одобрение на страните членки.

Планът е подкрепян от Меркел, чието собствено предложение, представено заедно с френския президент Еманюел Макрон, включва по-малък фонд, в който ще бъдат разпределяни 500 млрд. евро под формата на грантове. Канцлерът ще работи в близко сътрудничество с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за сключването на споразумение. Очаква се Мишел да представи потенциален компромис между страните членки през следващата седмица, преди дискусиите да се задълбочат на срещата на ЕС на 17-18 юли. Меркел посочва, че ще е много важно да се постигне договорка на тази среща, но признава, че може да се окаже трудно: "Ако се нуждаем от малко повече време, това не би била най-добрата опция. Но просто ще трябва да продължаваме да работим."

Проблемни критерии

Един от проблемните въпроси сред страните членки са критериите, които ще бъдат използвани, за да се реши как ще бъдат разпределяни средствата. Предложението на ЕК бе критикувано от някои, защото според него парите ще се изчисляват на база на безработицата преди пандемията. Редица страни членки искат да се вземе предвид икономическото развитие, след като коронавирусът доведе до "затварянето" на европейските държави.

В опит за намиране на компромис Мишел планира да предложи 30% от средствата във фонда да бъдат разпределени през 2022 г. Това ще позволи на Брюксел да вземе под внимание спада в БВП заради кризата.