НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

ЕЦБ препоръча на банките от еврозоната да не изплащат дивиденти до януари 2021 г.

Бонусите трябва да бъдат "изключително умерени"

Европейската централна банка (ЕЦБ) призова банките от еврозоната да продължат замразяването на изплащането на дивиденти най-малко до януари следващата година и ги призова да бъдат "изключително умерени" при определяне на бонусите на персонала по време на пандемията от коронавирус.

Препоръките на централната банка имат за цел да помогнат на финансовите институции да могат да поемат загубите от лошите кредити и да осигурят финансирането на реалната икономика през цялата криза, която заплашва със сериозна рецесия еврозоната, отбелязва Financial Times.

Председателят на надзорния съвет на ЕЦБ Андреа Енрия заявява: "Натрупването на силни капиталови буфери и ликвидност след последната финансова криза даде възможност на банките по време на тази криза да продължат да отпускат заеми на домакинства и предприятия и по този начин да спомогнат за стабилизирането на реалната икономика". Според него е още по-важно да се насърчават банките да използват натрупаните буфери, за да продължат кредитирането, като спазват стандартите за финансиране.

Подкрепа от британския финансов регулатор

Британският финансов регулатор одобрява решението на ЕЦБ. Във вторник от институцията обявиха, че през четвъртото тримесечие ще направят преглед дали британските кредитори могат да възобновят изплащането на дивиденти през следващата година.

Акциите на европейските банки бяха силно засегнати тази година, след като бяха притиснати от регулаторните органи да преустановят изплащането на дивиденти на акционерите в разгара на кризата Covid-19. Индексът на Stoxx Europe 600 Banks е спаднал повече от една трета през 2020 г. в сравнение с понижението от малко над 10% за по-широкия индекс Stoxx Europe 600.

През март ЕЦБ нареди на банките от еврозоната да спрат изплащането на дивиденти поне до октомври, което се отрази на сектора, изпитал сериозни трудности след финансовата криза. Регулаторите в Обединеното кралство и Швейцария оказват подобен натиск върху местните банки.

Акциите на британските банки - включително HSBC, Standard Chartered, Lloyds и RBS, се понижиха, след като през март обявиха, че ще отменят плащанията си за дивидент за 2019 г. през март.

Миналата седмица швейцарската UBS заяви, че обмисля да използва 3.6 млрд. долара капиталови резерви за комбинация от парични дивиденти и обратно изкупуване на акции до края на годината. "Изкупуването на акции е демонизирано твърде много", заявява изпълнителният директор на банката Серджо Ермоти. Според него така банките могат да останат гъвкави в своите политики за капиталова възвръщаемост на акционерите.

Все още няма коментари
Нов коментар