🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Франция обяви търговете за 5G въпреки съмненията

Париж се надява да получи няколко милиарда евро от операторите

Въпреки недоверието сред част от обществеността и многобройните искания за мораториум на редица депутати от левицата, новата мрежа ще започне да се изгражда.
Въпреки недоверието сред част от обществеността и многобройните искания за мораториум на редица депутати от левицата, новата мрежа ще започне да се изгражда.
Въпреки недоверието сред част от обществеността и многобройните искания за мораториум на редица депутати от левицата, новата мрежа ще започне да се изгражда.    ©  Reuters
Въпреки недоверието сред част от обществеността и многобройните искания за мораториум на редица депутати от левицата, новата мрежа ще започне да се изгражда.    ©  Reuters

Франция обяви началото на търговете за 5G, които се очаква да донесат приходи от няколко милиарда евро на правителството. Париж закъсня с процедурите и е поставена под натиск от Вашингтон да не допусне в тях да участва китайската компания Huawei. Първоначално планирани за април, но отложени поради пандемията от коронавирус, тези търгове трябва да позволят на операторите (Orange, SFR, Bouygues Telecom, Free) да придобият 11 "блока" от честоти, които не се използват в момента. Така ще бъде подготвен пътят за първите 5G услуги в някои градове в страната в края на годината, съобщава AFP.

Въпреки недоверието сред част от обществеността и многобройните искания за мораториум на редица депутати от левицата, новата мрежа ще започне да се изгражда. Първоначално ще се използва честотния интервал от 3.4 до 3.8 гигахерца на електромагнитния спектър.

Четирите оператора вече са получили по един блок от 50 мегахерца в този честотен интервал и са платили за него фиксираната цена от 350 млн. евро. Със 110 мегахерца допълнително държавата се надява да получи най-малко 2.17 млрд. евро.

Един оператор ще може да придобие не повече от 100 мегахерца, така че всички да имат шанс, обясни президентът на френския телекомуникационен регулатор Arcep Себастиен Сориано. Минималната цена на блок е 70 млн. евро.

Политически дебат

Изграждането на 5G мрежата обаче предизвиква неприязън в част от обществото, различни местни политици и неправителствени организации, които поставят под въпрос ползата от тази нова технология в обществото, рискове за здравето и околната среда.

Близо 70 леви политици и природозащитници, включително Жан-Люк Меланшон, Яник Джадо и кметът на Марсилия Мишел Рубирола, призоваха на форум в средата на септември за мораториум върху разпределението на честотите. Но правителството искаше да спази графика, без да чака следващия доклад на Националната агенция за здравна сигурност (ANSES), насрочен за март 2021 г., като мотивът беше, че повечето развити държави вече са разпределили тези честоти.

Може ли обаче този политически дебат да възпрепятства бъдещото внедряване на 5G и да окаже влияние върху поведението на операторите по време на търгове? "Това малко ще промени баланса на силите", казва Гийом Вакеро, телекомуникационен експерт от Wavestone.

Гаранции

"Имахме споразумение, при което Arcep изискваше от операторите да поемат ангажименти за покритие. Сега операторите могат да кажат: Готови сме да внедрим мрежата, но какви гаранции ни давате, за да можем да направим това в бъдеще? Добри условия? Защото това са огромни инвестиции", добавя Вакеро.

Друг важен елемент, който операторите трябва да вземат под внимание, са силните ограничения върху участието на китайския гигант Huawei, което ще принуди по-специално SFR и Bouygues Telecom да сменят доставчиците на оборудване (с Ericsson и Nokia) за голяма част от бъдещата си мрежа.

Според Гийом Вакеро изборът на момент за решението на френските власти за провеждането на търговете, съобщено в началото на юли, поражда въпроси. "Сигурно е, че това постави операторите в много деликатно положение, тъй като те трябваше да ревизират своите инвестиционни планове, които се правят за десетилетия", обяснява той.

Първото поколение мобилна телефония направи възможно осъществяването на обаждания, 2G за добавяне на текст, 3G за изпращане на изображения и 4G за развитие на мобилен интернет и видео. В крайна сметка 5G трябва да ускори всички услуги и да свърже с мрежата предприятия, транспорт и други неща, за да се стигне до изграждането на умни градове.