Централните банки искат още помощи от правителствата

Представители на Фед и ЕЦБ предупреждават, че идващата зимата може да е по-тежка от изминалата пролет

Джером Пауъл, президент на Федералния резерв на САЩ
Джером Пауъл, президент на Федералния резерв на САЩ
Джером Пауъл, президент на Федералния резерв на САЩ    ©  Reuters
Джером Пауъл, президент на Федералния резерв на САЩ    ©  Reuters

Високопоставени представители на централните банки в САЩ и Европа - Федералния резерв и Европейската централна банка (ЕЦБ) - предупреждават, че са нужни още фискални помощи от страна на правителствата. В момента правителствата вървят по-скоро в друга посока: Европа все още няма окончателно съгласие за условията по спасителния фонд, а в САЩ преговорите между демократи и републиканци бяха прекъснати снощи по разпореждане на републиканския президент Доналд Тръмп, пише Reuters.

Броят на новите заразени се покачва в отделни части на САЩ и Европа, което отваря възможността за нови рестриктивни мерки и затваряне на бизнеси в момент, в който цели индустрии все още усещат тежестта от предишното затваряне през пролетта. За правителствата също има проблем, защото данъчните постъпления през годината са на осезаемо по-ниско ниво.

По-добре повече, отколкото по-малко

Според президента на Федералния резерв Джером Пауъл рискът е от много бавно икономическо възстановяване и още по-висок брой безработни, което от своя страна ще доведе до "рецесионна динамика", която се захранва от циклите на уволнения и бизнеса фалити. Пред бизнес конференция в САЩ Пауъл коментира, че за момента монетарните мерки на Фед и фискалните пакети, гласувани в САЩ по-рано през годината, са успели да извадят страната от най-лошия сценарий "засега".

Пауъл казва още, че трудните дни за икономиката са далеч от приключили и ако правителството на САЩ не даде допълнителна помощ "това ще доведе до слабо възстановяване, ненужна тежест за домакинства и бизнеси." Другият риск - правителството да изхарчи прекалено много пари, според Пауъл, е по-малкият от двата. "Дори ако политическите действия в крайна сметка се окажат по-големи, отколкото има нужда, те няма да бъдат напразно. Възстановяването ще бъде по-силно и бързо.

За момента помощите и от правителството на САЩ, и от Фед поне на пръв поглед се отразява най-силно на пазарите. Акциите продължават да бъдат на високо ниво, докато икономиката през второто тримесечие се срина с над 30%. Данните за третото тримесечие се очакват през идните седмици.

От САЩ зависи и Европа

В конференцията на бизнеса се включи и Филип Лейн, член на изпълнителния съвет на ЕЦБ, според когото преговорите в САЩ относно допълнителен фискален пакет ще се отрази на глобалната икономика, в това число и на европейската. "Идните седмици ще са критично важни не само за общественото здраве, но и за поведението на потребителите и инвеститорите. Вече виждаме връщане на бизнеса и до някаква степен нови рестрикции. Няма съмнение, че в близкото бъдеще трябва да видим силен фискален отговор, за да можем да се надяваме на добро представяне на макро равнище", коментира Лейн.

Европа също има своите проблеми - заради Европейския парламент влизането в сила на фонда за възстановяване от коронавируса по всяка вероятност ще се забави, а допълнителна пречка е и условието парите да са обвързани с "върховенството на закона" в отделните страни, което все още не е изяснено какво точно ще значи и кой ще определя къде има или няма върховенство на закона.

Самите централни са в трудна позиция, защото почти нямат останали инструменти, които да използват при втора вълна на кризата. И Фед, и ЕЦБ посрещнаха пролетните трусове с изчерпани възможности за отговор, защото все още бяха дълбоко в политиките си от предишната финансова криза преди десетилетие. В момента те продължават да печатат милаирди долари и евро всеки месец, а лихвените проценти са на нулата или в случая на ЕЦБ - под нея.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар