Ericsson купува американската Cradlepoint за 1.1 млрд. долара

Компанията търси допълнителни възможности за бизнес клиентите си при развитието на 5G мрежите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Шведският производител на телекомуникационно оборудване Ericsson е закупил американската компания Cradlepoint срещу 1.1 млрд. долара, пише Reuters. Сделката бе официално обявена и от двете страни. Тя е най-голямото придобиване на Ericsson за последните13 години. За последно Ericsson отчете сделка с такъв размер през 2007 г., когато закупи доставчика на оборудване Redback Networks за 2.1 млрд. долара. Сделката за Cradlepoint трябва да бъде завършена до края на тази година.

Cradlepoint е компания за оборудване и решения при свързване на устройства от Интернет на нещата (IoT) през 4G или 5G мрежа. Ericsson активно се подготвя за масовото приемане на 5G от страна на телекомите по света, както и последващите възможности за бизнеса - от свързване на домашни умни устройства до безпилотни коли, за които е нужна свръхбърза и сигурна връзка с интернет. Cradlepoint ще се превърне в отделно звено на Ericsson, което ще се конкурира директно с американския гигант Cisco, който работи в същата сфера. За 2019 г. Cradlepoint отчита 137 млн. долара приходи, сравнително ниски спрямо по-големите в сектора, но с особено висок марж на печалбата - 61%.

Подготовка за надпреварата

"Смятаме, че новата ни придобивка дава възможност на клиентите ни за откриване на нови източници на приходи в корпоративния сегмент", коментира Карл Меландър, финансов директор на Ericsson. "Процесите ни вървят добре и постоянно сканираме пазара", добави той. Меландър отказва да каже дали е имало и други наддаващи за американската компания.

В рамките на година Ericsson се оказа в добра позиция да получи по-голям дял от пазара на телекомуникационно оборудване, след като САЩ и голяма част от Европа наложиха меки или твърди забрани на телекомите си да купуват от китайската Huawei, най-голямата компания в сектора към момента. Големите печеливши от новата ситуация ще бъдат именно Ericsson, финландската Nokia, както и южнокорейската Samsung, която по всичко изглежда ще се опита да запълни оставената от Huawei празнина в Северна Америка.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар