Samsung започва 5G офанзива, докато държавите преосмислят политиката си спрямо Huawei

Южнокорейската компания се опитва да се наложи на пазар за трилиони долари

Samsung ще се опита да влезе в бизнеса с 5G. След като години наред инвеститорите гледаха на нейния бизнес с телекомуникационни мрежи като слабо допълнение спрямо основния й бизнес с чипове и смартфони, сега, изглежда, компанията е решена да промени тази представа за себе си, съобщава Financial Times.

Прогресът на Samsung стана видим миналия месец, когато компанията подписа най-голямата си 5G сделка досега. Тя е с американската група Verizon и е на стойност 6.6 млрд. долара, като включва доставка на 5G оборудване до 2025 г.

Глобалният бизнес с интернет мрежи все още е доминиран от Huawei, Ericsson и Nokia, които общо държат между 70 и 80% от него. Samsung обаче напредва. Нейният дял в пазара за телекомуникационна техника се удвои през последните 2 години до около 3% според данни на Dell'Oro. А в новия пазар за 5G инфраструктура успехът й е дори още по-голям - до средата на тази година пазарният й дял беше достигнал между 10 и 15%. Освен с Verizon те подписаха и други 5G сделки в Америка със Sprint, AT&T и US Cellular, в Япония с KDDI, с Telus и Videotron в Канада и Spark в Нова Зеландия.

5G предоставя изключително голяма възможност за развитие. Инвестициите в мрежата ще продължават, като се очаква те да са поне по 235 млрд. долара годишно до около 2035 г., като най-активни ще са САЩ и Китай, които вероятно ще инвестират около 1 трлн. долара в разработване и развитие на 5G мрежата в следващите 15 години.

Допълнение за тази възможност за Samsung, а и за Ericsson и Nokia представлява напрежението, което президентът на САЩ Доналд Тръмп оказва върху Huawei заради търговската война с Китай. Това кара страните да преосмислят бъдещите си отношения с китайската компания. Според Dell'Oro поне 14 държави, включително Австралия, Бразилия, Германия и Великобритания, които съставляват 1/3 от глобалния пазар за мрежи, в момента обсъждат точно този въпрос, не само що се отнася за 5G, но и за по-старите поколения мрежи. Samsung от своя страна произвежда мрежовата си техника в Южна Корея, Виетнам и САЩ, така че може да се похвали със стабилна в бъдещото мрежа от доставки за разлика от Huawei.

Неуспехът досега с мрежовия бизнес

Макар Samsung да са свикнали да се борят за световна доминация на много пазари, мрежовият не е един от тях. Техният мрежов бизнес е на цели 40 години, но е малък и досегашните опити да го разширят са били неуспешни, след като обикновено са инвестирали в безжични технологии, които бързо са се оказвали ненужни. От няколко години те отново правят подобен опит, фокусирайки се сериозно върху разработване на 5G технологията, а патентите й, свързани с нея, са на второ място като брой след Huawei. Никой от конкурентите им няма да се откаже лесно, имайки предвид, че става въпрос за бизнес за трилиони долари.

Според анализатори някои от операторите, които сменят своето Huawei оборудване, е доста вероятно да предпочетат Ericsson и Nokia, защото те за разлика от Samsung могат да осигурят оборудване от 2G до 5G. Именно такъв е случаят с британската BT, която обяви миналата седмица, че Nokia ще бъде най-големият им доставчик на мрежово оборудване и повече няма да правят бизнес с Huawei.

Huawei не е за подценяване

Досега 5G бизнесът на Samsung се е фокусирал главно върху развити икономики от Азия, Източна Европа и Северна Америка. В тези държави правителствата се страхуват от връзката на Huawei с китайското правителство и армията, както и че тяхната техника може да се използва за шпиониране. Не същият обаче е случаят в повечето развиващи се страни, където притесненията на САЩ и Тръмп далеч не се взимат толкова сериозно от правителствата.

От Samsung признават, че има пазари, в които не могат да се конкурират с Huawei. Според тях китайската компания прави оферти на оператори на твърде ниски цени, които нямат икономическа логика, ако иска да е на печалба.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    btn1602138393687771 avatar :-|
    Дмитрий Карпов
    • - 1

    Им можно фору дать, на самом деле. Я регулярно пользуюсь смартфонами, хотя бы для того чтобы читать последние новости спорта https://newsforbreakfast.ru/sport/ , которые происходят в мире. Футбол, баскетбол, хоккей и многие другие события стараюсь не пропускать, потому что потом будет сложно прогнозировать исходы матчей.

    Нередност?
Нов коментар