Франция: Ако не спазваш ценностите на ЕС, няма да има помощ от фонда за 750 млрд. евро

Предупреждението на френския министър по европейските въпроси се отнася за Полша и Унгария

"Европа не е само пазар", посочва новоназначеният френски министър по европейските въпроси Клемон Бон.
"Европа не е само пазар", посочва новоназначеният френски министър по европейските въпроси Клемон Бон.
"Европа не е само пазар", посочва новоназначеният френски министър по европейските въпроси Клемон Бон.    ©  Reuters
"Европа не е само пазар", посочва новоназначеният френски министър по европейските въпроси Клемон Бон.    ©  Reuters

"Европа не е само пазар, но също така културен и политически проект. Не можем да кажем на френските, полските, унгарските и европейските граждани, че можем да имаме финансова солидарност в ЕС и да не ни е грижа дали основните правила за демокрация, свободни медии и равни права се спазват." Това заявява в интервю за Financial Times новоназначеният френски министър по европейските въпроси Клемон Бон, който преди това беше съветник на президента Еманюел Макрон по европейските теми и играеше ключова роля в оформянето на политиките на Елисейския дворец за ЕС.

Визирайки Полша и Унгария, той казва, че страните членки, които не спазват базовите ценности на съюза, трябва да понесат финансова санкция спрямо фонда за възстановяване от коронавируса на стойност 750 млрд. евро. И предупреждава, че френското правителство ще настоява за строг механизъм за върховенството на закона, от който ще зависи достъпът до паричната помощ.

Необходимост от финансови санкции

По време на срещата на ЕС за договарянето на фонда миналия месец европейските лидери оставиха отворен въпроса за механизма за върховенството на закона след остра опозиция от страна на Полша и Унгария, които заявиха, че са нечестно взети под прицела на мярката. Сега Европейската комисия, Европейският парламент и страните членки трябва да се разберат как точно ще работи тя.

Според Клемон Бон финансовата санкция е "нещо, което трябва да развием, тъй като законовите и финансовите мерки са най-мощните инструменти" срещу нарушенията. По думите му спазването на върховенството на закона е "жизненоважен въпрос" за ЕС. "Не става дума за противопоставяне на Запада срещу Изтока или за даването на урок на тези държави. Ако имаме механизъм относно върховенството на закона, той не трябва предварително да взема на прицел дадена страна. Но ако някое правителство наруши върховенството на закона, трябва да има елемент на санкция - финансова или законова", посочва френският министър по европейските въпроси.

Табуто е прекрачено

Клемон Бон приветства решението на европейските лидери да финансират фонда за възстановяване от коронавируса с наднационално издаване на дълг от Европейската комисия. Според него споразумението за пакета от 750 млрд. евро означава, че "Рубиконът е пресечен", особено с решението да се дават грантове на тежко засегнатите икономики в ЕС.

Т.нар. пестеливи държави начело с Нидерландия настояват, че механизмът за вземане назаем е временен и няма да бъде удължаван извън пандемичната криза. Но френският министър по европейските въпроси твърди, че издаването на общ дълг е показало, че табуто е прекрачено и може да се прибегне отново до този ход при бъдещи кризи.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fiona avatar :-|
    fiona
    • + 2

    Предупреждението би трябвало да важи и за България, ако Европа следи какво се случва у нас. Ситуацията с върховенството на закона е катастрофална. А след като се разбра, че правителството чепи щедро всеки бранш, който заплашва с протест, и обещава да увеличава заплати без ясни критерии, би следвало в Брюксел да се сетят, че европомощите няма да отидат по предназначение.

    Нередност?
Нов коментар