🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коронавирусът заличи 10 години растеж в Германия

През второто тримесечие най-голямата икономика в Европа се е свила с 10.1% на тримесечна база и с 11.7% на годишна

Автомобилният сектор в Германия е един от най-тежко засегнатите от кризата.
Автомобилният сектор в Германия е един от най-тежко засегнатите от кризата.
Автомобилният сектор в Германия е един от най-тежко засегнатите от кризата.    ©  Reuters
Автомобилният сектор в Германия е един от най-тежко засегнатите от кризата.    ©  Reuters

Германската икономика се е свила с рекордните 10.1% през второто тримесечие в сравнение с първото, след като разходите на домакинствата, бизнес инвестициите и износът се сринаха по време на пандемията от коронавирус. Това показват предварителните данни, обявени в четвъртък от националната статистика.

Според ведомството това е най-рязкото понижение от 1970 г. насам и е по-лошо от предвижданията за 9% на анализаторите, до които се е допитала агенция Reuters. Този спад на практика премахва близо 10 години растеж на най-голямата икономика в Европа. Данните за Германия са ясен знак, че подобен срив през второто тримесечие е преживяла еврозоната и целият Европейски съюз. След обявяването на данните еврото остъпи спрямо долара до 1.1738, а водещият индекс на фондовата борса във Франкфурт - DAX, се понижи с 2.60%.

"Сега това е официално, това е рецесията на века", казва икономистът на DekaBank Андреас Шеуерле. "Това, което досега беше невъзможно да се постигне с катастрофи на фондовата борса или шокове на цените на петрола, беше постигнато от мъничко същество от 160 нанометра на име корона."

На годишна база понижението на брутния вътрешен продукт е още по-голямо - от април до юни свиването е с 11.7%, показват сезонно изгладени данни на Федералната статистическа служба. Анкетирани от агенцията анализатори очакваха свиване с 11.3%.

И износът, и вносът на стоки и услуги се сринаха през второто тримесечие на 2020 г., както и разходите на домакинствата и инвестициите в оборудване. Но държавните разходи се увеличиха в опит за компенсиране на огромния спад.

Очакванията на правителството и централната банка са, че най-лошото от кризата е отминало и през третото тримесечие икономиката ще се възстанови частично, след като мерките за ограничения бяха в голяма степен вдигнати. Днес след обед ще излязат данните и за американската икономика, като очакванията са тя също да отчете рекорден спад.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар