Германия вярва в излизането от блокажа относно бюджета на ЕС, Полша очаква нови предложения

Помощта за икономическото възстановяване от кризата заради коронавируса вероятно ще се забави

Полският премиер Матеуш Моравецки и унгарският му колега Виктор Орбан често сблъскват позиции с Брюксел
Полският премиер Матеуш Моравецки и унгарският му колега Виктор Орбан често сблъскват позиции с Брюксел
Полският премиер Матеуш Моравецки и унгарският му колега Виктор Орбан често сблъскват позиции с Брюксел    ©  Reuters
Полският премиер Матеуш Моравецки и унгарският му колега Виктор Орбан често сблъскват позиции с Брюксел    ©  Reuters

"За толкова много пари става дума, от които се нуждаят и които чакат толкова много страни в ЕС, че не само е необходимо решение, а е необходимо бързо. Сигурен съм, че ще успеем да го направим,". Това заяви по повод ветото на Унгария и Полша на бюджета на ЕС от 1.8 трлн. евро Хайко Маас, външен министър на Германия, която в момента държи ротационното председателство на ЕС.

В понеделник Будапеща и Варшава блокираха приемането на бюджета за 2021-2027 г., както и на възстановителния фонд заради клауза, която поставя спазването на върховенството на закона като условие за достъпа до парите.

"Решение в идващите седмици"

"Решение ще има в идващите седмици и Франция е напълно отдадена на намирането му", посочва френският министър по европейските въпроси Клемон Бон. Неговият германски колега Михаел Рот призова Полша и Унгария да действат отговорно на фона на икономическата криза заради пандемията, за да може помощта, предназначена за закъсалите от вируса държави, да бъде бързо изплатена: "Не е време за вето, а за бързи действия в духа на солидарността. Моля всеки в ЕС да се съобразява с отговорностите си."

Същевременно във вторник полски правителствен говорител заяви, че Варшава очаква Брюксел да даде нови предложения за намиране на изход от блокажа. Правителствата на Полша и Унгария са против обвързването на европейските пари със спазването на върховенството на закона, тъй като са изправени пред процедури на ЕС относно подкопаването на независимостта на съдилищата, медиите и неправителствените организации. Двете страни могат да изгубят достъпа до десетки милиарди евро, ако въпросното обвързване, представено от лидерите на ЕС през юли, остане.

Какво иска Полша

Сегашното вето означава, че средствата за икономическо възстановяване за страните членки на ЕС от кризата в резултат на коронавируса вероятно ще се забавят. Планът беше те да започнат да бъдат разпределяни от средата на следващата година. ЕС ще обсъди последващите стъпки в четвъртък.

Според Reuters Полша е наясно, че ще бъде невъзможно да премахне клаузата за обвързването на парите с върховенството на закона, но би била доволна от сценарии, при които строгостта на този механизъм е разводнена. Едно от полските предложения е Европейската комисия да изисква единодушие, ако иска да се блокират плащанията за страна членка. Тъй като Полша и Унгария са заедно в битката си срещу Брюксел, това ще означава, че става невъзможно да се активира връзката между еврофинансирането и спазването на върховенството на закона.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 2

    Много добре, нека да се забавят. Тъкмо ще имаме време да изметем мафията!

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Ако ЕС беше прекъснал абсурдната си офанзива по всякакви либерални копнежи, сега Орбан и ПиС щяха да изглеждат еднакво лошо както на международно, така и на местно ниво.

    ЕС ги превърна в национални герои на консерватизма, а те се възползват от това за да придобият почти абсолютна власт.

    Нередност?
Нов коментар