🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гърция няма да приеме строги условия срещу помощта за COVID-19

Това е знак за предстоящите трудни преговори за приемането на възстановителния фонд в ЕС

Коронавирусната криза може да е попречила на амбициите на Мицотакис да съживи гръцката икономика, но тя му е помогнала да затвори страницата на популизма, на който страната му стана първата жертва с идването на власт на Ципрас през 2015 г., каза гръцкият премиер.
Коронавирусната криза може да е попречила на амбициите на Мицотакис да съживи гръцката икономика, но тя му е помогнала да затвори страницата на популизма, на който страната му стана първата жертва с идването на власт на Ципрас през 2015 г., каза гръцкият премиер.
Коронавирусната криза може да е попречила на амбициите на Мицотакис да съживи гръцката икономика, но тя му е помогнала да затвори страницата на популизма, на който страната му стана първата жертва с идването на власт на Ципрас през 2015 г., каза гръцкият премиер.    ©  Reuters
Коронавирусната криза може да е попречила на амбициите на Мицотакис да съживи гръцката икономика, но тя му е помогнала да затвори страницата на популизма, на който страната му стана първата жертва с идването на власт на Ципрас през 2015 г., каза гръцкият премиер.    ©  Reuters

Гърция няма да приеме строги условия от Европейския съюз за използването на средства от бъдещия възстановителен фонд за справяне с щетите от коронавируса, което е знак за предстоящите трудни преговори между лидерите на съюза, които трябва да се проведат следващата седмица, съобщава Financial Times.

В интервю за британското издание премиерът Кириакос Мицотакис заявява, че няма да подкрепи връщане към строгите мерки и наблюдение на страната, наложени по време на дълговата криза от ЕС, Европейската централна банка и Международния валутен фонд. "Гърците станаха много по-зрели и искаме да осъществим собствени реформи", отбеляза Мицотакис.

Трудни преговори

В края на миналата седмица германският канцлер Ангела Меркел призова страните от ЕС да постигнат този месец споразумение за фонда за възстановяване от пандемията, който трябва да бъде с размер от 750 млрд. евро. Той е нужен на съюза в една от най-тежките икономически кризи в историята му.

Меркел проведе видеоконферентен разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. По думите на канцлера съюзът се намира "в най-трудната ситуация в историята си" и "времето е от съществено значение". "Споразумението трябва да бъде постигнато през лятото. Не мога да си представя друг вариант. В подобни кризи посланието на мултилатерализма ще изпрати много важен сигнал", коментира Меркел.

Засега Швеция, Финландия, Дания и Нидерландия се противопоставят на плановете на Европейската комисия за възстановителния фонд и настояват парите да се дават като заем, а не като грантове, и да се гарантира, че те ще бъдат насочени към подобряване на конкурентоспособността.

Мицотакис смята, че шестмесечният преглед на икономическото представяне, извършен от Брюксел, е бил достатъчен. "Не мисля, че са необходими допълнителни строги условия", като допълва, че всяка южна страна от съюза ги смята за "политически неприемливи".

Добра реакция срещу вируса

Въпреки икономическия срив по време на дълговата криза и програмите за строги икономии Атина изненада мнозина с ефективните мерки срещу разпространението на коронавируса. Към началото на юли в страната са регистрирани 192 смъртни случая и 3432 потвърдени заразени.

"За мен беше напълно ясно, че в определен момент трябва да преминем към режим на пълна блокада. И политическото ми решение беше да го направим по-скоро, отколкото по-късно", заявява Мицотакис.

Премиерът отбелязва, че след 10 години на строги икономии не можел да позволи на отслабената здравна система да бъде пренатоварена, но бил "приятно изненадан" от системата, която управляваната от него дясноцентристка партия "Нова демокрация" отдавна иска да преструктурира.

Една година на власт

Мицотакис взе властта от крайната левица преди близо година, като обеща реформи в подкрепа на бизнеса, за да може страната да се възстанови по-бързо от дълговата криза. Пандемията от коронавирус обаче нанесе нов удар на икономиката и увеличи допълнително дълга.

Премиерът отчита това, че вирусът се е появил през зимата, когато страната приема малко чужди туристи, но заяви, че е щял да наложи същата тежка блокада, ако пандемията беше достигнала връхната си точка през летния сезон.

Въпреки доброто справяне със заразата Европейската комисия очаква гръцката икономика да се свие с 10% тази година, което е най-големият прогнозиран спад в страна от съюза, заради зависимостта на Атина от туризма.

Секторът е голям източник на приходи за Гърция - миналата година страната привлече 34 млн. гости, а постъпленията достигнаха 18 млрд. евро, което е около 10-12% от брутния вътрешен продукт. Секторът дава работа на около 20% от заетите в страната.

Гърция ще приеме само малка част от 34-те милиона посетители миналата година, заяви Мицотакис. Но хората ще превърнат Гърция във "водещия си избор", когато разберат подготовката, която е направило правителството, включително случайни тестове, капацитет за диагностика дори на по-малките острови и удвояване на леглата в интензивните отделения, твърди той.

Зелен и дигитален преход

Премиерът Мицотакис планира и да диверсифицира икономиката. "Имаме много агресивен дневен ред с реформи", заяви гръцкият премиер. Той ще бъде насочен към "зеления и дигиталния преход"

и насърчаване на инвестициите отчасти чрез програма за приватизация. Мицотакис се определя като подкрепящ бизнеса "технократ" за разлика от бившия премиер Алексис Ципрас, който тласна Гърция до ръба на излизане от еврозоната през 2016 г.

Съживяването на икономиката ще зависи също от подобряването на бизнес климата, намаляването на бюрокрацията, засилването на правовата държава и промяната на поведението на гръцките олигарси, отбелязват анализатори.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    axx1594040191671090 avatar :-|
    Frédéric Bastiat

    Много интересна статия, едно голямо браво на журналиста!

    Нередност?
Нов коментар