НАТО обсъжда как да противодейства на заплахите от Русия в Черно море

Организацията подготвя пакет от мерки, в петък започва най-голямото морско учение с участието и на България

Столтенберг се срещна с Тръмп и му благодари за "силния му ангажимент към НАТО, към нашия съюз и към нашата трансатлантическа връзка, и специално за силното му лидерство за споделяне на финансовото бреме"
Столтенберг се срещна с Тръмп и му благодари за "силния му ангажимент към НАТО, към нашия съюз и към нашата трансатлантическа връзка, и специално за силното му лидерство за споделяне на финансовото бреме"
Столтенберг се срещна с Тръмп и му благодари за "силния му ангажимент към НАТО, към нашия съюз и към нашата трансатлантическа връзка, и специално за силното му лидерство за споделяне на финансовото бреме"    ©  Reuters
Столтенберг се срещна с Тръмп и му благодари за "силния му ангажимент към НАТО, към нашия съюз и към нашата трансатлантическа връзка, и специално за силното му лидерство за споделяне на финансовото бреме"    ©  Reuters

Външните министри на страните от НАТО ще обсъдят пакет от мерки за засилване военното присъствие на алианса в Черно море като една от мерките за противодействие на заплахите от Русия. В сряда във Вашингтон започва двудневна среща, която ще съвпадне със 70-годишнината на алианса – 4 април. Същия ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще произнесе слово пред двете камари на американския Конгрес и ще открие среща на министрите на отбраната.

Високопоставен американски представител заяви пред Reuters, че ще се обсъждат всички елементи от заплахите, идващи от Русия и "фокусът ще е върху отбраната и сдържането в Черноморския район". Източникът от Държавния департамент подчертава, че Турция остава важен партньор на САЩ в района, но че кризата около закупуването е планираното разполагане на руски зенитни ракетни системи С-400 е "силно притеснително".

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео каза в изслушване пред Конгреса миналата седмица, че се надява на срещата на НАТО да може да обяви "серия от действия, с които да отвърнем на това, което Русия върши в Крим, Азовско море и региона".

Според Столтенберг част от новите мерки в Черно море са подобряване способността на НАТО да оценява ситуацията, да се помогне на Украйна и Грузия с обучение на военноморските сили и бреговата охрана, споделяне на информация, посещение на техните пристанища от натовски кораби и общи маневри.

Един от основните въпроси, които те ще разискват, също така е разходите за отбрана на всяка страна да достигнат 2% от брутния вътрешен продукт. Американският президент Доналд Тръмп често се оплаква, че САЩ са поели твърде голям дял от разходите на съюза.

България ще бъде представена на форума от вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева.Благодарности към Тръмп

Във вторник Йенс Столтенберг се срещна с американския президент Доналд Тръмп и му благодари за "силния му ангажимент към НАТО, към нашия съюз и към нашата трансатлантическа връзка, и специално за силното му лидерство за споделяне на (финансовото) бреме", предава DPA.

Той каза, че откакто Тръмп е президент, разходите за отбрана на страните в НАТО се увеличават. "Сега правим заедно повече, отколкото беше направено за много, много години".

Столтенберг обяви, че в НАТО има споразумение да бъдат вложени 260 млн. долара за военни складове и център за поддръжка в централната част на Полша. Основното им предназначение е да помагат на американски сили, които действат и се обучават в района. Строителството на обекта край Повидз ще започне през лятото и ще отнеме около 2 години.

Това е част от общо 2.3 млрд. долара, предвидени за финансиране в НАТО на различни инициативи за подобрена мобилност на войските през последните 4 години, особено по източния фланг.

От своя страна Тръмп повтори тезата си, че САЩ защитават Европа, "но ние защитаваме страни, които се възползват от Съединените щати". "САЩ плащат несъразмерно много за НАТО. Ние искаме единствено справедливост", добави той. "Германия, честно, не плаща полагащия ѝ се дял. Изпитвам голямо уважение към Ангела и изпитвам голямо уважение към страната, но те не плащат колкото трябва".

Най-мащабното учение

В петък започва голямото военноморско учение "Морски щит" (Sea Shield 19), което според съобщението на румънското министерство на отбраната ще е най-мащабното досега. То ще се проведе в периода 5-13 април с участието на 14 румънски и 6 бойни кораба от България, Канада, Гърция, Холандия и Турция. Близо 2200 военни ще тренират реакция при критична ситуация.

От началото на тази година НАТО проведе важни учения съвместно с Грузия, където за пръв път командването се извършваше от домакините. Руски медии коментираха, че за пръв път алиансът тренирал докъде би могъл да защити страна партньор, за която не действа Член 5 от Вашингтонския договор, определящ принципа на колективна защита.

Преди това това имаше и военноморски учения край грузинските брегове с участието на "Доналд Кук", един от най-модерните американски бойни кораби, снабден със система за противоракетна отбрана. През март група кораби на НАТО влязоха в Черно море за посещение в украински пристанища, като по пътя от Босфора до Украйна бяха съпровождани от руски ескорт.

Българската позиция

Българското правителство традиционно не е поддръжник на специални мерки срещу Русия в Черно море. Това беше отбелязано за пореден път от премиера Бойко Борисов при посещението на генералния секретар на НАТО в България в началото на март. След срещата тогава Борисов обяви, че двамата са се обединили, че максимално трябва да се използват средствата на дипломацията, за да не бъдем въвлечени в надпревара във въоръжаването с Русия.

Столтенберг отбеляза, че страната ни е ключов съюзник в Черноморския регион, на което премиерът Борисов отново индиректно изрази своите резерви по въпроса за приближаването на НАТО в акваторията на Черно море. "Винаги съм бил против това да се прави извън ученията, които се водят там и които трябва да се водят все по-често и по-мащабно, за да покажем, че може да охраняваме Черно море надеждно", каза българският премиер.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-|
    borodino

    "Руските заплахи" се превърна в нарицателно преди да стане ясно какво включва. Никой и не се старае да го обяснява.
    Присъствието на чужди военни кораби в Черно море се определя от конвенцията от Монтрьо. Проливите са турски и нейна е грижата за спазването й. Турция е в много особени отношения с Вашингтон, включая и по линия на НАТО.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-P
    D-r D

    До коментар [#1] от "borodino":

    Голяма комедия е това Нато! Всеки дърдори каквото му хрумне, никой никого не слуша - някакъв самодеен Ковънт гардън. Позабравеното вице Пенс днес блеснал: аха да изгони Турция от алианса заради С-400! Този пък какво общо има с Нато-то?
    Сенилната атлантическа старица си е за пенсия. Стига да я доживее...

    Има едно руска приказка: ако ще целият 6-ти американски да влезе в Черно, няма да излезе.
    Янките, дето са идвали, много й вярват.

    Янки, що не си ходите при краварките?

    Нередност?
  • 3
    bamama_mu avatar :-|
    ръмжо

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Днес на Столтемберг речта Съветите и Сталин му бяха встъпителна тема, а как всички в екстаз ставаха и ръкопляската при споменаването им... мммм

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D


    До коментар [#3] от "
    ръмжо
    ":

    Ами това имам пред вид, като говоря за самодейния театър. Дават си кураж едни на други.

    Нередност?
Нов коментар